"Είμαστε Πάτσι", λέει η Συντεχνία του Γέλιου!

Η νέα παράσταση της «Συντεχνίας του Γέλιου» πραγματεύεται το σημαντικό θέμα της ισότητας των φύλων και των έμφυλων διακρίσεων.

Είμαστε πάτσι

Η κωμωδία "Είμαστε Πάτσι" του Volker Ludwig είναι η νέα παράσταση της "Συντεχνίας του Γέλιου" και πραγματεύεται ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά θέματα διαχρονικά: την ισότητα των φύλων και τις έμφυλες διακρίσεις. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την τραγουδιστική κόντρα "Αγόρια-Κορίτσια" που έγραψε ο Φοίβος Δεληβοριάς για την παράσταση της ομάδας "Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης", που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 2013, το νέο έργο επιχειρεί να κάνει φύλλο και φτερό τα φύλα και τα στερεότυπα που τα ακολουθούν.

Η υπόθεση 

Πρόκειται για την ιστορία μιας εργαζόμενης μητέρας δύο παιδιών που αγωνίζεται γενναία μέσα από τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Τα δυο παιδιά, η Τζίνα και ο Μάρκος είναι ζωηρά, ανοιχτόμυαλα, ανεξάρτητα. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, στο σπίτι υπάρχει ένας φιλικός, συχνά χαρούμενος τόνος, η αμοιβαία βοήθεια είναι αυτονόητη, τα παιδιά γίνονται αποδεκτά ως συνεταιράκια, και είναι -κορίτσια και αγόρια- εξίσου υπεύθυνα για την οργάνωση και την εφαρμογή του νοικοκυριού. Μια σύγχρονη, προοδευτική οικογένεια… θα έλεγε κανείς. Ο μικρόκοσμός τους μπερδεύεται, όταν μια μέρα καταφθάνει ένας νέος "μπαμπάς" που παίζει τον αφέντη του σπιτιού και απαιτεί να τον υπακούν όλοι. Βέβαια αυτός ο καινούριος "μπαμπάς" μοιάζει να ξεσπάει στο σπίτι μόνο τον θυμό και την επιθετικότητα που έχει εισπράξει ο ίδιος στον χώρο εργασίας του. Μέχρι που τα δυο πιτσιρίκια αποφασίζουν μια μέρα να προβάρουν μια "εξέγερση" και το σκάνε απ’ το σπίτι...

Είμαστε πάτσι

Το κείμενο του Volker Ludwig διασκεύασε η Ομάδα, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Κουκαλάνι, τα σκηνικά και κοστούμια η Γεωργία Μπούρδα, τα τραγούδια είναι της Άννης Θεοχάρη και της Χαράς Γιαννούλα, η μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση του Κώστα Νικολόπουλου, η επιμέλεια κίνησης της Μαργαρίτας Τρίκκα και ο σχεδιασμός φωτισμού του Γιώργου Αγιαννίτη. Ερμηνεύουν οιΜικές Γλύκας, Βασιλική Διαλυνά, Μαριέλα Δουμπού, Φώτης Λαζάρου, Χριστίνα Μαριάνου και Αντώνης Χρήστου.

Η παράσταση θα παίζεται στο Σύγχρονο Θέατρο, από τις 16 Οκτωβρίου και απευθύνεται σε ανθρώπους από έξι ετών και άνω. 

Διαβάστε Επίσης

Η Συντεχνία του Γέλιου περιλαμβάνει επίσης στο φετινό ρεπερτόριό της τα έργα "Μια Γιορτή στου Νουριάν","Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν"και "Ο Μορμόλης". Το "Μια γιορτή στου Νουριάν" του Volker Ludwig είναι μια ανατρεπτική κωμωδία για τις προκαταλήψεις και την πολιτισμική συμφιλίωση. Παίχτηκε στο θέατρο Πορεία, από το 2011 έως το 2014, όπου άφησε εποχή, δημιουργώντας ένα πολιτικό θέατρο για παιδιά και επέστρεψε ανανεωμένο στο Σύγχρονο Θέατρο το 2021-22. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Κουκαλάνι και παίζουν οι Φώτης Λαζάρου, Βασίλης Κουκαλάνι, Χρήστος Χρήστου, Ηρώ Χαλκίδη, Ναταλία Πήδουλα, Σπύρος Δασκαλάκης και Γιώργος Ιωσηφίδης.

Διαβάστε Επίσης

Η παράσταση "Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν" είναιμια ξέφρενη και τρυφερή κωμωδία του Roy Kift, που έχει στο επίκεντρο τον μικρό ανάπηρο Άρη και τις περιπέτειες του. Επιστρέφει στο ρεπερτόριο της Συντεχνίας του Γέλιου για 3η χρονιά, σε σκηνοθεσία των Βασίλη Κουκαλάνι και Αντώνη Ρέλλα με τους Γεωργία Μαυροειδοπούλου, Μικέ Γλύκα, Θάνο Αλεξίου, Αντώνη Χρήστου, Φώτη Λαζάρου, Τάνια Παλαιολόγου και Βασίλη Κουκαλάνι. Τη μουσική υπογράφουν ο Φοίβος Δεληβοριάς, σε συνεργασία  των Χατζηφραγκέτα στο τραγούδι "Ραπ των αμαξιδίων" και ο ηθοποιός Γιώργος (Τζούλιο) Κατσής στο τραγούδι "Σούπερμαν".

Μορμόλης
"Μορμόλης"

"Ο Μορμόλης" του Rainer Hachfeld δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους. Η σκηνοθεσία είναι των Γιώργου Παλούμπη και Βασίλη Κουκαλάνι και ακούγονται τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού. Στη διανομή συμμετέχουν οι Βασιλική Διαλυνά, Βάσια Λακουμέντα, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αντώνης Χρήστου, Φώτης Λαζάρου και Δήμος Μαμαλούδης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Ο Μορμόλης" της Συντεχνίας του Γέλιου βάζει τα γιορτινά του

Η Συντεχνία του Γέλιου συνεχίζει να ανεβάζει με μεγάλη επιτυχία το έργο του Γερμανού θεατρικού συγγραφέα που επέδρασε καθοριστικά στις γενιές παιδιών της μεταπολίτευσης και έθεσε το σημείο εκκίνησης νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/11/2023

"Ο ψεύτης βοσκός" και η παρέα του δημιουργούν μια ξεκαρδιστική και ταυτόχρονα διδακτική παράσταση

Μια πρωτότυπη διασκευή της Ειρήνης Σταματίου, που μεταμορφώνει το γνωστό μύθο του Αισώπου σε μια παράσταση γεμάτη γέλιο, χορό, τραγούδι αλλά και πολλά διδάγματα.

Η Παραμυθοχώρα καλοσωρίζει τον Δεκέμβριο με δύο παραστάσεις που μιλούν για την αξία της φιλίας

Πρόκειται για το κουκλοθέατρο "Τικ και Τέλα: Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και το Χιόνι", που παρουσιάζει δύο πολύ τρυφερές ιστορίες και "Μια περιπέτεια για τον Ρωμαίο" στο θέατρο 104.

Και τα Χριστούγεννα μικροί μεγάλοι δίνουν ραντεβού στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά, μεταξύ άλλων, θα πλάσουν τα δικά τους μυρωδάτα στολίδια και θα γνωρίσουν τον Αμερικανό καλλιτέχνη Alexander Calder και τα κινούμενα γλυπτά του.

Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός ετοιμάζει ένα Χριστουγεννιάτικο Camp για παιδιά 5-9 ετών

Με μια σειρά ολοήμερων δράσεων τα παιδιά θα κληθούν να κοινωνικοποιηθούν και να λειτουργήσουν σε ομάδες, αναπτύσσοντας τις κοινωνικές τους δεξιότητες και το πνεύμα συνεργασίας.

"Εξερευνώντας το Αρχαίο Σχολείο" στο Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων

Μια εκδήλωση βασισμένη στο βιβλίο "Το αρχαίο σχολείο".