X-Men: Ημέρες Ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος

2,5

Ταξιδεύοντάς μας σε ένα δυστοπικό μέλλον και στη συνέχεια στο ψυχροπολεμικό και άκρως ψυχεδελικό σκηνικό των ’70s, η νέα μεταλλαγμένη περιπέτεια είναι σίγουρο ότι θα αφήσει ικανοποιημένους τους φαν του υπερηρωικού franchise, με το ψυχαναλυτικής διάθεσης σενάριο και τις καλοστημένες σκηνές δράσης, χωρίς όμως στο τέλος να καταφέρνει να ξεπεράσει τις ετοιματζίδικες ευκολίες του είδους.

X-Men: Ημέρες Ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος

Ταξιδεύοντάς μας σε ένα δυστοπικό μέλλον και στη συνέχεια στο ψυχροπολεμικό και άκρως ψυχεδελικό σκηνικό των ’70s, η νέα μεταλλαγμένη περιπέτεια είναι σίγουρο ότι θα αφήσει ικανοποιημένους τους φαν του υπερηρωικού franchise, με το ψυχαναλυτικής διάθεσης σενάριο και τις καλοστημένες σκηνές δράσης, χωρίς όμως στο τέλος να καταφέρνει να ξεπεράσει τις ετοιματζίδικες ευκολίες του είδους.

X-Men: Ημέρες Ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος - εικόνα 1

Η έβδομη ταινία της υπερ­ηρωικής σειράς ταινιών κρύβει μια μεγάλη επιστροφή, αυτήν του Νεοϋορκέζου σκηνοθέτη Μπράιαν­ Σίνγκερ ύστερα από περίπου μία δεκαετία. Μάλιστα, αυτό το ηχηρό comeback θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως αφορμή για να ενώσουν τις δυνάμεις τους δύο διαφορετικές­ κινηματογραφικές γενιές X-Men ηρώων: αυτή της πρώτης ολοκληρωμένης τριλογίας των «X-Men» (2000), «X-Men 2» (2003) και «X-Men: Η Τελική Αναμέτρηση» (2006) και η πιο πρόσφατη της επί της οθόνης αναγέννησης της υπερηρωικής παρέας που ξεκίνησε με το «X-Men: Η Πρώτη Γενιά» (2011).
Το σενάριο του Σάιμον Κίνμπεργκ καταφέρνει να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στις δύο κινηματογραφικές περιόδους, μεταφέροντάς μας σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου οι άνθρωποι έχουν στην υπηρεσία τους τους Φύλακες, πανίσχυρα ρομπότ που έχουν εξολοθρεύσει τους περισσότερους μεταλλαγμένους και τους ανθρώπους υποστηρικτές τους. Ο καθηγητής Τσαρλς Εξέβιερ και ο Μαγκνίτο θα προσπαθήσουν από κοινού να σώσουν τους μεταλλαγμένους από την πλήρη εξαφάνιση. Ο Γουλβερίν, λόγω της ικανότητας αυτο-ίασης που διαθέτει είναι ο μοναδικός που μπορεί να ταξιδέψει στο παρελθόν και να αλλάξει τον ρου της ιστορίας.

X-Men: Ημέρες Ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος - εικόνα 2

Ξυπνώντας στο καλειδοσκοπικό ντεκόρ του 1973, ο κουλ υπερήρωας θα πρέπει να βρει τους κατά πενήντα χρόνια νεότερους Τσαρλς Εξέβιερ και Μαγκνίτο και να τους πείσει ότι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν τον εφευρέτη των θανατηφόρων ρομπότ Μπολίβαρ Τρασκ αλλά και να αποτρέψουν τη Μιστίκ να ολοκληρώσει το αυτοκαταστροφικό σχέδιό της. Χωρίς στην πραγματικότητα να είναι τόσο περίπλοκο όσο... ακούγεται, το σενάριο εκτυλίσσεται στο μεγαλύτερο μέρος του στη δεκαετία του ’70, έχοντας για ακόμη μία φορά κεντρικό χαρακτήρα τον Γουλβερίν – εξαιρετικός και πάλι ο Χιου Τζάκμαν.
Συνδέοντας τα συλλογικά τραύματα­ της αμερικανικής Ιστορίας (δολοφονία Κένεντι, πόλεμος Βιετνάμ) με τα προσωπικά στοιχεία των μεταλλαγμένων ηρώων (ξεχωρίζει η ψυχαναλυτική προσέγγιση του καθηγητή Εξέβιερ), το στόρι ακόμη μιας­ ταινίας των X-Men καταφέρνει να αφήσει γκρίζες ζώνες στη μάχη καλού και κακού, παραθέτοντας προβληματισμούς απέναντι στον υπερπατριωτισμό, στη δύναμη των ενστίκτων, στην ανθρώπινη εμμονή για την επιβολή της τάξης και στον κοινωνικό αποκλεισμό του διαφορετικού. Την ίδια στιγμή ο Μπράιαν Σίνγκερ στήνει συνεχώς μικρού βεληνεκούς μάχες κρατώντας σε εγρήγορση τόσο τους X-Men όσο και τους θεατές – κορυφαία η σκηνή που ο Κουίκσιλβερ αφοπλίζει σε ένα φάνκι σλόου μόσιον τους αστυνομικούς στο Πεντάγωνο. Δυστυχώς όμως το σχηματικό τελευταίο τέταρτο της ταινίας αλλά και το προχειροφτιαγμένο σκηνικό του δυστοπικού μέλλοντος θα προσγειώσουν τις «Ημέρες ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος», μετατρέποντάς τις σε άλλη μία χαμένη χολιγουντιανή υπερηρωική ευκαιρία για κάτι καλύτερο.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 132'. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

X-Men: Ημέρες Ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος

X-Men: Days of Future Past
2,5
  • Περιπέτεια
  • 2014
  • Διάρκεια: 132 '
  • Μπράιαν Σίνγκερ

Σε ένα δυστοπικό μέλλον, οι άνθρωποι έχουν στην υπηρεσία τους τους Φύλακες, πανίσχυρα γιγαντιαία ρομπότ που έχουν εξολοθρεύσει τους περισσότερους μεταλλαγμένους, αλλά και τους ανθρώπους υποστηρικτές τους. Ο καθηγητής Τσαρλς Εξέβιερ και ο Μαγκνίτο θα προσπαθήσουν από κοινού να σώσουν τους μεταλλαγμένους από την πλήρη εξαφάνιση. Μοναδική ελπίδα τους είναι ο Γουλβερίν, ο οποίος χάρη στην ικανότητα αυτο-ίασης που διαθέτει είναι ο μοναδικός που μπορεί να ταξιδέψει στο παρελθόν και ν’ αλλάξει το ρου της ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.