Φιλιώ Χαϊδεμένου

3,5

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη είναι μια σπουδαία ηθοποιός. Με εσωτερική αλήθεια και θεατρικότητα μας οδηγεί στο μοναχικό ταξίδι μιας Μικρασιάτισσας σε μια παράσταση που ποντάρει κυρίως στο συναίσθημα.

Φιλιώ Χαϊδεμένου

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη είναι μια σπουδαία ηθοποιός. Με εσωτερική αλήθεια και θεατρικότητα μας οδηγεί στο μοναχικό ταξίδι μιας Μικρασιάτισσας σε μια παράσταση που ποντάρει κυρίως στο συναίσθημα.

Φιλιώ Χαϊδεμένου - εικόνα 1

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου είναι η δική μας «Μάνα Κουράγιο», μόνο που τα βάσανά της ξεκίνησαν από την παιδική της ηλικία, όταν ως κορίτσι έζησε τη θηριωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της για να αναζητήσει ελπίδα ζωής στην Ελλάδα. Μια αφήγηση όπως αυτή που στήνει ο Βασίλης Ευταξόπουλος, αντλώντας υλικό από τις μαρτυρίες της Φιλιώς Χαϊδεμένου, μιας εμβληματικής προσωπικότητας της Μικράς Ασίας, προϋποθέτει έναν ηθοποιό «αφηγηματικό», «χειρονομιακό» και η Δέσποινα Μπεμπεδέλη προσεγγίζει με ενσυναίσθηση τα αισθήματα, τις συμπεριφορές και τις καταστάσεις σε μια παράσταση που δεν ποντάρει στη δράση αλλά καθαρά στην αφήγηση.

Φιλιώ Χαϊδεμένου - εικόνα 2

Η αναπαράσταση κάποιων εικόνων-σκηνών από το βίο της Φιλιώς, με τους Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρη Kαραβιώτη, Εμμανουέλα Χαραλάμπους-Ένγκελ, Γιώργο Φλωράτο να ενσαρκώνουν τους ρόλους, λειτουργούν συμπληρωματικά σ’ αυτό που κοινωνείται από τη σκηνή προς την πλατεία του θεάτρου. Οι ερωτήσεις που κάνει ο Ζαχαρίας Καρούνης –η συνείδηση της Φιλιώς– καθισμένος πάντα δίπλα της, αλλά και τα τραγούδια που ερμηνεύει με την αγγελική φωνή του γίνονται οδηγός γι’ αυτό το ταξίδι που διατρέχει έναν αιώνα. Μπορεί παραστασιακά να μην υπάρχει κάποια έκπληξη ή έντονη θεατρικότητα, όμως η υποβλητική και συναισθηματική πληθωρική ερμηνεία της Δέσποινας Μπεμπεδέλη περνάει στην πλατεία και μετασχηματίζεται σε θεατρική δύναμη.

ΒΕΑΚΗ Στουρνάρη 32, 2105223522. Διάρκεια: 110΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Φιλιώ Χαϊδεμένου

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Έργα και ημέρες στη Μικρά Ασία μέσα από τις αληθινές, προσωπικές ιστορίες μιας γυναίκας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.