Greek Agora of Performance: Η νέα πλατφόρμα εξωστρέφειας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Το grape, η πρώτη αγορά για τις παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται φέτος, ξεκινώντας τη συστηματική προώθηση και προβολή Ελλήνων και Ελληνίδων καλλιτεχνών στη διεθνή σκηνή.

Το ρόδο είναι ρόδο "Το ρόδο είναι ρόδο" © Apostolis Koutsianikoulis

Το grape, η πρώτη αγορά για τις παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται φέτος, ξεκινώντας τη συστηματική προώθηση και προβολή Ελλήνων και Ελληνίδων καλλιτεχνών στη διεθνή σκηνή. Αποτελεί πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και περιλαμβάνει μια σειρά παραστάσεων, οι οποίες θα παρουσιαστούν όχι μόνο στο ευρύ κοινό του φεστιβάλ, αλλά και σε εκπροσώπους διεθνών Φεστιβάλ και σε καλλιτεχνικούς διευθυντές πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού. Με ακρωνύμιο που παραπέμπει στον θεό του αμπελιού και του θεάτρου, Διόνυσο, και στη μέθη που προσφέρει η Τέχνη, ο προγραμματισμός του αντανακλά σύγχρονες δραματουργικές αναζητήσεις και επίκαιρα ζητήματα όπως τη LGBTQI+ κοινότητα, τη γυναίκα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Run
© Christos Symeonidis
"Run"

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του grape θα παρουσιαστούν 14 νέα έργα σε δύο περιόδους (3-8 και 18-22 Ιουλίου) στις σκηνές της Πειραιώς 260 αλλά και σε αυτές του Εθνικού και στη Μικρή Επίδαυρο. Στην Πειραιώς 260, θα δούμε τις παραστάσεις: "Το ρόδο είναι ρόδο" της Κατερίνας Λούβαρη-Φασόη, σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη, που αναφέρεται στην υπόθεση της Δήμητρας της Λέσβου,"Βάκχες", μια κουίρ εκδοχή της τραγωδίας του Ευριπίδη από την Έλλη Παπακωνσταντίνου, "Σπυριδούλες" της Νεφέλης Μαϊστράλη από τους 4Frontal, που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία ταξικής βίας, "Ρέκβιεμ για τη Φάνι Γκόλντμαν" από τη Ζωή Χατζηαντωνίου, που εμπνέεται από το έργο της Αυστριακής Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν και αφηγείται ιστορίες γυναικών που εξοντώθηκαν από την πατριαρχική λογική, καθώς και ένα drag ορατόριο από την bijoux de kant και τον Γιάννη Σκουρλέτη με τίτλο "Τραγούδια του ελληνικού λαού". Επίσης, θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις χορού της Ανδρονίκης Μαραθάκη ("επώδυνα εύκολο"), των RootlessRoot ("Σιωπή"), του Δημήτρη Μυτιληναίου ("Repair") και της Λενιώς Κακλέα ("Fauve/Αγρίμι").

Σπυριδούλες
© Elina Giounanli
"Σπυριδούλες"

Στο Εθνικό Θέατρο θα φιλοξενηθούν οι παραστάσεις: "Η Δημοκρατία του Μπακλαβά", η επιτυχημένη παράσταση του Ανέστη Αζά, κατ’ ανάθεση του φεστιβάλ, που επαναλαμβάνεται, "Run", ένα σκηνικό δοκίμιο για την έλλειψη χρόνου από τον Γιώργο Βαλαή, "Taverna Miresia" του πολυσυζητημένου Μάριο Μπανούσι και "Καταστροφή", από τον Δημήτρη Μπαμπίλη, μια παράσταση-αναζήτηση για την παγκόσμια οικονομική και κλιματική κρίση. Τέλος, στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου θα ανεβεί η εμπνευσμένη από τους "Επτά επί Θήβας" παράσταση του Παντελή Φλατσούση "Θήβα: A Global Civil War", που θα φέρει στη σκηνή αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν εμφύλιο στις χώρες τους. Μάλιστα, στο πλαίσιο του grape, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά απονομή βραβείου κοινού με την υποστήριξη της Mastercard. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από δύο συζητήσεις (Ινστιτούτο Γκαίτε, 5 και 20 Ιουλίου) σχετικά με τη σύνδεση της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας και του αρχαίου δράματος, με τη συμμετοχή διακεκριμένων θεωρητικών του θεάτρου και καλλιτεχνών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Αφιερώματα