Φωνές

2

Τέσσερα μεταξύ τους ασύνδετα μονόπρακτα του νομπελίστα συγγραφέα σε ενιαία παράσταση. Δύσθυμη η ατμόσφαιρα, άνισα τα κείμενα, θεωρητικά ενδιαφέρουσα η σκηνοθετική γραμμή, αλλά στην πράξη ασαφής. Συνεπείς οι ερμηνείες.

Φωνές

Τέσσερα μεταξύ τους ασύνδετα μονόπρακτα του νομπελίστα συγγραφέα σε ενιαία παράσταση. Δύσθυμη η ατμόσφαιρα, άνισα τα κείμενα, θεωρητικά ενδιαφέρουσα η σκηνοθετική γραμμή, αλλά στην πράξη ασαφής. Συνεπείς οι ερμηνείες.

Φωνές - εικόνα 1

Γνωρίζατε ότι το χειμώνα του 1916-17 εξαπλώθηκε στην Ευρώπη κι έπειτα στον υπόλοιπο κόσμο μια εξαιρετικά μεταδοτική κι επικίνδυνη ασθένεια, η ληθαργική εγκεφαλίτιδα; Εκδηλωνόταν με καταληψία, κώμα και ύπνο και προσέβαλε περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους. Από τους επιζήσαντες, οι περισσότεροι κλείστηκαν σε άσυλα και ιδρύματα μένοντας σε μια κατάσταση «ύπνου». Πενήντα χρόνια μετά, με τη χορήγηση του φαρμάκου L-DOPA, κάποιοι γύρισαν αιφνίδια στη ζωή. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα αυτήν την πληροφορία (από το πρόγραμμα της παράστασης). Προφανώς το ίδιο και ο Χάρολντ Πίντερ, ο οποίος, με έναυσμα το ξακουστό βιβλίο του Όλιβερ Σακς «Ξυπνήματα» (1973), όπου αναφέρεται η εν λόγω ασθένεια, έγραψε το «Κάπου στην Αλάσκα» (1982). Ηρωίδα είναι μια ασθενής που ξυπνάει ύστερα από 29 χρόνια.

Η Όλια Λαζαρίδου αποδεικνύεται ιδανική για τον ρόλο της αλλόκοτης αυτής «ωραίας κοιμωμένης». Ήδη όμως από το πρώτο κείμενο της παράστασης διαφαίνεται ότι ο Μάνος Καρατζογιάννης δεν έχει βρει τον τρόπο να ενώσει τις διαφορετικές «φωνές» των ηθοποιών του, με τον καθέναν να παίζει βάσει της δικής του αίσθησης και δη αισθαντικότητας (εκτός από την προαναφερθείσα και τον ίδιο τον σκηνοθέτη, παίζουν επίσης οι Δημήτρης Καταλειφός, Λουκία Μιχαλοπούλου, Νίκος Πουρσανίδης και ο μικρός Σπύρος Γουλιέλμος).

Φωνές - εικόνα 2

Η παράσταση βασίζεται σε τέσσερα μονόπρακτα του Πίντερ, ελάχιστα γνωστά και ολοφάνερα ασύνδετα μεταξύ τους. Μπορεί κάποιος να εντοπίσει κάποιους θεωρητικά ενδιαφέροντες κοινούς άξονες: η μνήμη και κατ’ επέκτασιν η ταυτότητα ως κατασκευή, απειλή, οντολογική βάσανος και υποκειμενική πραγματικότητα και ο χρόνος ως μηχανή παραγωγής πόθων, πόνων, ελπίδων και ματαιώσεων. Επίσης, μπορεί να διακρίνει τις διαφορετικές «φωνές» που ενυπάρχουν στον ίδιο τον συγγραφέα αν αντιπαραβάλει το πρώτο και το τελευταίο (που είναι και τα πιο ενδιαφέροντα): το «Κάπου στην Αλάσκα» με το «Ένα για το δρόμο» (1984), στο οποίο, όπως έχουν επισημάνει οι μελετητές, «ο Πίντερ αγκαλιάζει τη σκληρή πλευρά του Κάφκα». Έναυσμά του; Οι βασανισμοί αντιφρονούντων στην Τουρκία το ’80.

Προσωπικά­ το βρήκα σαν μια υποσημείωση στο παλιότερο και πολύ αρτιότερο «Θερμοκήπιο». Όλα αυτά είναι ασφαλώς θεωρητικοί προβληματισμοί, χρήσιμοι για έναν μελετητή, αλλά άχρηστοι στη σκηνή. Διότι στην πράξη, παρά την πρόθεση του σκηνοθέτη να «γεφυρώσει» τα μονόπρακτα προβάλλοντας με βίντεο κάποιους στίχους του Πίντερ, φοβάμαι ότι δραματουργικά δεν δικαιώνεται η συνύπαρξή τους. Επιπλέον, η λύση του προσκηνιακού ρεαλισμού, με την προσθήκη κινητών τηλεφώνων και βίντεο, δεν συνιστά αισθητική πρόταση και ο ράθυμα μελαγχολικός ρυθμός τυλίγει την παράσταση σε μια ευαίσθητη δυσθυμία που ακυρώνει το ύπουλα πνευματώδες χιούμορ του συγγραφέα.

Η μετάφραση (Δήμος Κουβίδης), μολονότι ρέουσα, παρουσιάζει προβλήματα κατανόησης (π.χ. δεν καταλάβαμε ποτέ τη σχέση Καταλειφού - Μιχαλοπούλου στο πρώτο έργο). Ο Πίντερ ανασυνθέτει την πιο καθημερινή, αδιάφορη στιχομυθία σε μουσική φράση και απαιτεί υπαινικτικούς υποκριτικούς τόνους, που κόβουν σαν στιλέτο, ώστε τα έργα του να μη μοιάζουν με στατικά νατουραλιστικά πλάνα, όπως εδώ.

ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ» Προφήτη Δανιήλ 3-5 & Πλαταιών, Κεραμεικός, 2110132002-5. Διάρκεια: 90΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Φωνές

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Τέσσερα ελάχιστα γνωστά μονόπρακτα του Πίντερ, με θέμα την παιδική ηλικία, την οικογένεια και τους δεσμούς εξουσίας, παρουσιάζονται σε ενιαία παράσταση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.