Για όνομα...

3

«Θα πω τον γιο μου Αδόλφο!»: η δήλωση πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία. Μια παρέα ικανών Ελλήνων ηθοποιών παίζει με κέφι μια παρέα Γάλλων μεσοαστών που δειπνεί τελώντας σε υπαρξιακή και διαπροσωπική κρίση στη χαριτωμένη αυτή γαλλική κομεντί.

Για όνομα...

«Θα πω τον γιο μου Αδόλφο!»: η δήλωση πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία. Μια παρέα ικανών Ελλήνων ηθοποιών παίζει με κέφι μια παρέα Γάλλων μεσοαστών που δειπνεί τελώντας σε υπαρξιακή και διαπροσωπική κρίση στη χαριτωμένη αυτή γαλλική κομεντί.

Για όνομα... - εικόνα 1

Επί σκηνής, ένα μοντέρνο μεσοαστικό σαλόνι ανεπιτήδευτης οικειότητας, με ανακατωμένες βιβλιοθήκες, χαριτωμένα μπιμπελό, γωνιακούς καναπέδες... (σκηνικά-κοστούμια: Αθ. Σμαραγδή). Μια φωνή off μάς συστήνει τα πρόσωπα: την άξια οικοδέσποινα και φιλόλογο (Β. Σταυροπούλου), τον σύζυγό της, έναν ολίγον σνομπ καθηγητή της Σορβόννης (Χρ. Χατζηπαναγιώτης), τον αδερφό της, νεοφιλελεύθερο μεγαλομεσίτη, πετυχημένο και χωρατατζή (Φ. Μουρατίδης), τη σύζυγό του, γοητευτική λομπίστα και έγκυο στο πρώτο τους παιδί (Μ. Κωνσταντάκη) και, τέλος, τον οικογενειακό φίλο, μουσικό, για την ακρίβεια «το πρώτο τρομπόνι στη συμφωνική ορχήστρα» (Αντ. Λουδάρος). Κι ενώ πρόκειται να δειπνήσουν παρέα, ένα χοντροκομμένο αστείο φιλοναζιστικών αποχρώσεων του μεγαλομεσίτη, τινάζει στον αέρα τα πιάτα με το μοσχάρι ταζίν και το χούμους.

Για όνομα... - εικόνα 2

«Δεν υπάρχει ουδετερότητα. Ό,τι κάνουμε είναι πράξη πολιτική!» θα αναφωνήσει ένας από τους συνδαιτυμόνες σε αυτή τη «συνταγογραφημένη» για επιτυχία και κατ’ επίφαση πολιτικώς μη ορθή γαλλική κομεντί δωματίου με τη θριαμβευτική πορεία (και ως ταινία, το «Για όλα φταίει το όνομά σου!», 2012). Πέντε χαρακτηριστικοί τύποι μεσοαστών μιλούν και λογομαχούν, επιδιδόμενοι σε κοινωνιολογική και ψυχολογική ανάλυση. Η αρχική συνθήκη sitcom, τύπου «Τα φιλαράκια», σταδιακά εκτρέπεται με τους όρους του «Θεού της σφαγής».

Τυχαίο ή όχι, ο σκηνοθέτης του «Για όνομα…» Κ. Μαρκουλάκης ανεβάζει την ίδια περίοδο σε γειτονικό θέατρο το προαναφερθέν έργο της Γ. Ρεζά. Αν εκεί, όμως, επιτρέπει το παράλογο, εδώ εμμένει στον ρεαλισμό, ντοκουμεντάροντας σε χαλαρό τέμπο το γκρέμισμα των προσφιλών ηθικών και αξιακών στερεοτύπων της ομήγυρης. Ο θίασος διαθέτει μεσογειακό ταμπεραμέντο, σπιρτόζικες ατάκες, έντεχνες εκρήξεις και, κυρίως, πείθει πως πρόκειται για μια παρέα που παίζει… μια παρέα!

ΑΛΙΚΗ Αμερικής 4, 2103210021. Διάρκεια: 100΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Για όνομα...

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Ένα φιλικό και οικογενειακό δείπνο εξελίσσεται σε πεδίο μάχης όπου ο καθένας βγάζει τα απωθημένα του

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.