1ο Cycladic Kids Festival: Το πολυθεματικό φεστιβάλ στοχεύει στη συμπερίληψη και τον αλληλοσεβασμό, μέσω της τέχνης

Η Μαρίνα Πλατή, διευθύντρια του Τμήματος Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Προγραμμάτων του Μουσείου, μας μιλά για τη διήμερη γιορτή τέχνης που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

1ο Cycladic Kids Festival

Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει με αφορμή τα 10 χρόνια του Παιδικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής, διοργανώνοντας το 1ο Cycladic Kids Festival στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)  και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.  Το φεστιβάλ προορίζεται για παιδιά 4 έως 15 ετών, τα οποία καλούνται να συμμετέχουν με ελεύθερη είσοδο, στο πιο δημιουργικό σαββατοκύριακο στο κέντρο της Αθήνας.

Μιλήσαμε με την Μαρίνα Πλατή, διευθύντρια του Τμήματος Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Προγραμμάτων του Μουσείου, για να μάθουμε περισσότερα για τις πολυθεματικές δράσεις του διημέρου, καθώς και για τη διαχρονική συμβολή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στη διάνθηση του πολιτιστικού περιβάλλοντος και την ουσιαστική καλλιέργεια του καλλιτεχνικού κριτηρίου μέσω των πολλαπλών ερεθισμάτων που προσφέρει σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον Παιδικό Διαγωνισμό ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Πώς ξεκίνησε η ιδέα; 
Ο παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ξεκίνησε το 2013 με 250 συμμετοχές. Ο στόχος ήταν να δοθεί η ευκαιρία σε παιδιά 4-15 ετών (παιδιά προσχολικής ηλικίας, όλων των τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου καθώς και τα Ειδικά Σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης) να γνωρίσουν τον κυκλαδικό, τον αρχαίο ελληνικό και τον κυπριακό πολιτισμό και συγχρόνως να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Στο διαγωνισμό τα παιδιά συμμετέχουν αυτόνομα ή μέσω σχολείων. Την αξιολόγηση των έργων και την ανακήρυξη των νικητών, αναλαμβάνει η κριτική επιτροπή που αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της τέχνης και του πολιτισμού. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν παιδιά και μαθητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικά σχολεία και κέντρα υποδοχής και ένταξης προσφύγων. Στο εξωτερικό, ο διαγωνισμός υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών, τις Πρεσβείες και τα Προξενεία σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, την Αυστραλία και την Αμερική και από τα επί τόπου ελληνικά σχολεία. Οι συμμετοχές στον φετινό διαγωνισμό ήταν 19,500.

Ποια η έμπνευση πίσω από το 1ο Cycladic Kids Festival; 
Το φεστιβάλ δανείζεται το τίτλο για τα 10 Χρόνια Παιδικού Διαγωνισμού "O Άνθρωπος στο Κέντρο" και προτείνει ένα διήμερο γεμάτο εκπαιδευτικές δράσεις και πολιτιστικά θεάματα στο κέντρο της πόλης. Με την έναρξη του φεστιβάλ, το μουσείο αποσκοπεί να ανοίξει έναν διάλογο μεταξύ καταξιωμένων φορέων, καλλιτεχνικών ομάδων και νέων δημιουργών, με βασική απεύθυνση τα παιδιά και τους εφήβους. Προτείνοντας και στηρίζοντας την συμπερίληψη, προάγουμε τη διεύρυνση της αντίληψης του κοινού και κυρίως των παιδιών, για την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, τόσο πάνω στις πρακτικές όσο και στους σκοπούς της. Με εργαλείο τα εκθέματα των μόνιμων εκθέσεων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, γίνεται φανερή η διάθεση εξωστρέφειας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και επενεργεί θετικά στην αντίληψη του κοινού για το τι είναι ο πολιτισμός. Οι προτάσεις μας θέλουμε να προάγουν την ενσυναίσθηση, τον αλληλοσεβασμό και την δημιουργικότητα, παράλληλα με την ευαισθητοποίηση των παιδιών.

Διαβάζουμε πως το Φεστιβαλ θα είναι πολυθεματικό. Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια αυτού του συναρπαστικού διημέρου;
Πρόκειται για ένα πολυθεματικό φεστιβάλ τεχνών. Το πάρκο στο Κέντρο Τεχνών θα γεμίσει με παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, κινηματογράφου, κουκλοθέατρου και αφηγήσεις, ενώ παράλληλα θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη έκθεση παιδικής ζωγραφικής! Μικροί κα μεγάλοι θα πάρουν μέρος σε εικαστικά εργαστήρια, δράσεις και επιτραπέζια παιχνίδια για όλη την οικογένεια σε κυλιόμενη ροή. Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Εθνικό Θέατρο, το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το illustradays festival, την Polyphonica, την Ορχήστρα των Ανέμων, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Library4all και άλλους φορείς, το μουσείο δημιουργεί ένα πολύχρωμο, πολυθεματικό Φεστιβάλ προσβάσιμο σε όλα τα παιδιά. Στον εσωτερικό αλλά και στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Τεχνών θα στηθούν παράλληλες σκηνές όπου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα φιλοξενούνται ομάδες καλλιτεχνών και συνεργαζόμενων φορέων από διαφορετικές μορφές τέχνης.

1ο Cycladic Kids Festival
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ποιοί μπορούν να συμμετέχουν σε όλες αυτές τις δράσεις; 
Το φεστιβάλ είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Οι δράσεις του απευθύνονται σε παιδιά από 4 έως 15 ετών και σε ορισμένες από αυτές καλούνται να συμμετάσχουν και οι μεγάλοι.

Ποιός είναι ο βασικός στόχος του Μουσείου κατά τη διοργάνωση του Φεστιβάλ;
Βασικός στόχος του Cycladic Kids Festival μέσω των προσκλήσεων που απευθύνει για συνεργασία, είναι να αναδείξει την δυναμική που κρύβεται στην συμμετοχικότητα και την αξία του διαλόγου στη συνδιαμόρφωση του πολιτιστικού μας περιβάλλοντος.

Πώς φέρνετε τις μικρότερες ηλικίες (2-10 ετών) σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη μέσω των εκπαιδευτικών σας δράσεων;
Τόσο στα εργαστήρια που πραγματοποιούνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τα Σαββατοκύριακα και απευθύνονται σε παιδιά 2-4, 4-6 και 7-10 ετών, όσο και στο φεστιβάλ που οι δράσεις του απευθύνονται σε ηλικίες 4 έως 15 ετών ο στόχος είναι τα παιδιά να αγαπήσουν την τέχνη και τα μουσεία. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, έμπειροι συνεργάτες σχεδιάζουν εικαστικά εργαστήρια που δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών, να μάθουν για τα διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα και τα κοινωνικά μηνύματα που περικλείουν και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.

Πώς βλέπετε τις αντιδράσεις των παιδιών που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα; Επανέρχονται σε νέους κύκλους;
Τα παιδιά έρχονται με μεγάλο ενθουσιασμό στο μουσείο και οι αντιδράσεις τους είναι συγχρόνως η επιβράβευση αλλά και το έναυσμα για καινούριες αναζητήσεις και προκλήσεις. Ενθαρρυντικό είναι ότι τα ίδια παιδιά που έρχονται για πρώτη φορά σε ηλικία 2 ετών με τους γονείς τους στα εργαστήρια, επανέρχονται για πολλά χρόνια στη συνέχεια.

1ο Cycladic Kids Festival
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Πώς εκλαμβάνονται τα μικρότερα παιδιά και πώς οι έφηβοι τις δράσεις που γίνονται; Υπάρχουν διαφορές στις αντιδράσεις τους;
Κάθε ηλικιακή ομάδα είναι και μια πρόκληση και αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο τις δράσεις. Σίγουρα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να φέρεις τους εφήβους στο μουσείο. Βέβαια εδώ θα ήθελα να τονίσω το εξής, τα μικρά παιδιά που έρχονται πρόθυμα στο μουσείο, μπορεί να σταματήσουν να έρχονται στην εφηβεία ξαναέρχονται όμως ως νέοι και σίγουρα αργότερα οι ίδιοι φέρνουν τα παιδιά τους. Αυτό θεωρώ προσωπικά επιτυχία των εκπαιδευτικών δράσεων ενός μουσείου.

Ποιο πρόγραμμα από τα προγράμματα που έχουν τρέξει ήταν το πιο αγαπητό και σε εσάς αλλά και στα παιδιά;
Σε αυτό θα μου επιτρέψετε να απαντήσω λέγοντας ότι έχουμε αγαπήσει όλα μας τα προγράμματα.

Πόσο σημαντική είναι για εσάς η επαφή των παιδιών με πολλά και διαφορετικά καλλιτεχνικά ερεθίσματα; Τι πιστεύετε πως θα αποκομίσουν από το 1ο Cycladic Kids Festival;
Ελπίζουμε πως οι δραστηριότητες που έχουμε οργανώσει θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να πάρουν μηνύματα όπως ο αλληλοσεβασμός, η συμπερίληψη, η διαφορετικότητα και παράλληλα να διασκεδάσουν διευρύνοντας την αντίληψη για το τι είναι πολιτισμός.

Έχετε σκεφτεί να υλοποιήσετε κάποια δράση στη λογική των συζητήσεων (Contemporary Groundbreakers) για εφήβους ώστε να συστήσετε σε νεότερες ηλικίες θέματα που αφορούν τη σύγχρονη τέχνη και να τους παρακινήσετε να σκεφτούν πιο επίκαιρα ζητήματα κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα;
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ReInHerit που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν 3 θεματικές εκθέσεις υπό τον τίτλο "ReThinking", με θέμα κοινωνικά ζητήματα που έχουν απασχολήσει την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: ταυτότητες φύλου, κοινωνικές συγκρούσεις, τέχνη και τεχνικές. Οι εκθέσεις διερευνούν το ερώτημα πώς μπορούν να παρουσιαστούν αντικείμενα στον χώρο του μουσείου όταν το ίδιο το πρωτότυπο δεν μπορεί να εκτεθεί.

Με αφορμή την έκθεση "Ταυτότητες" διοργανώθηκαν στο μουσείο εργαστήρια για εφήβους με θέμα τις "Ταυτότητες" από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία πολιτιστικού χαρακτήρα Cinemathesis. Με τη χρήση της φωτογράφισης, της κινηματογράφησης, του photocollage, του αυτοπορτραίτου, της ανάλυσης οπτικού και ηχητικού αρχειακού υλικού, των βιβλίων, των τεκμηρίων και των προσωπικών αναφορών, καθώς και παρακολουθώντας αποσπάσματα από εμβληματικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, οι συμμετέχοντες προσέγγισαν την θεματική της ταυτότητας φύλου, δημιουργώντας ένα ψηφιακό αποθετήριο προσωπικών έργων τέχνης που συνομιλούν με τα εκθέματα της έκθεσης και Δημιουργικό εργαστήριο με ομάδα νέων με τίτλο "It’s a Shirt" σε συνεργασία με την εικαστικό και σχεδιάστρια Χριστίνα Χριστοδούλου και την ειδικό ψυχικής υγείας Λίλη Πέππου στις 6 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να μοιραστούν προσωπικές τους εμπειρίες, συζήτησαν και διαμόρφωσαν τα δικά τους, ουδέτερα ως προς το φύλο, πουκάμισα.

 

Διαβάστε Επίσης

 





 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Η Λυγερή και ο δράκος": Ένα παραμύθι φόρος τιμής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

"Ο τεμπέλης δράκος" ενώνει Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρένα Μόρφη και Γιάννη Διονυσίου ξανά στη σκηνή

Τέσσερις μόνο ευκαιρίες θα έχετε για να παρακολουθήσετε τη μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χατζηπιερή στο Μέγαρο Μουσικής.

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά θα αναζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman, τα εκθέματα του Μουσείου και ταινίες animation.

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.