Πέθανε ο Ομάρ Σαρίφ

Ο θρυλικός Αιγύπτιος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στα 83 του χρόνια, αφήνοντας παρακαταθήκη αξεπέραστους κινηματογραφικούς ρόλους, από τον «Λόρενς της Αραβίας» ως το «Αστείο Κορίτσι» και το «Δόκτωρ Ζιβάγκο».

Πέθανε ο Ομάρ Σαρίφ

Ο θρυλικός Αιγύπτιος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στα 83 του χρόνια, αφήνοντας παρακαταθήκη αξεπέραστους κινηματογραφικούς ρόλους, από τον «Λόρενς της Αραβίας» ως το «Αστείο Κορίτσι» και το «Δόκτωρ Ζιβάγκο».

Πέθανε ο Ομάρ Σαρίφ - εικόνα 1

Με καταγωγή από το Λίβανο, ο Μισέλ Ντεμίτρι Σαλούμπ γεννήθηκε από εύπορους γονείς (ο πατέρας του ήταν έμπορος) τον Απρίλιο του 1932 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο πανεπιστήμιο του Καΐρου, πριν ασχοληθεί με την υποκριτική και κάνει το ντεμπούτο του στην οθόνη το 1954 με το όνομα Ομάρ Ελ-Σαρίφ. Ήταν το «Siraa Fil-Wadi»του Γιουζέφ Σαχίν, στα γυρίσματα του οποίου γνώρισε τη διάσημη Αιγύπτια σταρ Φατέν Χαμάμα, την οποία και παντρεύτηκε, ασπαζόμενος το μουσουλμανισμό.

Πέθανε ο Ομάρ Σαρίφ - εικόνα 2

Γρήγορα αναδείχτηκε σε έναν από τους δημοφιλέστερους ηθοποιούς της πατρίδας του, ενώ το 1962 πρωταγωνιστεί ως Σερίφ Αλί στον «Λόρενς της Αραβίας» του Ντέιβιντ Λιν. Αν και ήταν ο πρώτος ξενόγλωσσος ρόλος του, εντυπωσίασε με το δυναμικό παρουσιαστικό του και την αποφασιστική ερμηνεία του, κερδίζοντας μια Χρυσή Σφαίρα και μια οσκαρική υποψηφιότητα β΄ ρόλου.

Ακολούθησαν ρόλοι σε ιστορικά έπη όπως «Η Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» και «Οι Περιπέτειες του Μάρκο Πόλο», μέχρι που το 1965 ο Ντέιβιντ Λιν του χάρισε το ρόλο του Ρώσου γιατρού και ποιητή Γιούρι στο «Δόκτωρ Ζιβάγκο», ένας κινηματογραφικός ήρωας ο οποίος ταυτίστηκε απόλυτα μαζί του και τον ανέδειξε στον απόλυτο ρομαντικό και μελαγχολικό γόη των 60s.

Πέθανε ο Ομάρ Σαρίφ - εικόνα 3

Κοσμοπολίτης (μίλαγε πέντε γλώσσες, ανάμεσά τους και ελληνικά), γυναικάς, τζογαδόρος και ένας από τους καλύτερους παίκτες μπριτζ παγκοσμίως, ο ωραίος Ομάρ θυσίασε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα για μια ζωή γεμάτη πολυτέλεια και απολαύσεις. Βολεύτηκε με εύκολους, μη απαιτητικούς ρόλους και μετά το «Δόκτωρ Ζιβάγκο» απλώς συντηρούσε τη φήμη του σταρ με σποραδικές επιτυχίες όπως «Η Νύχτα των Στρατηγών», «Το Χρυσάφι του Μακένα», «Μάγιερλινγκ» ή το «Αστείο Κορίτσι» του 1975, δίπλα στην Μπάρμπρα Στρέιζαντ. Μετά απ’ αυτό, οι ταινίες του απαγορεύτηκαν στην Αίγυπτο, καθώς θεωρήθηκε σκάνδαλο ένας Αιγύπτιος ηθοποιός - σύμβολο να ερωτοτροπεί με μία Εβραία επί της οθόνης.

«Διάλεξα τον εύκολο δρόμο, αλλά δεν μετανιώνω για τίποτα» δήλωνε ο ίδιος, ο οποίος το 2001 έδειξε τι θα μπορούσε να είχε καταφέρει υπό άλλες συνθήκες με την εξαιρετική ερμηνεία του στο «Ο Κύριος Ιμπραΐμ και τα Λουλούδια του Κορανίου», μια συγκινητική γαλλική δραμεντί για την οποία κέρδισε το Σεζάρ α΄ ρόλου. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από Αλτσχάιμερ και είχε αποσυρθεί από το σινεμά, ενώ άφησε την τελευταία του πνοή μετά από καρδιακή προσβολή σε νοσοκομείο του Καΐρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.