Οπλοστάσιο

4,5

Ο τολμηρός πρωτοπόρος Αλ. Ντοβζένκο («Σβενιγκόρα», «Γη») μετατρέπει μια προπαγανδιστική κραυγή σε ένα δυναμικό, λυρικό και οπτικά συναρπαστικό κινηματογραφικό ποίημα.

Οπλοστάσιο

Επιστρέφοντας από το μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Κίεβο, ο Τίμος πιάνει δουλειά σε ένα εργοστάσιο όπλων. Ενώ οι εθνικιστές κυριαρχούν στη χώρα, μια κομουνιστική εξέγερση στην οποία ο νεαρός ιδεολόγος παίρνει ενεργό μέρος είναι έτοιμη να ξεσπάσει. Ο τολμηρός πρωτοπόρος Αλ. Ντοβζένκο («Σβενιγκόρα», «Γη») μετατρέπει μια προπαγανδιστική κραυγή σε ένα δυναμικό, λυρικό και οπτικά συναρπαστικό κινηματογραφικό ποίημα.

Οπλοστάσιο - εικόνα 1

Επιστρέφοντας από το μέτωπο στο Κίεβο, ο Τίμος πιάνει δουλειά σε ένα εργοστάσιο όπλων. Ενώ οι εθνικιστές κυριαρχούν στη χώρα, μια κομουνιστική εξέγερση, στην οποία ο νεαρός ιδεολόγος παίρνει ενεργό μέρος, είναι έτοιμη να ξεσπάσει. Όποια κι αν ήταν η κατάληξή της, στη Σοβιετική Ένωση του 1929 η ιστορία του Ουκρανού επαναστάτη δεν θα μπορούσε να ζωντανέψει κινηματογραφικά παρά μόνο με τον πιο μελοδραματικά ηρωικό τρόπο.

Ο τολμηρός πρωτοπόρος Αλεξαντρ Ντοβζένκο («Σβενιγκόρα», «Γη») όμως μεταμορφώνει αυτήν την προπαγανδιστική κραυγή σε ένα δυναμικό, λυρικό και συναρπαστικό οπτικό ποίημα. Σκηνοθετική ευρηματικότητα που πλημμυρίζει συναίσθημα, δραματική χρήση των φωτισμών, αντίθεση στατικών - κινούμενων υποκειμένων που μετατρέπεται σε ιδεολογική αντιπαράθεση (εθνικιστές - μπολσεβίκοι), υποδειγματικό ρυθμικό μοντάζ. Ένα πολύτιμο μάθημα κλασικού σινεμά.

Α/Μ. Σοβιετική Ένωση. 1929. Διάρκεια: 88΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Οπλοστάσιο

Arsenal
4,5
  • Σινεφίλ
  • 1928
  • Διάρκεια: 90 '
  • Αλεξάντερ Ντοβζένκο

Επιστρέφοντας από το μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Κίεβο, ο Τίμος πιάνει δουλειά σε ένα εργοστάσιο όπλων. Ενώ οι εθνικιστές κυριαρχούν στη χώρα, μια κομουνιστική εξέγερση στην οποία ο νεαρός ιδεολόγος παίρνει ενεργό μέρος είναι έτοιμη να ξεσπάσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.