Μια εβδομάδα αφιερωμένη στη μνήμη του Λεωνίδα Παπαγεωργίου στο Τριανόν

Τιμώντας τη μνήμη του αιθουσάρχη, οι δικοί του άνθρωποι διοργανώνουν στο αγαπημένο του Τριανόν μία εβδομάδα (26/3-1/4) γεμάτη παλιές και άπαιχτες ταινίες, θέατρο και μουσικές εκδηλώσεις.

Μια εβδομάδα αφιερωμένη στη μνήμη του Λεωνίδα Παπαγεωργίου στο Τριανόν

Στις 31/3 συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον ξαφνικό χαμό του αιθουσάρχη και διανομέα Λεωνίδα Παπαγεωργίου. Τιμώντας τη μνήμη του, οι δικοί του άνθρωποι διοργανώνουν στο αγαπημένο του Τριανόν μία εβδομάδα (26/3-1/4) γεμάτη παλιές και άπαιχτες ταινίες, θέατρο και μουσικές εκδηλώσεις, για την οποία το «α» σας προσφέρει 30 προσκλήσεις διαρκείας.

Μια εβδομάδα αφιερωμένη στη μνήμη του Λεωνίδα Παπαγεωργίου στο Τριανόν - εικόνα 1

«Οταν πριν από 20 χρόνια εγκατέλειπα τις σπουδές Ιατρικής, γνώριζα καλά ότι θα ζούσα με λιγότερα, αλλά κάνοντας αυτό που είχε ήδη κερδίσει την καρδιά μου. Η διαχείριση ενός κινηματογράφου είναι μια καθημερινή, πλήρης απασχόληση, πολλές φορές με σκληρή χειρωνακτική δουλειά. Με αργά βήματα μετέτρεψα το χρεωμένο Τριανόν σε καταξιωμένο arthouse κινηματογράφο, ο οποίος πέτυχε να “παντρέψει” και άλλες τέχνες με το σινεμά», έγραφε ως guest editor στο «α» τον Δεκέμβριο του 2011 ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου. Τον Μάρτιο του 2014, σε ηλικία 52 ετών, έφυγε απροσδόκητα από κοντά μας και η Εβδομάδα Λεωνίδα Παπαγεωργίου φιλοδοξεί να γίνει ένας ετήσιος θεσμός που θα θυμίζει στους σινεφίλ την ιστορία του κινηματογράφου Τριανόν και του πρόωρα χαμένου ιδιοκτήτη του.

Το παρθενικό πρόγραμμά της συνδυάζει είδη ταινιών τα οποία ο Λεωνίδας υποστήριξε ως αιθουσάρχης και διανομέας (μέσω της 2-1-0), όπως animations («Περσέπολις», «Ο Θαυματοποιός», «Βαλς με τον Μπασίρ»), ντοκιμαντέρ («Ο Εφιάλτης του Δαρβίνου», «Into the Great Silence», «Η Κατάληψη»), ανεξάρτητα δράματα («Daynight Daynight») και κλασικά αριστουργήματα («Ζούσε τη Ζωή της», «Η Άρπα της Βιρμανίας», «Περσόνα», «Αμέρικα Αμέρικα»). Ανάμεσά τους και μερικές εκπλήξεις της τρέχουσας σεζόν («Λευκός Θεός», «Ο Εγωιστής Γίγαντας»), το καινούργιο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Πέρασα κι Εγώ από Κει και Είχα Παπούτσια από Χαρτί» αλλά και δύο ξεχωριστές avant premieres («Δεσποινίς Τζούλια» της Λιβ Ούλμαν, με τους Τζέσικα Τσαστέιν και Κόλιν Φάρελ, και το νορβηγικό θρίλερ «Με Σειρά Εξαφάνισης» του Χανς Πέτερ Μόλαντ).

Τιμώντας τη σχέση του Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών Δράμας με το Τριανόν –εδώ φιλοξενήθηκε το βορειοελλαδίτικο event όταν μετακόμισε για πρώτη φορά στην Αθήνα–, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο επιλεγμένα μικρομηκάδικα «πακέτα» (Midnight Shorts και Best of Δράμα), ενώ ξεχωριστή θέση έχει κρατηθεί για το θέατρο, τη μουσική και την ποίηση. Έτσι τη Δευτέρα 30/3 οι «Βικτωριανοί Απαγγέλλουν» και στη συνέχεια η Μάνια Παπαδημητρίου ανεβαίνει ξανά στη σκηνή με την παράσταση «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία», ενώ την επομένη (Τρίτη 31/3) οι «Μουσικές Τρίτες» αναβιώνουν με ένα μελωδικό αφιέρωμα των συντελεστών της Ορχήστρας των Χρωμάτων στη μουσική και στα τραγούδια της μεγάλης οθόνης. Πληροφορίες για το πώς μπορείτε να κερδίσετε πρόσκληση για όλες τις εκδηλώσεις της εβδομάδας θα βρείτε στο τεύχος 776 του «α» που κυκλοφορεί στα περίπτερα στις 26/3.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.