Η Θεωρία των Πάντων

2

Μελοδραματικά μονοδιάστατη βιογραφία χολιγουντιανής κοπής, με σπουδαία ερμηνεία από τον βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα Έντι Ρεντμέιν. 

Η Θεωρία των Πάντων

Μελοδραματικά μονοδιάστατη βιογραφία χολιγουντιανής κοπής, με σπουδαία ερμηνεία από τον βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα Έντι Ρεντμέιν. Υποψήφια για πέντε Όσκαρ.

Η Θεωρία των Πάντων - εικόνα 1

Τι να πρωτοθαυμάσει κάποιος στον Στίβεν Χόκινγκ... Από την επιστημονική διορατικότητα μέχρι το ψυχικό σθένος και την κοινωνική ευαισθησία του (την οποία η ταινία του Τζέιμς Μαρς δεν θίγει στο ελάχιστο), ο Βρετανός αστροφυσικός-σταρ είναι ένας «έτοιμος» κινηματογραφικός ήρωας. Βασισμένη στο αυτοβιογραφικό χρονικό της πρώτης συζύγου του, η «Θεωρία των Πάντων» εξιστορεί τη γνωριμία, τη σχέση και τη γαμήλια ζωή του διά­σημου επιστήμονα και της Τζέιν Γουάιντ από το Κέιμπριτζ του 1963 μέχρι και τα ’90s. Είναι η περίοδος που ο 73χρονος σήμερα Χόκινγκ εξελίσσεται από πολλά υποσχόμενος φοιτητής σε πρωτοπόρο ερευνητή κι επιτυχημένο συγγραφέα («Το χρονικό του χρόνου»), ενώ αντιμετωπίζει πάντα με τη βοήθεια της γυναίκας του τη ραγδαία εξελισσόμενη αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, η οποία θα τον αφήσει από νωρίς παράλυτο και κατόπιν ανίκανο να μιλήσει.

Είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς γιατί η Γουάιντ-Χόκινγκ κοιτάζει τους ανθρώπους και τα πράγματα από την ηρωική τους πλευρά. Το ίδιο όμως επιλέγει να κάνει και η σεναριακή διασκευή του συγγραφέα, σκηνοθέτη και παραγωγού Άντονι ΜακΚάρτεν, η οποία αγιογραφεί τους δύο γεμάτους αυταπάρνηση πρωταγωνιστές, παρουσιάζοντάς τους σε μας ως καλούς και άγιους ανθρώπους, παγιδευμένους σε μια κακή συγκυρία. Ερωτευμένοι με την πρώτη ματιά, γεμάτοι κατανόηση και σθένος, παλεύουν θαρραλέα ενάντια σε κάτι που γνωρίζουν καλά ότι δεν πρόκειται να κατανικήσουν. Σημασία έχει όμως ο αγώνας, κινηματογραφημένος σαν ένα συγκρατημένα δακρύβρεχτο μελόδραμα, φωτογραφημένος με καρτποσταλική νοσταλγία και πλημμυρισμένος με ένα μεγαλόπρεπο, συναισθηματικό σκορ από τον βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα και υποψήφιο για Όσκαρ Γιόχαν Γιόχανσον («Prisoners»).

Όλο το πακέτο είναι έτσι κι αλλιώς συσκευασμένο ως βιογραφία παλιομοδίτικης χολιγουντιανής κοπής, κάτι που το βοήθησε να φτάσει στα αμερικανικά ακαδημαϊκά βραβεία (συνολικά 5 υποψηφιότητες), με αιχμή του δόρατος τη σπουδαία, οσκαρικής παραγγελιάς ερμηνεία του φετινού φαβορί Έντι Ρεντμέιν («Οι Άθλιοι», «Επτά Μέρες με τη Μέριλιν»).

Μ. Βρετανία. 2014. Διάρκεια: 123΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Θεωρία των Πάντων

The Theory of Everything
2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 123 '
  • Τζέιμς Μαρς

Η γνωριμία, η σχέση και η κοινή γαμήλια ζωή του διάσημου αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ και της πρώτης συζύγου του Τζέιν Γουάιντ, από το Κέιμπριτζ του 1963 ως και τη δεκαετία του ’90.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.