8ο Outview Cinema: Εμείς ψηφίζουμε σινεμά!

Επιστρέφοντας στο «φυσικό του χώρο», την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, και με το δυναμικότερο μέχρι σήμερα πρόγραμμά­ του, το ανατρεπτικό κινηματογραφικό event της πόλης μάς καλεί από σήμερα σε ένα ζωηρό εντεκαήμερο queer ­προβολών και όχι μόνο.

8ο Outview Cinema: Εμείς ψηφίζουμε σινεμά!

Επιστρέφοντας στο «φυσικό του χώρο», την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, και με το δυναμικότερο μέχρι σήμερα πρόγραμμά­ του, το ανατρεπτικό κινηματογραφικό event της πόλης μάς καλεί από σήμερα σε ένα ζωηρό εντεκαήμερο queer ­προβολών και όχι μόνο.

8ο Outview Cinema: Εμείς ψηφίζουμε σινεμά! - εικόνα 1

Χωρίς να πολιτεύεται, αλλά ασκώντας πολιτική μέσα από την τέχνη, το 8ο Outview Film Festival παρακάμ­πτει την ακατάπαυστη εκλογολογία των ημερών και μας υπενθυμίζει πως το σινεμά δεν είναι μόνο διασκέδαση αλλά και μνήμη, κι επικοινωνία, και τέχνη, και φυσικά πολιτική. Έτσι ετοιμάζεται να γεμίσει από απόψε Πέμπτη 15/5 μέχρι και την Κυριακή των ευρωεκλογών 25/5 τις δύο αίθουσες της Ταινιοθήκης με πάνω από 70 ταινίες, τις οποίες δεν θα συναντήσετε ποτέ στο εμπορικό κύκλωμα, ενώ παράλληλα θα τρέχει μια εικαστική έκθεση και θα διοργανωθούν στρογγυλά τραπέζια, masterclasses και workshops. Αλλά­ και πολλά πάρτι, ξεκινώντας από αυτό­ το Σάββατο 17/5 (Vagina Wolf Party) και φτάνοντας στην τελετή λήξης στο «Shamone» στις 25/5, με παρουσιάστριες τις Ανδριάνα Μπάμπαλη και Etten.
Το πρόγραμμα προβολών ξεκινά με μια ρεαλιστική, τολμηρή όσο και τρυφερή ­κινηματογραφική πρόταση, το «Eastern Boys» του Γάλλου Ρομπέν Καμπιγιό, με την παρουσία μάλιστα του πρωταγωνιστή Ολιβιέ Ραμπουρντέν («Μεσάνυχτα στο Παρίσι», «Η Αρπαγή»). Πρόκειται για την ιστορία μιας ομάδας αγοριών από την Ανατολική Ευρώπη που συχνάζουν στον παριζιάνικο σιδηροδρομικό σταθμό Gare du Nord και της σχέσης βίας και πάθους που ξεκινά όταν ο πενηντάρης Ντανιέλ καλεί έναν από αυτούς, τον Μάρεκ, στο σπίτι του.

8ο Outview Cinema: Εμείς ψηφίζουμε σινεμά! - εικόνα 2

Ως ταινία λήξης θα προβληθεί το «Εις το Όνομα του…» της Μαλγκορζάτα Ζουμόφσκα, ένα πολωνικό κοινωνικό δράμα πάνω στη σχέση ενός καθολικού ιερέα με έναν ατίθασο νεαρό, το οποίο η σκηνοθέτις του «Elles» με τη Ζιλιέτ Μπινός μετατρέπει σε σκοτεινό υπαρξιακό ψυχογράφημα. Από το υπόλοιπο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει queer επιλογές κάθε είδους και στιλ (μέχρι και τη μετα-«Glee» κωμωδία «G.B.F.» του Ντάρεν Στάιν), ­ξεχωρίζει σαφώς μία από τις καλύτερες και κινηματογραφικά ευρηματικότερες ταινίες των τελευταίων (πολλών) μηνών, ο «Άγνωστος της Λίμνης» του Αλέν Γκιροντί, ο οποίος προβλήθηκε στο περσινό Φεστιβάλ Κανών, κατόπιν σε εκείνο της Θεσσαλονίκης και αδικαιολόγητα δεν έχει βρει ακόμη διανομή στη χώρα μας. Hardcore ερωτικό θρίλερ που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιπαραθέσεων, το προκλητικό φιλμ του Γάλλου σκηνοθέτη είναι μια σκοτεινή όσο και τολμηρή σπουδή πάνω στον πόθο, στο πάθος και στο θάνατο που αξίζει να ανακαλύψετε.
Όπως επίσης και το ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή Τζέιμς Φράνκο και σκηνοθεσία Κριστίνα Βόρος «Kink», για το φετιχιστικό S&M site www.kink.com αλλά και το ισραηλινό δράμα «Out in the Dark» του Μάικλ Μάγερ, στο οποίο ένας Παλαιστίνιος φοιτητής ερωτεύεται έναν Ισραηλινό δικηγόρο, ερχόμενος αναπόφευκτα αντιμέτωπος με το πολιτικοκοινωνικό ­τίμημα της επιλογής του.

8ο Outview Cinema: Εμείς ψηφίζουμε σινεμά! - εικόνα 3

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιπλέον πολύ ενδιαφέροντα βιογραφικά ντοκιμαντέρ για τον πρωτοπόρο γκέι φυσικομαθηματικό Άλαν Τούρινγκ («Codebreaker» των Κλερ Μπίβαν και Νικ Στέισι), τον ανατρεπτικό συγγραφέα Γκορ Βιντάλ («Gore Vidal: The United States of Amnesia» του Νίκολας Ράθαλ) και τον Τζον Βόιτοβιτς, τον πραγματικό ήρωα της ταινίας «Σκυλίσια Μέρα», τον οποίο υποδύθηκε ο Αλ Πατσίνο («The Dog»), ενώ αυτήν την Τετάρτη 21/5 υπάρχει δωρεάν προβολή του «Valentine Road» της Μάρτα Κάνιγχαμ, μια καταγγελία του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού και του ρατσισμού που κρύβεται πίσω του, με τη Νέλλη Καούνη του Color Youth να διευθύνει τη συζήτηση με το κοινό που θα ακολουθήσει.
Σημειώστε πως υπάρχει φυσικά κι ελληνική παρουσία στο φεστιβάλ, τόσο με ταινίες μικρού μήκους («King Kong», «Τώρα το Ξέρει», «Αστικός Γυμνισμός», «Εξαχρείωση», «Even if») όσο και με προβολή αποσπάσματος της αναμενόμενης ταινίας του Χρήστου Βούπουρα «Εσπερινή Συμφωνία». Ο δημιουργός του «Μιρουπάφσιμ» είναι κι ένα από τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής, δίπλα στους επίσης σκηνοθέτες Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Χρήστο Δήμα, Μέμη Κούπα και στον ­συγγραφέα Αύγουστο Κορτώ.
Το εισιτήριο ανά προβολή τιμάται 5 ευρώ, το ημερήσιο 8 ευρώ και η κάρτα διαρκείας 50 ευρώ. Το «α», χορηγός επικοινωνίας του Outview Film Festival για ακόμη μία χρονιά, σας προσφέρει δωρεάν 10 κάρτες διαρκείας για όλες τις προβολές (πλην έναρξης και λήξης) και 40 κάρτες για τις απογευματινές προβολές. Λεπτομέρειες στο έντυπο «α» που κυκλοφορεί στα περίπτερα στις 15/5.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 8ου Outview εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.