Ένα Γενναίο Ψέμα

Αφελώς μελοδραματική, απόλυτα σχηματική και εντελώς συγκαταβατική προσέγγιση ενός σοβαρού διεθνούς μεταναστευτικού προβλήματος.

Ένα Γενναίο Ψέμα

Τέσσερις νεαροί Σουδανοί πρόσφυγες φτάνουν το 2001 στις ΗΠΑ. Οι τρεις άντρες μεταφέρονται στο Κάνσας Σίτι, όπου με τη βοήθεια μιας κοινωνικής λειτουργού προσπαθούν να βρουν δουλειά και να φέρουν κοντά τους την αδελφή του ενός, η οποία έχει μεταφερθεί σε μια ανάδοχη οικογένεια στη Βοστόνη. Αφελώς μελοδραματική, απόλυτα σχηματική και εντελώς συγκαταβατική προσέγγιση ενός σοβαρού διεθνούς μεταναστευτικού προβλήματος.

Ένα Γενναίο Ψέμα - εικόνα 1

Το «Ένα Γενναίο Ψέμα» αποτελεί το τέλειο παράδειγμα του πώς η διαρκής προσπάθεια της φιλελεύθερης λευκής Αμερικής να απαλλαγεί από τις φυλετικές και ιμπεριαλιστικές ενοχές της κουβαλά μέσα της ένα συγκεκαλυμμένο, μα βαθύ ρατσισμό. Εμπνευσμένη από μια σειρά αληθινών ιστοριών, η ταινία ακολουθεί τη διαδρομή μερικών νεαρών Σουδανών μέχρι ένα καταφύγιο προσφύγων στην Κένια και από εκεί, ύστερα από 13 χρόνια, στην Αμερική του 2001.

Οι τρεις άντρες μεταφέρονται στο Κάνσας Σίτι, όπου με τη βοήθεια μιας κοινωνικής λειτουργού προσπαθούν να βρουν δουλειά­ και να φέρουν κοντά τους την αδερφή του ενός, η οποία έχει μεταφερθεί στη Βοστόνη. Αφελώς μελοδραματική, απόλυτα σχηματική κι εντελώς συγκαταβατική αναφορά σε ένα σοβαρό διεθνές πρόβλημα, το φιλμ σοκάρει με την αφόρητη απλοϊκότητα και τον ξεκάθαρο συντηρητισμό του (ο ένας ήρωας κυκλοφορεί αγκαλιά με τη Βίβλο). Επιπλέον, εξοργίζει με τη σεναριακή ανοησία του (οι Αφρικανοί μιλούν τέλεια αγγλικά, αλλά δεν ξέρουν τι είναι το τηλέφωνο, ούτε ότι στις ΗΠΑ δεν έχει λιοντάρια) και σοκάρει με την παρουσία του Φιλίπ Φαλαρντό («Ο Εξαιρετικός Κύριος Lazhar») πίσω από την κάμερα.

ΗΠΑ, Κένια. 2014. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα Γενναίο Ψέμα

The Good Lie
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 110 '
  • Φιλίπ Φαραλντό

Τέσσερις νεαροί Σουδανοί πρόσφυγες φτάνουν το 2001 στις ΗΠΑ. Οι τρεις άντρες μεταφέρονται στο Κάνσας Σίτι, όπου με τη βοήθεια μιας κοινωνικής λειτουργού προσπαθούν να βρουν δουλειά και να φέρουν κοντά τους την αδελφή του ενός, η οποία έχει δοθεί σε μια ανάδοχη οικογένεια στη Βοστόνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
01/05/2024

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.