Σκουριασμένη Πόλη

3

Δραματικό αμερικανικό θρίλερ που εξελίσσεται σε ένα μεστό και βίαια ωμό πορτρέτο μιας χώρας που βρίσκεται σε πλήρη ηθική κρίση.

Σκουριασμένη Πόλη

Στο Μπράντοκ, μια παρακμάζουσα βιομηχανική πόλη της Πενσυλβάνια, δύο αδέλφια ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Ο Ράσελ δουλεύει στο τοπικό χαλυβουργείο, όπως έκανε και ο πατέρας του. Αντίθετα, ο μικρός Ρόντνι κατατάσσεται στο στρατό, ενώ παράλληλα ψάχνει το εύκολο κέρδος στο τζόγο και σε παράνομους αγώνες πυγμαχίας. Μετά από ένα τραγικό περιστατικό οι ισορροπίες θα διαταραχθούν στο δραματικό αμερικανικό θρίλερ που εξελίσσεται σε ένα μεστό και βίαια ωμό πορτρέτο μιας χώρας που βρίσκεται σε πλήρη ηθική κρίση.

Σκουριασμένη Πόλη - εικόνα 1

Ο αφανισμός της αμερικανικής –και όχι μόνο– εργατικής τάξης ως απόρροια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας είναι ένα φαινόμενο με αλυσιδωτές αντιδράσεις. Από τη μία ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου, το οποίο βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας, οδηγείται στη φτωχοποίηση και την παραοικονομία δημιουργώντας στρατιές οργισμένων νεο-παριών. Από την άλλη εγείρεται ένα θεμελιακό ζήτημα για την ίδια την ταυτότητα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Σκοτ Κούπερ, μετά το οσκαρικό «Crazy Heart», επιλέγει και πάλι να ακολουθήσει στην οθόνη τα ίχνη απόκληρων πρωταγωνιστών, για να απαντήσει στα ερωτήματα σε σχέση με το παρόν και το μέλλον της πατρίδας του. Στη δεύτερη ταινία του μας μεταφέρει στο Μπράντοκ, μια παρακμάζουσα βιομηχανική περιφέρεια της Πενσιλβάνια, όπου δύο αδέρφια ακολουθούν διαφορετικό δρόμο. Ο Ράσελ δουλεύει στο τοπικό χαλυβουργείο, όπως έκανε και ο πατέρας του. Αντίθετα, ο μικρός Ρόντνι κατατάσσεται στο στρατό, ενώ παράλληλα ψάχνει το εύκολο κέρδος στον τζόγο και σε παράνομους αγώνες πυγμαχίας.

Σκουριασμένη Πόλη - εικόνα 2

Ένα τραγικό περιστατικό όμως αλλάζει τις ισορροπίες και φέρνει τον Ράσελ πίσω από τα σίδερα. Μετά την αποφυλάκισή του πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στη μικρή κοινότητα της Βορειοανατολικής Αμερικής. κάποια άλλα πάλι όχι... Οι αργόσυρτοι ρυθμοί και το διαβρωμένο σκηνικό (πολύ καλή η φωτογραφία του Μασανόμπου Τακαγιανάγκι) της «Σκουριασμένης Πόλης» παραπέμπουν σε κατάσταση αδράνειας και αργής αποσύνθεσης, με τις καταιγιστικές πλανητικές αλλαγές να μολύνουν υποχθόνια τη μικροοικονομία της αμερικανικής επαρχίας.
Χωρίς φιοριτούρες και περιττές εντάσεις –αν και με αρκετές χαμένες ευκαιρίες για μια λιγότερο επίπεδη σεναριακή ανάπτυξη–, ο Σκοτ Κούπερ συνθέτει το ωμό πορτρέτο μιας χώρας που βρίσκεται σε πλήρη ηθική κρίση. Απομεινάρι του παλιού κόσμου, ο –για ακόμη μία φορά εξαιρετικός– Κρίστιαν Μπέιλ­ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες με σύνεση και λαϊκή σοφία. Όμως στο υπόκωφα βίαιο και υλιστικό περιβάλλον της σύγχρονης Αμερικής δεν υπάρχει χώρος για μάρτυρες παρά μόνο για κυνηγούς και θηράματα. ­Διαλέγεις και παίρνεις...

ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Σκουριασμένη Πόλη

Out of the Furnace
3
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 116 '
  • Σκοτ Κούπερ

Στο Μπράντοκ, μια παρακμάζουσα βιομηχανική περιφέρεια της Πενσιλβάνια, δύο αδέλφια ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Ο Ράσελ δουλεύει στο τοπικό χαλυβουργείο, όπως έκανε και ο πατέρας του. Αντίθετα, ο μικρός Ρόντνι κατατάσσεται στο στρατό, ενώ παράλληλα ψάχνει το εύκολο κέρδος στον τζόγο και σε παράνομους αγώνες πυγμαχίας. Ένα τραγικό περιστατικό, όμως, θα αλλάξει τις ισορροπίες, φέρνοντας τον Ράσελ πίσω από τα σίδερα. Μετά την αποφυλάκισή του πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στη μικρή κοινότητα της βορειοανατολικής Αμερικής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.