Η Οικογένεια Μπελιέ

3

Ιστορία ενηλικίωσης που ισορροπεί χαριτωμένα ανάμεσα στην κωμωδία και στους δραματικούς τόνους. Έξι υποψηφιότητες για Σεζάρ κι 7 εκατ. θεατές στη Γαλλία.

Η Οικογένεια Μπελιέ

Σε μια τετραμελή οικογένεια κωφάλαλων η νεαρή Πολά είναι η μόνη που μπορεί να ακούσει και να μιλήσει. Κι ενώ προσπαθεί να διεκπεραιώσει τις καθημερινές υποχρεώσεις της στο σχολείο και τις αγροτικές δουλειές στη φάρμα, ο πατέρας της αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος και ο καθηγητής μουσικής τής προτείνει να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού που θα την οδηγήσει σε σπουδές στο Παρίσι. Ιστορία ενηλικίωσης που ισορροπεί χαριτωμένα ανάμεσα στην κωμωδία και στους δραματικούς τόνους. Έξι υποψηφιότητες για Σεζάρ κι 7 εκατ. θεατές στη Γαλλία.

Η Οικογένεια Μπελιέ - εικόνα 1

Η μόνη μη αγγλόφωνη κινηματογραφία η οποία καταφέρνει να συντηρεί την παράδοση της λαϊκής κωμωδίας με κάποια σχετική διεθνή επιτυχία παραμένει εδώ και καιρό αποκλειστικά η γαλλική. Έτσι το περσινό «Θεέ μου, τι σου Κάναμε;» διαδέχεται τώρα η «Οικογένεια Μπελιέ», μια πολύ πιο σοφιστικέ και δραματικά στιβαρή ταινία η οποία, αν και μένει απ’ αρχής μέχρι τέλους μακριά από τη φάρσα, καταφέρνει να ικανοποιεί τον μέσο θεατή (ένα απόλυτο crowd-pleaser), μετρώντας 7 εκατ. εισιτήρια στα γαλλικά ταμεία και κερδίζοντας 6 υποψηφιότητες για Σεζάρ αλλά και το βραβείο κοινού στο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ της Αθήνας.

Ξεκινώντας από μια εμπνευσμένη, ημι-αυτοβιογραφική αρχική ιδέα της Βικτοριά Μπεντός, οι τέσσερις σεναριογράφοι του φιλμ αφηγούνται τις πολυμέτωπες περιπέτειες της νεαρής Πολά, του μοναδικού μέλους μιας αγροτικής οικογένειας κωφάλαλων που μπορεί να ακούσει και να μιλήσει. Κι ενώ εκείνη προσπαθεί να διεκπεραιώσει τις καθημερινές υποχρεώσεις της στο σχολείο και στις δουλειές στη φάρμα, ο πατέρας της αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος, ο μικρός αδερφός της ερωτεύεται την καλύτερή της φίλη και ο καθηγητής μουσικής τής προτείνει να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού που θα την οδηγήσει σε σπουδές στο Παρίσι, μακριά από τους δικούς της.

Η Οικογένεια Μπελιέ - εικόνα 2

Άλλοτε στα χωράφια του δράματος και άλλοτε της κωμωδίας, η «Οικογένεια Μπελιέ» διατηρεί σταθερό κινηματογραφικό βήμα, αφενός προσηλωμένη σε μια γλυκόπικρη ιστορία ενηλικίωσης και αφετέρου σχολιάζοντας διακριτικά θέματα που αφορούν τη διαφορετικότητα, τους οικογενειακούς δεσμούς, την παράδοση και τις καινούργιες ιδέες.

Μετρημένες είναι οι φορές που οι αφηγηματικές λύσεις προέρχονται από προφανείς, εύκολες επιλογές (τα αστεία γύρω από την κωφότητα είναι ελάχιστα), η mainstream συγκίνηση είναι κατά στιγμές ακαταμάχητη, η 19χρονη πρωταγωνίστρια Λουάν Εμερά (Σεζάρ γυναικείας ερμηνευτικής ελπίδας) μια πραγματική αποκάλυψη, ενώ η παλιομοδίτικη αύρα που τυλίγει ολόκληρη την ταινία –στον τόνο, στους χαρακτήρες και στον κοινωνικό προσανατολισμό– δεν παραδίδεται, όπως συμβαίνει πολύ συχνά, στον ιδεολογικό κομφορμισμό.

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Οικογένεια Μπελιέ

La Famille Belier
3
  • Κομεντί
  • 2014
  • Διάρκεια: 106 '
  • Ερίκ Λαρτιγκό

Σε μια τετραμελή οικογένεια κωφών η νεαρή Πολά είναι η μόνη που μπορεί να ακούσει και να μιλήσει. Κι ενώ προσπαθεί να διεκπεραιώσει τις καθημερινές υποχρεώσεις της στο σχολείο και τις αγροτικές δουλειές στη φάρμα, ο πατέρας της αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος και ο καθηγητής μουσικής τής προτείνει να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού που θα την οδηγήσει σε σπουδές στο Παρίσι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.