«4.48 Ψύχωση»

3

Η Άντζελα Μπρούσκου σκηνοθετεί τον παραληρηματικό μονόλογο της Σάρα Κέιν δημιουργώντας ένα κλινικό περιβάλλον, όπου η ίδια κινείται ως σκηνοθέτις αλλά και ως περφόρμερ.
 

«4.48 Ψύχωση»

Η Άντζελα Μπρούσκου σκηνοθετεί τον παραληρηματικό μονόλογο της Σάρα Κέιν δημιουργώντας ένα κλινικό περιβάλλον, όπου η ίδια κινείται ως σκηνοθέτις αλλά και ως περφόρμερ.

«4.48 Ψύχωση» - εικόνα 1

Είχε δίκιο η κορυφαία συγγραφέας­ του ύστερου 20ού αιώνα, η Βρετανίδα Σάρα Κέιν (1971-1999), όταν έγραφε «θα με αγαπούν για εκείνο­ που με καταστρέφει» στο κύκνειο άσμα της «4.48 Ψύχωση», αυτόν τον αυτοβιογραφικό παραληρηματικό μονόλογο-σκοτεινή προφητεία και δραματική παρακαταθήκη. Η Άντζελα Μπρούσκου τον σκηνοθετεί δημιουργώντας στα υπόγεια του «Bios» μια συνθήκη εργαστηριακή, ένα κλινικό περιβάλλον, όπου η ίδια κινείται ως σκηνοθέτις αλλά και ως περφόρμερ. Ερμηνεύει με θαυμαστή αποστασιοποίηση την ψυχίατρο που χειραγωγεί την Παρθενόπη Μπουζούρη και την Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, οι οποίες μοιράζονται την κατακερματισμένη «φωνή» της Κέιν μέσα από ένα παιχνίδι αντικατοπτρισμών.
Υπάρχει διαρκής δραστηριότητα (με τα μικρόφωνα, τις χειροκίνητες κάμερες, τα καλώδια, τα χαρτιά), όμως –παρά την επίφαση της αταξίας– τα πάντα είναι­ οργανωμένα ενδελεχώς και η νεότατη μουσικός Nalyssa Green, παρούσα επί σκηνής, δίνει τον τόνο με τις dark-pop μελωδίες της. Απουσιάζει ωστόσο η υπέρβαση της κυριο­λεξίας, ώστε ο λόγος της αυτόχειρος Σάρα Κέιν να απογειωθεί από το ασφυκτικό πεδίο της συμπτωματολογίας μιας πάθησης και να φτάσει σε εκείνο της καθαρής μετα-δραματικής ποίησης.

Περισσότερες πληροφορίες

4.48 Ψύχωση

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Ό,τι στοίχειωνε τις σκέψεις της Bρετανίδας αυτόχειρος Σάρα Κέιν αναδύεται μέσα από το κύκνειο άσμα της, που ακροβατεί ανάμεσα στη σχιζοφρένεια και την έντονη ποιητικότητα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.