Νορβηγία

2

Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κιν/φου στη Θεσσαλονίκη για μια μεταμοντέρνα, σατιρική αλλά και σοβαροφανώς αλληγορική διασκευή του βαμπιρικού μύθου.

Νορβηγία

Ο βρικόλακας Ζανό φτάνει για πρώτη φορά στην Αθήνα του 1984, όπου στην ντίσκο Ζαρντόζ θα συναντήσει μια γοητευτική πόρνη κι έναν Νορβηγό ντίλερ. Μαζί τους θα αναλάβει μια ύποπτη δουλειά, η οποία θα τον οδηγήσει στα έγκατα της Πάρνηθας και στην αποκάλυψη ενός επικίνδυνου μυστικού. Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κιν/φου στη Θεσσαλονίκη για μια μεταμοντέρνα, σατιρική αλλά και σοβαροφανώς αλληγορική διασκευή του βαμπιρικού μύθου.

Νορβηγία - εικόνα 1

Λάτρης των ’80s και της ποπ κουλτούρας, ο μικρομηκάς Γιάννης Βεσλεμές­ (ως Felizol έχει υπογράψει τα σάουντρακ των «Ιστορία 52» και «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά») έχει να μας αφηγηθεί μια μεταμοντέρνα βαμπιρική ιστορία. Αυτήν του βρικόλακα Ζανό, ο οποίος φτάνει στην Αθήνα του 1984 και συναντά στην ντίσκο «Ζαρντόζ» μια πόρνη κι έναν Νορβηγό ντίλερ. Αναλαμβάνοντας μια ύποπτη δουλειά, θα οδηγηθούν μαζί στην Πάρνηθα και στην αποκάλυψη ενός επικίνδυνου μυστικού.
Ο Βεσλεμές διαθέτει πρωτότυπες ιδέες κι ένα καλοδεχούμενο κινηματογραφικό θράσος διασταυρώνοντας τις βιντεοταινίες του Μάρκου Λεζέ (και τον ίδιο) με cool νικολαϊδικές ατάκες, τις b movie αναφορές με την πασοκική Ελλάδα του ’80 και μια ρετρό νοσταλγία με μια μετα-πανκ αισθητική. Η απενοχοποιημένη ματιά του σε ένα ετερόκλητο υλικό είναι διασκεδαστική και βαθιά ρομαντική, ο δυνατότερος σύμμαχός του όμως, η παιχνιδιάρικη ελαφρότητα, ξεχνιέται στην υπόγεια ντισκοτέκ, καθώς η ταινία παίρνει τα βουνά και χάνει το αφηγηματικό της τέμπο. Κατόπιν χώνεται βαθιά στη γη και μετατρέπεται σε άτσαλη πολιτικοκοινωνική παραβολή πάνω στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, κερδίζοντας το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 74΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Νορβηγία

2
  • Σινεφίλ
  • 2014
  • Διάρκεια: 73 '
  • Γιάννης Βεσλεμές

Ο βρικόλακας Ζανό φτάνει για πρώτη φορά στην Αθήνα του 1984, όπου στην ντίσκο Ζαρντόζ θα συναντήσει μια γοητευτική πόρνη κι έναν Νορβηγό ντίλερ. Μαζί τους θα αναλάβει μια ύποπτη δουλειά, η οποία θα τον οδηγήσει στα έγκατα της Πάρνηθας και στην αποκάλυψη ενός επικίνδυνου μυστικού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".