Frida κι Άλλο

4

Η video art συναντάει το θέατρο σε αυτήν την υψηλής αισθητικής πολυμεσική παράσταση-αφιέρωμα στη Φρίντα Κάλο.

Frida κι Άλλο

Η video art συναντάει το θέατρο σε αυτήν την υψηλής αισθητικής πολυμεσική παράσταση-αφιέρωμα στη Φρίντα Κάλο.

Frida κι Άλλο - εικόνα 1

Πληθωρική: αυτή η λέξη ταιριάζει γάντι στη Μεξικανή ζωγράφο, που ζωγράφιζε πρωτίστως από και με την ψυχή της. Χαρακτηρίζει όμως και την παράσταση των Fly Τheatre, της ομάδας που μας σύστησε πέρυσι με την ιστορία της Μικρασιάτισσας «Αγγελικής» τη δουλειά της πάνω στο σωματικό θέατρο. Στη φετινή παράσταση η αισθητική και ο στόχος τους μετατοπίζονται, καθώς η γυμνή όψη αντικαθίσταται από το πλουραλιστικό περιβάλλον που δημιουργεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας ο Robin Beer, ο οποίος δικαίως μπορεί να θεωρηθεί συνοδοιπόρος και συμπρωταγωνιστής της Κατερίνας Δαμβόγλου.

Frida κι Άλλο - εικόνα 2

Η Φρίντα εξιστορεί την πολυτάραχη ζωή της με οδηγό τα λίγο πολύ­ γνωστά γεγονότα που καθόρισαν την έντονη προσωπικότητά της και μοιραία την τέχνη της (το ατύχημα που την καθήλωσε σε μια ζωή πόνου, η πολυκύμαντη σχέση της με τον Ντιέγκο Ριβέρα, η γνωριμία της με εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, η διεθνής αναγνώριση) και η Κατερίνα Δαμβόγλου ερμηνεύει τη ζωγράφο ως μια εξτραβαγκάν φιγούρα, ντίβα και «drama queen», με μνημειακό στήσιμο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην κίνηση των χεριών της, και με χαρακτηριστική εκφορά λόγου, που προσομοιάζει στα ισπανικά και προσδίδει μουσικότητα. Η ερμηνεία της αποδίδει την εξπρεσιονιστική προσωπικότητα της μικροσκοπικής –μόνο στο σώμα– Φρίντα Κάλο, δημιουργώντας όμως μια μονοτονία ύφους που ίσως κουράσει κάποιους.

Οι κάθε είδους προβολές γύρω από και πάνω στην ηθοποιό συνομιλούν μαζί της (τις εκτελεί με πραγματική μαεστρία και απόλυτο συντονισμό με τα δρώμενα ο Beer), δεν περιορίζονται σε αναπαραστάσεις των πινάκων της, αλλά δημιουργούν ένα ολόκληρο σύμπαν, εμπνευσμένο και καλαίσθητο και σε μεγάλο βαθμό αποκαθιστούν τη συγκινησιακή φόρτιση, που ζημιώνεται από τη μεγαλόσχημη ερμηνεία της Δαμβόγλου. Χωρίς τη συγκεκριμένη εικαστική σύλληψη, παρά το πολύ καλό κείμενο και την ολόψυχη παρουσία της ηθοποιού, η παράσταση θα ήταν λειψή.

ΘΕΑΤΡΟ 104 Ευμολπιδών 104, Γκάζι, 2103455020. Διάρκεια: 75΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Frida Κι Άλλο

  • Performance
  • Διάρκεια: 75 '

Η Κ. Δαμβόγλου ερμηνεύει τη Μεξικανή ζωγράφο Φρίντα Κάλο και ο R. Beer δημιουργεί ζωντανά ήχους και βίντεο, πλάθοντας έτσι τον κόσμο γύρω της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.