CineDoc: Από την Μπε-Μπε μέχρι την εκπαίδευση...

Το πιο δραστήριο ντοκιμαντερίστικο event της πόλης ­επιστρέφει παρουσιάζοντας το νέο ετήσιο πρόγραμμά του, το οποίο περιλαμβάνει 12 ταινίες που θα προβληθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στον Δαναό από τον Οκτώβριο μέχρι τον προσεχή Μάιο.
 

CineDoc: Από την Μπε-Μπε μέχρι την εκπαίδευση...

Το πιο δραστήριο ντοκιμαντερίστικο event της πόλης ­επιστρέφει παρουσιάζοντας το νέο ετήσιο πρόγραμμά του, το οποίο περιλαμβάνει 12 ταινίες που θα προβληθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στον Δαναό από τον Οκτώβριο μέχρι τον προσεχή Μάιο.

CineDoc: Από την Μπε-Μπε μέχρι την εκπαίδευση... - εικόνα 1
«Βardot la Meprise»

Το κινηματογραφικό ραντεβού με το CineDoc, την αγαπημένη αθηναϊκή σινεφίλ συνήθεια, ανανεώνεται για έκτη συνεχή σεζόν. Με αφετηρία το 2009, το ντοκιμαντερίστικο event πέτυχε απόλυτα τον ιδρυτικό σκοπό του: να αποτελέσει το σταθερότερο και δημοφιλέστερο σημείο αναφοράς για το είδος της ταινίας τεκμηρίωσης στην πόλη. Επιπλέον, έχοντας πιάσει το νόημα της εποχής, δεν αρκείται απλώς στο να καταρτίσει ένα ποιοτικό πρόγραμμα. κάθε προβολή συνοδεύεται από μια συνεργασία με συγγενή φορέα ή παράλληλη εκδήλωση που έχουν σκοπό να μετατρέψουν το κινηματογραφικό υλικό σε ζωηρό γεγονός το οποίο θα εμπνεύσει το διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και συλλογικές δράσεις. Κάνοντας μια δυνατή πρεμιέρα την Τετάρτη 8/10 με την προβολή του «Stop-Over», το CineDoc δίνει και πάλι το «παρών» από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο στο αμφιθέατρο τ ου Γαλλικού Ινστιτούτου αλλά και στον Δαναό.

CineDoc: Από την Μπε-Μπε μέχρι την εκπαίδευση... - εικόνα 2
«Once Upon a Forest»

Oι συναρπαστικές όψεις της πραγματικότητας
To CineDoc έχει φροντίσει να φέρει και φέτος στη χώρα μας την αφρόκρεμα της διεθνούς παραγωγής ντοκιμαντέρ. Μια διαφορετική, σχεδόν σκοτεινή βιογραφία πάνω στη ζωή της θρυλικής Μπε-Μπε θα δώσει το «Bardot la Meprise» (17/12), που ακολουθεί την Μπριζίτ Μπαρντό από την παιδική ηλικία της μέχρι το απόγειο της καριέρας της. Ο επίσης Γάλλος Λικ Ζακέ, σκηνοθέτης του εξαιρετικού «Ταξιδιού του Αυτοκράτορα», παρουσιάζει το «Once Upon a Forest» (7/1), ένα φιλμ που μας αποκαλύπτει το παρθένο και ανέγγιχτο κόσμο των τροπικών δασών.
Το «The Last Catch» (11/2) μας φέρνει σε απόσταση αναπνοής από το άγριο κυνήγι του απειλούμενου γαλαζόπτερου τόνου, ενώ το «The Ghosts in our Machine» παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα της πανίδας μέσα από το φακό της διά­σημης φωτογράφου Τζο Αν Μακ­Άρθουρ. Δύο ταινίες συνθέτουν το μίνι αφιέρωμα στην εκπαίδευση: το δανέζικο «Four Letters Apart - Children in the Age of ADHD» (14/1), το οποίο κέρδισε το βραβείο κοινού στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ζουμάρει στο σύνδρομο της υπερκινητικότητας, ενώ το αυστριακό «Alphabet» (28/1) εξετάζει την προοπτική μιας εναλλακτικής εκπαίδευσης.

CineDoc: Από την Μπε-Μπε μέχρι την εκπαίδευση... - εικόνα 3
«The Last Catch»

Greek doc ’n’ roll
Η Ελλάδα έχει και φέτος δυνατή αντιπροσώπευση. Το «Greece, Days of Change» (22/10) της Έλενας Ζερβοπούλου κινηματογραφεί την προσπάθεια τριών Ελλήνων να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους στην πραγματικότητα της κρίσης. Αντίθετα το «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» (5/11) γυρίζει πίσω στην Ιστορία για να θυμίσει ένα ξεχασμένο από τους περισσότερους πογκρόμ με νέο αρχειακό υλικό. Και το κλείσιμο του φετινού CineDoc θα έχει ελληνικό άρωμα με την προβολή βραβευμένων εγχώριων ντοκιμαντέρ στις 29/4 και τις 6/5.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.