55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Μαθήματα ελληνικής ιστορίας

Ενώ το αλμοδοβαρικό «Magical Girl» βάζει πλώρη για τον Χρυσό Αλέξανδρο, οι Έλληνες επιστρατεύουν από βρικόλακες ως τα ελγίνεια για να μιλήσουν για ιστορία και πολιτική.

55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Μαθήματα ελληνικής ιστορίας

Ενώ το αλμοδοβαρικό «Magical Girl» βάζει πλώρη για τον Χρυσό Αλέξανδρο, οι Έλληνες επιστρατεύουν από βρικόλακες ως τα ελγίνεια για να μιλήσουν για ιστορία και πολιτική.

55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Μαθήματα ελληνικής ιστορίας - εικόνα 1

Αν η νέα γενιά και τα υπαρξιακά άγχη της ήταν το κυρίαρχο μοτίβο των πρώτων φεστιβαλικών ημερών, χθες και σήμερα επιστρατεύτηκαν πραγματικά γεγονότα και ένα… βαμπίρ για να μας μιλήσουν περί πολιτικής ιστορίας. Ξεκινώντας από μια μικρού μήκους η οποία προήχθη (λιγάκι εκβιαστικά) σε 72λεπτο ενδιαφέρον, αλλά ξεπερασμένης σημειολογίας κινηματογραφικό πείραμα, το «Πολκ» των Νίκου Νικολόπουλου και Βλαδίμηρου Νικολούζου χρησιμοποιεί τη γνωστή δολοφονία του Αμερικανού ανταποκριτή στη Θεσσαλονίκη του ’48 ως αφορμή για ένα αφηγηματικά δαιδαλώδες οδοιπορικό πάνω στη μνήμη, τις χρονικές συμπτώσεις και τις ιστορικές αναγκαιότητες.

Κάτι ανάλογο επιχειρεί (πολύ αποτελεσματικότερα) και ο Εσθονός Μάρτι Χέλντε με το στιλιζαρισμένα ασπρόμαυρο «Πλευρικοί Άνεμοι» του διαγωνιστικού τμήματος, ένα πρωτότυπο κολάζ «ακίνητων» ταμπλό βιβάν, στο εσωτερικό των οποίων η κάμερα «εισβάλλει» με μακριά, τελετουργικά τράβελινγκ. Ενώ παρακολουθούμε την ιστορία μιας γυναίκας η οποία το 1941 εξορίστηκε μαζί με χιλιάδες συμπατριώτες της από τις χώρες ης Βαλτικής στη Σιβηρία, ακούμε αποσπάσματα από τα συγκινητικά γράμματα που έστελνε όλα τα χρόνια ως την αποσταλινοποίηση στο σύζυγό της.

55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Μαθήματα ελληνικής ιστορίας - εικόνα 2
«Πολκ»

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φετινό διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, όπου καμιά ταινία δεν μας έχει μέχρι στιγμής απογοητεύσει, το «Magical Girl» του Ισπανού Κάρλος Βερμούτ αποδείχτηκε ένα από τα ισχυρά φαβορί των σαββατιάτικων βραβείων. Πρόκειται για ένα πειραγμένο θρίλερ που με αλμοδοβαρικό πικρό χιούμορ, σκηνοθετική ακρίβεια και μια ιστορία διασταυρούμενων τραγικών παρεξηγήσεων θίγει μελαγχολικά τη σύγχρονη αστική μοναξιά και τις καταπιεσμένες επιθυμίες που τη συντηρούν.

Ειρωνικοί, αλλά και έντονα αλληγορικοί, είναι οι κινηματογραφικοί τόνοι και της «Νορβηγίας» του πρωτοεμφανιζόμενου Γιάννη Βεσλεμέ, της μιας από τις δυο ελληνικές συμμετοχές στο διεθνές διαγωνιστικό (ακολουθεί το «Forget me not» του Γιάννη Φάγκρα). Σ’ αυτήν ο Βαγγέλης Μουρίκης – βαμπίρ περιφέρεται στην Αθήνα του 1984, αμολάει cool νικολαϊδικές ατάκες, χορεύει διαρκώς και βλέπει με τον Μάρκο Λεζέ παλιές βιντεοταινίες του τελευταίου, σε ένα cult πανηγύρι απενοχοποιημένων 80s αναφορών, το οποίο εκτροχιάζεται εντελώς όταν επιχειρεί, στο τελευταίο του μισάωρο, να μετατραπεί σε πολιτικοκοινωνική παραβολή πάνω στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Μαθήματα ελληνικής ιστορίας - εικόνα 3
«Πρόμαχος»

Αυτή η τελευταία παρουσιάζεται ζοφερή (φτώχεια, διαδηλώσεις, διεφθαρμένοι πολιτικοί) στην αγγλόφωνη, ελληνοαμερικανική παραγωγή «Πρόμαχος» των Κέρτε και Τζον Βόρχις, ένα καλών προθέσεων, αλλά πλήρους αφέλειας μυθοπλαστικό δράμα υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα. Διαφημιστική αισθητική, φωσκολικές μελοδραματικές εντάσεις, κακοί Βρετανοί, ηρωικοί Έλληνες και ο Τζιανκάρλο Τζιανίνι σε cameo εμφάνιση ως διευθυντής του μουσείου της Ακρόπολης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.