The Battery

3

Διασκεδαστικό buddy movie, υποβλητική ταινία τρόμου, ρεαλιστικό υπαρξιακό δράμα. Μια πραγματική horror έκπληξη.

The Battery

Δύο πρώην παίκτες του μπέιζμπολ διασχίζουν μια ερημική επαρχιακή Νέα Αγγλία, κατοικημένη μόνο από ζόμπι. Διασκεδαστικό buddy movie, υποβλητική ταινία τρόμου, ρεαλιστικό υπαρξιακό δράμα. Μια πραγματική horror έκπληξη.

The Battery - εικόνα 1

Από τη «Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών» του 1968 και την εδραίωση της ζόμπι σινε-μυθολογίας μέχρι τον πρόσφατο «Παγκόσμιο Πόλεμο Ζ», αμέτρητες ορδές νεκροζώντανων έχουν κατακλύσει τη μεγάλη οθόνη. Πολλές λειτουργώντας ως παραβολή πάνω σε μια αγελαίας συμπεριφοράς, «ανεγκέφαλη» σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και άλλες απλώς ως μια καλή ή φτηνή αφορμή για μερικές τρομακτικές, κωμικές, συχνότερα κωμικο­-τρομακτικές συγκινήσεις. Ο παραγωγός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής του «The Battery» Τζέρεμι Γκάρντνερ τις χρησιμοποιεί με λιγότερο κοινότοπο τρόπο, κρατώντας τις για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός κάδρου.

Μέσα σε αυτό και σε μια ερημική έπειτα από θανατηφόρα επιδημία επαρχιακή Νέα Αγγλία, δύο πρώην παίκτες του μπέιζμπολ περιπλανιούνται προσπαθώντας απλώς να επιβιώσουν. Αργά, μεγάλα σε διάρκεια πλάνα, μια έντονη, αλά Τέρενς Μάλικ παρουσία της φύσης, ένα κάντρι-φολκ σάουντρακ και η χαλαρή αίσθηση ενός buddy movie της αμερικανικής ανεξάρτητης σχολής... Σκοτώνοντας το χρόνο­ τους, οι δύο φίλοι αρχίζουν να αναφέρονται αποσπασματικά στο παρελθόν και να αποκαλύπτουν σταδιακά τις διαφορές τους.

The Battery - εικόνα 2

Ο Γκάρντνερ, ρεαλιστής αλλά και χιουμορίστας, απλός παρατηρητής κι έξυπνος σεναριογράφος, ξεδιπλώνει με αφηγηματικά υπνωτιστικό τρόπο μια πρωτότυπη μελέτη χαρακτήρων, η οποία μοιάζει όλο και πιο ενδιαφέρουσα όταν ο «πραγματικός» έξω κόσμος εισβάλλει στο απομονωμένο σύμπαν του πραγματιστή Μπεν και του ιδεολόγου Μίκι. Η ύπαρξη και άλλων επιζώντων δίνει στην ανέμελη περιπλάνησή τους μια νότα σασπένς και μια αφορμή για ιδεολογική αντιπαράθεση, με την πολιορκητική εμφάνιση των ζόμπι να μετατρέπει αιφνιδιαστικά το διασκεδαστικά ζεν αυτό road movie σε (σχεδόν) κανονικό horror thriller.

Χωρίς να αλλάζει το αφηγηματικό του τέμπο, η ραθυμία του οποίου όμως ανεβάζει κατακόρυφα την αγωνία, ο Γκάρντνερ σπρώχνει κινηματογραφικά το «The Battery» ακόμη μακρύτερα, στα όρια του υπαρξιακού δράματος. στην κόψη του τραγικού και της σάτιρας, της βαθιάς μελαγχολίας και της συγκινητικής τρυφερότητας. Καταφέρνει δε να το περάσει «από την άλλη πλευρά», εκεί όπου κατοικούν οι πραγματικά ξεχωριστές ταινίες τρόμου.

ΗΠΑ. 2012. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: FILMBOY PICTURES.

Περισσότερες πληροφορίες

The Battery

3
  • Τρόμου
  • 2012
  • Διάρκεια: 101 '
  • Τζέρεμι Γκάρντνερ

Δύο πρώην παίκτες του μπέιζμπολ διασχίζουν μια ερημική επαρχιακή Νέα Αγγλία, κατοικημένη μόνο από ζόμπι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.