Μην πείτε ακόμη αντίο στον Γκοντάρ...

Το αφιέρωμα στον Γαλλοελβετό σπουδαίο auteur συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα στην Ταινιοθήκη, η οποία συνδιοργανώνει με το «α» την 3D προβολή της καινούργιας του ταινίας «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα» σε μια βραδιά για τους αναγνώστες.

Μην πείτε ακόμη αντίο στον Γκοντάρ...

Το αφιέρωμα στον Γαλλοελβετό σπουδαίο auteur συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα στην Ταινιοθήκη, η οποία συνδιοργανώνει με το «α» την 3D προβολή της καινούργιας του ταινίας «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα» σε μια βραδιά για τους αναγνώστες.

Μην πείτε ακόμη αντίο στον Γκοντάρ... - εικόνα 1

Μπορεί ο καιρός τις προηγούμενες ημέρες να ήταν πιο απρόβλεπτος και από... ταινία του Γκοντάρ, όμως το αφιέρωμα στον Γαλλοελβετό δεξιοτέχνη ξεκίνησε με το δεξί. Οι προβολές είχαν πολύ κόσμο και αρκετή νεολαία, αποδεικνύοντας ότι το γκονταρικό σινεμά παραμένει επίκαιρο και πάντοτε μοντέρνο. Η δεύτερη εβδομάδα είναι πιο συναρπαστική, με μερικά ακόμη αριστουργήματα, ενδιαφέρουσες στρογγυλές τράπεζες αλλά και την προβολή της καινούργιας του ταινίας «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα» αποκλειστικά για τους αναγνώστες του «α».

Μην πείτε ακόμη αντίο στον Γκοντάρ... - εικόνα 2

Αποκλειστική πρεμιέρα
Η τελευταία ταινία του 84χρονου Ζαν-Λικ Γκοντάρ υπήρξε αναμφίβολα ένα από τα highlights των πρόσφατων Κανών. Το «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα» («Adieu au Langage») βρέθηκε στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής και μετατράπηκε αυτόματα σε talk of the festival. Συνειρμικό, άναρχο, παροξυσμικό και φυσικά πνευματώδες, το φιλμ αποτελεί ένα φιλοσοφικό μανιφέστο τριών διαστάσεων. Στα εβδομήντα λεπτά της διάρκειάς του ο sui generis βιρτουόζος παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό παραλήρημα γεμάτο φιλοσοφικές αναζητήσεις, λογοτεχνικές αναφορές κι ερωτήματα πάνω στο μέλλον του μέσου. Η τρισδιάστατη προβολή του «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα» θα γίνει σε συνδιοργάνωση με το «α» την Παρασκευή 13/6, στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης, μόνο με προσκλήσεις για δύο άτομα. Περισσότερες πληροφορίες στο έντυπο «α» που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Μην πείτε ακόμη αντίο στον Γκοντάρ... - εικόνα 3

Το αφιέρωμα κορυφώνεται
Την Πέμπτη 12/6 διοργανώνονται οι δύο στρογγυλές τράπεζες του αφιερώματος με ελεύθερη είσοδο: η πρώτη με θέμα «Γκοντάρ, ιστορικός του κινηματογράφου» (5 μ.μ.), ενώ η δεύτερη με το χαρακτηριστικό τίτλο «Δυο τρία πράγματα που έμαθα από αυτόν!», η οποία έχει ως ειδικό προσκεκλημένο τον στενό συνεργάτη του Γκοντάρ Φαμπρίς Αρανιό, θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. Η δεύτερη εβδομάδα του αφιερώματος, που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στα πλαίσια του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014, περιλαμβάνει επίσης μερικές κορυφαίες στιγμές στη φιλμογραφία του δημιουργού. Αύριο Παρασκευή 13/6 (8.45 μ.μ.) προβάλλεται στη θερινή Λαΐδα το δοκιμιακό «Δυο ή Τρία Πράγματα Που Ξέρω Γι’ Αυτήν» (1966). Την Τρίτη 17/6 (11 μ.μ.) σειρά έχει η εκρηκτική αντιπολεμική σινε-προκήρυξη «Οι Καραμπινιέροι» (1963), ενώ το αφιέρωμα ολοκληρώνεται την Τετάρτη 18/6 (11 μ.μ.) με το ανεπανάληπτο «Σαββατοκύριακο» (1967).

Περισσότερες πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.