Ένα αφιέρωμα γεμάτο «Εικόνες της Κρίσης» στην Ταινιοθήκη

Ένα αφιέρωμα για το ρόλο του κινηματογράφου και των ψηφιακών τεχνών στη νέα εποχή που ζούμε από 16-24/5 στην Ταινιοθήκη.

Ένα αφιέρωμα γεμάτο «Εικόνες της Κρίσης» στην Ταινιοθήκη

Πώς επιδρά ο ρόλος του κινηματογράφου στη νέα ψηφιακή εποχή; Μήπως πρόκειται πλέον για ιδεολογικό μηχανισμό του κράτους; Η κυριαρχία του cyberspace έχει επηρεάσει το γνήσιο πρωτότυπο στην τέχνη;

Ζώντας μέσα σ’ ένα κλίμα έντονης οικονομικοκοινωνικής πολιτικής κρίσης όπου αβεβαιότητα και το άγχος της καθημερινότητας πρωταγωνιστούν πλέον στη ζωή του δυτικού κόσμου, η Ταινιοθήκη επιχειρεί, σε συνεργασία με το Goethe – institute Athens, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και το Cine Doc, να αναπαραστήσει την κρίση από την περίοδο του βωβού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’20 έως σήμερα, με ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Σκοπός του αφιερώματος είναι να ενθαρρύνει τις νεότερες γενιές κινηματογραφιστών και να τονίσει την ανάγκη ανάκαμψης ενός πολιτικού και ακτιβιστικού κινηματογράφου. Το αφιέρωμα ξεκινά με μια διημερίδα με τίτλο “Αναπαραστάσεις της κρίσης;”, με τη συμμετοχή σκηνοθετών, κινηματογραφιστών και κοινωνιολόγων και θα συνεχιστεί με την “Κοινωνική σαπίλα” του Σ. Τατασόπουλου, τα “ Σταφύλια της Οργής” του Τζον Φορντ, καθώς και με ταινίες των Ζαν Ρενουάρ, Μαξ Οφίλς, Φιλ Γιουτσί, Φασμπίντερ, Κεν Λόουτς, αδερφών Νταρντέν και άλλων που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".