Με τα δόντια

3

 Ευφυής, πνευματώδης και γοητευτική, η αλληγορική κωμωδία για το τέλος του κόσμου του Θόρντον Ουάιλντερ (1942) αποθεώνει το παράλογο και τους χαρακτήρες-καρικατούρες.

Με τα δόντια
Με τα δόντια - εικόνα 1

Ευφυής, πνευματώδης και γοητευτική, η αλληγορική κωμωδία για το τέλος του κόσμου του Θόρντον Ουάιλντερ (1942) αποθεώνει το παράλογο και τους χαρακτήρες-καρικατούρες. Με προφανή διάθεση να ασκήσει κριτική­ στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος προσπαθεί να εξασφαλίσει την επιβίωσή του μέσα στους αιώνες, σατιρίζει οικεία ήθη και αναγνωρίσιμα κοινωνικά φαινόμενα παρακολουθώντας την οικογένεια του κυρίου Ανθρώπου να έρχεται αντιμέτωπη τόσο με τη φύση όσο και με την ηθική τάξη.
Το σουρεαλιστικό στοιχείο είναι έντονο –η οικογένεια ζει έχοντας ως κατοικίδια ένα δεινόσαυρο κι ένα μαμούθ– και η δράση δομείται­ γύρω από μνημειώδεις καταστροφές, την εποχή των παγετώνων, το βιβλικό κατακλυσμό και τους σύγχρονους πολέμους. Ο Γιάννης Μόσχος έκανε μια επιτυχημένη σύνδεση του έργου με την ελληνική κοινωνία κι έδωσε στους ηθοποιούς την ευχέρεια να «παίξουν» με τα εκφραστικά τους μέσα, χωρίς όμως να βάλει ένα «φρένο­», με αποτέλεσμα το γκροτέσκο­ ύφος της παράστασης να τους παρασύρει κατά διαστήματα σε υπερβολές.
Ο Θανάσης Δήμου είναι πιο μετρημένος, όμως υπάρχουν στιγμές που τόσο η αποκαλυπτική στην κωμωδία Ιωάννα Παππά όσο και ο ακαταπόνητος Άγγελος Μπούρας μοιάζουν επιτηδευμένοι. Η μπριόζα Ιωάννα Μαυρέα δια­θέτει αναμφισβήτητο κωμικό γκελ, ενώ στον Αντίνοο Αλμπάνη και στη Φωτεινή Αθερίδου δεν δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξουν το ρόλο τους.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» - ΥΠΟΓΕΙΟ Πεσμαζόγλου 5, 2103228706. Διάρκεια: 100΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Με τα δόντια

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Μια παράλογη κωμωδία για το τέλος του κόσμου γραμμένη λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.