Στα φαβορί πήγαν τα Όσκαρ 2014

Σε μια βραδιά που δεν έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις, το «12 Χρόνια Σκλάβος» έφυγε με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ενώ το «Gravity» μάζεψε τις περισσότερες διακρίσεις με συνολικά επτά βραβεία.

Στα φαβορί πήγαν τα Όσκαρ 2014

Σε μια βραδιά που δεν έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις, το «12 Χρόνια Σκλάβος» έφυγε με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ενώ το «Gravity» μάζεψε τις περισσότερες διακρίσεις με συνολικά επτά βραβεία.

Στα φαβορί πήγαν τα Όσκαρ 2014 - εικόνα 1
H selfie φωτογραφία της Έλεν Ντε Τζένερις που έσπασε κάθε ρεκόρ στο twitter

Κανένα από τα φαβορί της απονομής των φετινών βραβείων της Ακαδημίας δεν «έσπασε» τελικά. Το «12 Χρόνια Σκλάβος» ήταν αυτό που ολοκλήρωσε την τελετή με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας (και αυτά των Β΄ Γυναικείου Ρόλου και Διασκευασμένου Σεναρίου), το «Gravity» απέσπασε επτά συνολικά βραβεία (Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Οπτικών Εφέ, Ήχου, Ηχητικού Μοντάζ, Μουσικής), ενώ το «Dallas Buyers Club» αναδείχτηκε η ταινία ερμηνειών της χρονιάς, αφού το πρωταγωνιστικό της ντουέτο Μάθιου ΜακΚόναχι και Τζάρεντ Λέτο κέρδισαν από ένα αγαλματίδιο (Α΄ & Β΄ Αντρικού Ρόλου, αντίστοιχα). Όπως ήταν δίκαιο και λογικό, το βραβείο Α΄ Γυναικείας Ερμηνείας πήγε στην εκπληκτική Κέιτ Μπλάνσετ της «Θλιμμένης Τζασμίν», ενώ το «Δικός της» έκλεψε το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου από το μεγάλο ηττημένο –παρά τις δέκα υποψηφιότητες– «Οδηγό Διαπλοκής» που έφυγε από την απονομή με άδεια χέρια.

Με λίγα λόγια, ένα (υπερβολικά) ήσυχο, χωρίς εκπλήξεις οσκαρικό βράδυ ήταν αυτό της Κυριακής 2/3. Σε αυτό βοήθησε στο μέγιστο βαθμό και η παρουσιάστρια της απονομής Έλεν Ντε Τζένερις. Χωρίς χορευτικά σόου, χιουμοριστικά βίντεο και ενοχλητικά φαρμακερές ατάκες, η Αμερικανίδα κωμικός φρόντισε να ικανοποιήσει απόλυτα τις προθέσεις της ηγεσίας της Ακαδημίας να μην επαναληφθούν ευτράπελα όπως το περσινό κακόγουστο κλιπ «We saw your boobs» ή την προ τριετίας πανωλεθρία των Τζέιμς Φράνκο και Αν Χάθαγουεϊ. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τα Όσκαρ γνωρίζουν πλέον ότι όσο πιο ουδέτερη είναι η τελετή τόσο καλύτερα (ή ανώδυνα) είναι τα πράγματα για το τηλεοπτικό οσκαρικό υπερθέαμα. Αρκεί να κεράσουν καμιά... κρύα πίτσα τους σταρ, όπως έγινε την περασμένη Κυριακή στο Dolby Theater, για να φτάσουν σε νέο ρεκόρ τηλεθέασης για την τελευταία δεκαετία.

Από τα πράγματα που ξεχώρισαν στην απονομή ήταν η έντονη αγγλική παρουσία στη λίστα των νικητών –τόσο το «12 Χρόνια Σκλάβος» όσο και το «Gravity» έχουν στενές σχέσεις με τη Μ. Βρετανία–, ο εγωκεντρικός επινίκιος λόγος του βέρου Τεξανού Μάθιου ΜακΚόναχι που μας αποκάλυψε ότι ήρωάς του είναι... ο ίδιος του ο εαυτός σε δέκα χρόνια από τώρα, αλλά και η αποκάλυψη του Λονδρέζου σκηνοθέτη Στιβ ΜακΚουίν ότι 21 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν υπό καθεστώς δουλείας. Την ίδια στιγμή, η selfie φωτογραφία της Έλεν Ντε Τζένερις με μια ντουζίνα σταρ, που έσπασε κάθε ρεκόρ με ένα εκατ. retweets μέσα σε λίγα λεπτά κρασάροντας το twitter, αποδεικνύει (για να παραφράσουμε τον Μάρσαλ ΜακΛούαν) ότι σήμερα τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι το μήνυμα...

Αναλυτικά τα Όσκαρ 2014

Στα φαβορί πήγαν τα Όσκαρ 2014 - εικόνα 2
Όσκαρ καλύτερης ταινίας: 12 Χρόνια Σκλάβος

Καλύτερη Ταινία
12 Χρόνια Σκλάβος
Σκηνοθεσία
Αλφόνσο Κουαρόν («Gravity» )
Α΄ Αντρικός Ρόλος
Μάθιου Μακόναχι («Dallas Buyers Club» )
Α΄ Γυναικείος Ρόλος
Κέιτ Μπλάνσετ («Θλιμμένη Τζασμίν» )
Β΄ Αντρικός Ρόλος
Τζάρεντ Λέτο («Dallas Buyers Club» )
Β΄ Γυναικείος Ρόλος
Λουπίτα Νιόνγκο («12 Χρόνια Σκλάβος» )
Ξενόγλωσση Ταινία
Η Τέλεια Ομορφιά (Ιταλία )
Animation Μεγάλου Μήκους
Ψύχρα και Ανάποδα
Πρωτότυπο Σενάριο
Σπάικ Τζoνζ («Her» )
Διασκευασμένο Σενάριο
Τζον Ρίντλεϊ («12 Χρόνια Σκλάβος» )
Φωτογραφία
Εμανουέλ Λουμπέζκι («Gravity» )

Στα φαβορί πήγαν τα Όσκαρ 2014 - εικόνα 3
7 συνολικά βραβεία απέσπασε το Gravity

Μοντάζ
Αλφόνσο Κουαρόν, Μαρκ Σάνγκερ («Gravity» )
Σκηνικά
Κάθριν Μάρτιν, Μπέβερλι Νταν («Ο Υπέροχος Γκάτσμπι» )
Κοστούμια
Κάθριν Μάρτιν («Ο Υπέροχος Γκάτσμπι» )
Μέικ-Απ
Αντρούιθα Λι, Ρόμπιν Μάθιους («Dallas Buyers Club» )
Μουσική
Στίβεν Πράις («Gravity» )
Τραγούδι
«Let It go» από το «Ψυχρά & Ανάποδα»
Οπτικά Εφέ
Τίμοθι Γουέμπερ, Κρις Λόρενς, Ντέιβιντ Σιρκ, Νιλ Κόρμπουλντ («Gravity» )
Ήχος
Σκιπ Λίβσεϊ, Νιβ Αντίρι, Κρίστοφερ Μπένστιντ, Κρις Μούνρο («Gravity» )
Ηχητικό Μοντάζ
Γκλεν Φρίμαντλ («Gravity» )
Ντοκιμαντέρ
20 Feet from Stardom
Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
The Lady In Number 6
Animation Μικρού Μήκους
Mr Hublot
Ταινία Μικρού Μήκους
Helium

Περισσότερες πληροφορίες

Gravity

3
  • Περιπέτεια
  • 2013
  • Διάρκεια: 91 '
  • Αλφόνσο Κουαρόν

Μια επιστήμονας κι ένας αστροναύτης προσπαθούν να επιβιώσουν έπειτα από ένα ατύχημα που τους άφησε να περιπλανιούνται στο αχανές Διάστημα.

Θλιμμένη Τζάσμιν

Blue Jasmine
3,5
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 98 '
  • Γούντι Άλεν

Μια οικονομική και μια συναισθηματική κρίση αναγκάζει την καλομαθημένη στην πολυτέλεια Τζάσμιν να καταφύγει από τη Νέα Υόρκη στο Σαν Φρανσίσκο και να ζητήσει τη βοήθεια της αδερφής της, η οποία δουλεύει υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ.

Ο Υπέροχος Γκάτσμπι

The Great Gatsby
2
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 143 '
  • Μπαζ Λούρμαν

Ο πρώην χρηματιστής και νυν τρόφιμος νευρολογικής κλινικής Νικ Κάραγουεϊ αφηγείται τις ξένοιαστες ημέρες του στο Λονγκ Άιλαντ του 1922 και τη γνωριμία του με τον γοητευτικό όσο και μυστηριώδη μεγιστάνα Τζέι Γκάτσμπι.

Ψυχρά και Ανάποδα

Frozen
2,5
  • Animation
  • 2013
  • Διάρκεια: 102 '
  • Κρις Μπακ

Οι μαγικές ικανότητες της νεαρής βασίλισσας Έλσα γίνονται ανεξέλεγκτες και παγώνουν ολόκληρο το βασίλειο της Άρεντελ. Εκείνη αποσύρεται απογοητευμένη στα βουνά, αλλά η αδελφή της Άννα μαζί με τον πωλητή πάγου Κριστόφ και τον ομιλούντα χιονάνθρωπο Όλαφ ξεκινούν να τη βρουν και να λύσουν τα μάγια.

Η Τέλεια Ομορφιά

La Grande Bellezza
3
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 142 '
  • Πάολο Σορεντίνο

Ένας κυνικός συγγραφέας που μόλις έχει κλείσει τα 65 του χρόνια, σύμβολο της ρωμαϊκής κοσμικής ζωής, περιπλανιέται στην αγαπημένη του ιταλική πρωτεύουσα αντιμέτωπος με το δικό του αλλά και το δικό της παρελθόν.

12 Χρόνια Σκλάβος

12 Years a Slave
3
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 134 '
  • Στιβ Μακ Κουίv

Ο Σόλομον Νόρθαπ είναι ένας Αφροαμερικανός οικογενειάρχης ο οποίος ζει ελεύθερος στην προεμφυλιακή Νέα Υόρκη. Θα απαχθεί όμως από δουλεμπόρους και θα πουληθεί ως σκλάβος σε μια φυτεία του Νότου χωρίς να μπορεί να αποδείξει την αληθινή του ταυτότητα.

Dallas Buyers Club

2,5
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 117 '
  • Ζαν-Μαρκ Βαλέ

Όταν το 1985 διαγιγνώσκεται θετικός στον HIV, ο Τεξανός Ρον Γούντρουφ μαθαίνει πως έχει μόνον ένα μήνα ζωής. Αρνούμενος να αποδεχτεί την εκτίμηση των γιατρών, περιορίζει την έκλυτη ζωή του και ξεκινάει μια εκστρατεία για την εφαρμογή εναλλακτικών θεραπειών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.