Ο γενικός γραμματεύς

3,5

Μια σκηνοθεσία που προδίδει μεν το είδος αλλά με στιλ, μεταμορφώνοντας μια λαϊκή κωμωδία μετ’ ασμάτων του 1893 σε δυσοίωνη μαρτυρία των εθνικών μας παθογενειών. Με το θίασο να πλάθει αξιομνημόνευτες περσόνες, τις οποίες η περιρρέουσα θεατρικότητα απογειώνει σε ένα κωμικοτραγικά σπουδαίο σύμπαν.

Ο γενικός γραμματεύς

Μια σκηνοθεσία που προδίδει μεν το είδος αλλά με στιλ, μεταμορφώνοντας μια λαϊκή κωμωδία μετ’ ασμάτων του 1893 σε δυσοίωνη μαρτυρία των εθνικών μας παθογενειών. Με το θίασο να πλάθει αξιομνημόνευτες περσόνες, τις οποίες η περιρρέουσα θεατρικότητα απογειώνει σε ένα κωμικοτραγικά σπουδαίο σύμπαν.

Ο γενικός γραμματεύς - εικόνα 1

Ένας Έλλην του 1893, επαρχιώτης, αμόρφωτος και φαντασμένος, κάνει τα πάντα για να γίνει αστός, Αθηναίος και δη ανώτατος δημόσιος υπάλληλος. Αναρωτιέμαι πόσο μας ενδιαφέρουν σήμερα η υπόθεση, η γλώσσα, οι τύποι, τα ήθη και τα αστεία του «Γενικού Γραμματέα». Η Σοφία Μαραθάκη, απαντώντας με άποψη, καταλήγει στην ευφάνταστη φόρμα ενός παιγνιώδους εξπρεσιονιστικού θεάματος, υψηλής αισθητικής και ακρίβειας, με το θαυμάσιο δεκαμελή θίασο να φέρεται και να κινείται βάσει απόλυτα προσδιορισμένων χορογραφιών (κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού). Το αναμενόμενο, λαϊκό και «χύμα» ύφος εξοβελίζεται, το στοιχείο του παραλόγου υπερτονίζεται και το έργο του Καπετανάκη μοιάζει να ξαναγράφτηκε από τον Μποστ. Όλα παίζονται σαν από φασουλήδες, μπροστά στο γαλανόλευκο μπερντέ που στήνει ο σκηνογράφος Κωνσταντίνος Ζαμάνης, με τα περιπαικτικά «φουστανελάτα» κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα. Αυτό ήταν: τα βάσανα του φαντασιόπληκτου Λάμπρου ανάγονται σε ζοφερή μαρτυρία των εθνικών μας παθογενειών με το έργο να αποκτά την ισχύ ενός εφιάλτη από το παρελθόν που προσπαθεί, επί ματαίω, να αποτρέψει όσα τελικά συνέβησαν (και συμβαίνουν).

Ο γενικός γραμματεύς - εικόνα 2

Ο συνθέτης Χαράλαμπος Γωγιός δίνει τον τόνο με τις «κουρδισμένες» μουσικές του: τσάμικα, αμανέδες και πειραγμένα «Κάρμινα Μπουράνα», όλα παιγμένα από χειροποίητα μουσικά κουτιά. Κι αν κάπου τα άσματα περισσεύουν «μπουκώνοντας» την υπόθεση και μπλοκάροντας την εξέλιξη του ρυθμού, η παράσταση έχει το δικό της ειδικό βάρος. Οι δέκα ηθοποιοί νοηματοδοτούν την υιοθετημένη φόρμα, πλάθοντας περσόνες μοναδικές, ενώνοντας τη θεατρικότητα με την ελληνικότητα σε ένα κράμα κωμικοτραγικά εκκεντρικό. Το ισχυρό φινάλε, αποστασιοποιημένο από είδη και διαθέσεις, με τον Λεονάρδο Μπατή στον ομώνυμο ρόλο, ως σπαρακτική πια φιγούρα, κλείνει την παράσταση με τρόπο αιφνιδιαστικά συγκινητικό, διακτινίζοντας μια για πάντα το κωμικό στο τραγικό. Παίζουν επίσης οι Μ. Βαλάσογλου, Λ. Κουτσοδασκάλου, Ρ. Κυπριώτη, Σ. Μαραθάκη, Κ. Παπαθεοδώρου, Φ. Παπαχριστοπούλου, Γ. Σύρμας, Δ. Τσιγκριμάνης, Ν. Χανακούλας. ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ -

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Πανεπιστημίου 48, 2103301881. Διάρκεια: 110΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο γενικός γραμματεύς

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Η κατάκτηση της θέσης του γενικού γραμματέα από έναν επαρχιώτη δίνει αφορμή στον συγγραφέα να σχολιάσει μεδιασκεδαστικό τρόπο τη μεγαλομανία των επαρχιωτών

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.