Το γεφύρι της Άρτας - Επί του μύθου σύνθεσις

3

Υποβλητική παράσταση τελετουργικής υφής που αναπαριστά το θρύλο του γεφυριού της Άρτας, αντλώντας υλικό από την ομώνυμη παραλογή και άλλα κείμενα.

Το γεφύρι της Άρτας - Επί του μύθου σύνθεσις

Υποβλητική παράσταση τελετουργικής υφής που αναπαριστά το θρύλο του γεφυριού της Άρτας, αντλώντας υλικό από την ομώνυμη παραλογή και άλλα κείμενα.

Το γεφύρι της Άρτας - Επί του μύθου σύνθεσις - εικόνα 1

Κενός χώρος. Ημίφως. Ομίχλη. Ο επίμονος ήχος μιας σταλαγματιάς. Μια-δυο καρέκλες. Κι έπειτα, σχοινιά τεντωμένα, στεριωμένα σε τρία βαρίδια. Κι αίφνης, ο θρύλος του Γεφυριού της Άρτας μεταγγράφεται σε oπτικό τοπίο. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: για να στεριώσει το γεφύρι, πρέπει να θυσιαστεί η γυναίκα του Πρωτομάστορα – το είπε ένα πουλάκι. Η θαυμαστή αφαιρετικότητα της όψης της παράστασης (σκηνικά-κοστούμια: Γ. Γαβαλάς, φωτισμοί: Β. Ταμιωλάκη) δεν απαντάται με ανάλογη συνέπεια στον υφολογικό κώδικα. Εκεί τα πράγματα κυμαίνονται από το ιερατικό έως το ηθογραφικό και από τον ποιητικό ρεαλισμό μέχρι το υπερ-δραματικό.

Ενιαίος ερμηνευτικός κώδικας δεν υπάρχει. Μολονότι, επίσης, η σύνθεση των κειμένων (η γνωστή παραλογή, το συναφές έργο του Γ. Θεοτοκά, ο κομμός της Κασσάνδρας από τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη και κάποιοι στίχοι του Γ. Ρίτσου) είναι ενδιαφέρουσα –αν και κάπως φιλολογική– η παράσταση πρωτίστως περιγράφει και αναπαριστά το θρύλο του 1600 παρά διεισδύει στο βαθύ πυρήνα του. Η υφή ενός αρχέγονου δρώμενου ενυπάρχει ως αίσθηση (ο «μαγικός κύκλος», ο δερβίσικος χορός κ.λπ.), αλλά δεν συντελείται με τρόπο οργανικό. Η ανάμνηση της διονυσιακής παράστασης του «Γεφυριού της Άρτας» το 1998, από κάποιους από τους συντελεστές του τωρινού «Γεφυριού», μοιάζει να στοιχειώνει την απόπειρα.

Το γεφύρι της Άρτας - Επί του μύθου σύνθεσις - εικόνα 2

«Δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι δουλεύουμε στραβά», ομολογεί ένας φύλακας, και «είμαστε όλοι σάπιοι», ένας άλλος: αυτές τις φράσεις, αντί για το αναμενόμενο «ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν», θα συγκρατήσω. Γιατί έχω την εντύπωση πως η «επί του μύθου σύνθεσις» των Ρόκκου-Χατζηαντωνίου φωτίζει, αν και κάπως αναποφάσιστα, την ατομική και συλλογική ευθύνη. Η παράλογη θυσία της γυναίκας του Πρωτομάστορα βαραίνει εξίσου τον ίδιο όσο και την κοινότητα – μαστόρους, μαθητάδες, γείτονες και διαβάτες. Με φόντο τα γεφύρια και τις ανθρωποθυσίες του σήμερα, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: για να θεμελιωθεί, λοιπόν, ο πολιτισμός μας, πρέπει να θυσιάζεται ο ανθρωπισμός μας;

Παίζουν οι Β. Ρόκκος, Γ. Παπαστυλιανός, Ίρ. Χατζηαντωνίου, Αντ. Γιαννούλη, Χ. Αγγέλου, Εβ. Αραπίδη.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ Ευμολπιδών 45, Γκάζι, 2103464380. Διάρκεια: 70΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Το γεφύρι της Άρτας - Επί μύθου σύνθεσις

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 70 '

Ο αγώνας του ανθρώπου να κερδίσει τη ζωή του αντικατοπτρίζεται σε μια παράσταση που παίρνει αφορμή το γνωστό δημοτικό τραγούδι, καθώς και υλικό από την πεζογραφία του Γ. Θεοτοκά και την ποίηση του Γ. Ρίτσου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.