Ρωμαίος και Ιουλιέτα

3,5

Μια πολύ ενδιαφέρουσα –και σαφέστατα απολαυστική– εκδοχή του κλασικού σαιξπηρικού δράματος, με πολύ καλά στοιχεία σε κάθε επίπεδο, σκηνοθετημένη με μαεστρία από τον Δημήτρη Λιγνάδη και με πρωταγωνιστές που μας καθήλωσαν.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα –και σαφέστατα απολαυστική– εκδοχή του κλασικού σαιξπηρικού δράματος, με πολύ καλά στοιχεία σε κάθε επίπεδο, σκηνοθετημένη με μαεστρία από τον Δημήτρη Λιγνάδη και με πρωταγωνιστές που μας καθήλωσαν.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα - εικόνα 1

«Λυπητερά θα ’ναι τα λόγια που θα πούμε / και θα ’ρθουν μέρες φωτεινές, θα δούμε αιθρίες / μα εδώ στον κόσμο που βρεθήκαμε να ζούμε / όσες κι αν λέμε πονεμένες ιστορίες / σαν της γλυκιάς Ιουλιέτας δεν είν’ άλλη / και του Ρωμαίου, με πίκρα, πιο μεγάλη». Δύο ώρες κι ένα τέταρτο πιο πριν έχει ξεκινήσει η «πιο θλιβερή (ερωτική) ιστορία», που περιγράφει τη μοίρα των πιο διάσημων star-crossed lovers με τρόπο που εντυπωσιάζει και καθηλώνει: μέσα από ένα υποβλητικό –και σχεδόν εφιαλτικό– dark industrial σκηνικό, με ανάλογη μουσική υπόκρουση. Έτσι αρχίζει να ξετυλίγεται το κλασικό σαιξπηρικό δράμα με τρόπο που φέρνει το story στις μέρες μας, με το παράλογο μίσος και τον πόλεμο να κυριαρχούν.

Οι Καπουλέτοι και οι Μοντέγοι εδώ δεν είναι παρά εγκληματικές συμμορίες­ προορισμένες να αλληλοεξοντωθούν, φυσιογνωμίες θανάτου ντυμένες στα μαύρα. Το μόνο χρώμα μέσα σε αυτό το απόλυτα ζοφερό, μοντέρνο –αλλά καθαρά μεσαιωνικό– τοπίο φέρνουν οι δύο νέοι, δύο φρέσκα πρόσωπα που ερωτεύονται και μας αιχμαλωτίζουν στη συνέχεια με το παίξιμό τους: με τον τρόπο τους να βγάζουν το ερωτικό πάθος ακόμη και μέσα από την απλότητα της έκφρασής τους, την καθαρότητα του προσώπου και του βλέμματός τους. Πόσο μάλλον από την άνεση της νεανικής ομορφιάς, της σωματικής διάπλασης και της κίνησής τους. Ο Γιάννης Τσουμαράκης και η Δανάη Βασιλοπούλου, έφηβοι και οι δύο, είναι η καλύτερη επιλογή γι’ αυτόν τον Ρωμαίο και αυτήν την Ιουλιέτα.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα - εικόνα 2

Όμως οι καλές –ή οι καλύτερες– επιλογές δεν σταματούν εδώ. Ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει χειριστεί το δημοφιλές δράμα με πραγματικά δημιουργικό τρόπο σε κάθε επίπεδο, βάζοντας χαρακτηριστικές πινελιές που δεν ανατρέπουν την κλασική του δόμηση, αλλά αντίθετα την προβάλλουν πιο ουσιαστικά –και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον– στο σήμερα. Και μόνο η επιλογή των νεαρών πρωταγωνιστών ή του θαυμάσιου ηθοποιού Στάθη Ψάλτη στο ρόλο της… παραμάνας της Ιουλιέτας θα αρκούσαν για να χαρακτηρίσουν την ποιότητα αυτής της δουλειάς του. Δουλειά που χαρακτηρίζεται επίσης από την άψογη ποιητική απόδοση του Διονύση Καψάλη –στην οποία εντάσσονται ευφυώς κομμάτια από τον «Μεγάλο Ερωτικό» ή το «Μονόγραμμα»– τα επιτυχημένα σκηνικά και κοστούμια του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη, την κινησιολογία της Πωλίν Ούγκε, τη θαυμάσια μουσική (κι επιμέλεια) του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου.

Οι υπόλοιπες ερμηνείες, του «σοφού πότη» πατέρα Λαυρέντιου (Δημήτρης Πιατάς), της «φλερτάροντας με την υστερία» μητέρας της Ιουλιέτας (Ελισάβετ Μουτάφη), του εκφραστικά φοβιστερού πρίγκιπα της Βερόνας (Δημήτρης Λιγνάδης) και όλων των άλλων φτιάχνουν μιαν απόλυτα απολαυστική παράσταση, με έντεχνα εμβόλιμες αναφορές σε μια μεγάλη γκάμα ειδών: από τη soap opera μέχρι το σύγχρονο goth terror.


PANTHEON THEATER Πειραιώς 166, Ταύρος, 2103471111. Διάρκεια: 120΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ρωμαίος και Ιουλιέτα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Δύο έφηβοι ηθοποιοί, οι οποίοι βρίσκονται περίπου στην ίδια ηλικία με τους ήρωες του Σαίξπηρ, ερμηνεύουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην περίφημη ερωτική τραγωδία της νιότης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.