Αλμανάκ

3,5

Πέντε ηθοποιοί κι ένας μουσικός-περφόρμερ αποτυπώνουν με δύναμη και οξυδέρκεια τις πιο πρόσφατες όψεις της ρευστής και αδιέξοδης σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Αλμανάκ

Πέντε ηθοποιοί κι ένας μουσικός-περφόρμερ αποτυπώνουν με δύναμη και οξυδέρκεια τις πιο πρόσφατες όψεις της ρευστής και αδιέξοδης σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Αλμανάκ - εικόνα 1

Να λοιπόν ένας τρόπος να συναρμολογηθεί το παζλ της σημερινής κοινωνικοπολιτικής δίνης στην οποία έχουμε μπει... Τοποθετώντας κομμάτια της ζωής μας, μικρά καθημερινά στιγμιότυπα, δίπλα δίπλα. Οικογένειες, κλήρος, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, ακόμη και η κεντροαριστερά των «58» συνυπάρχουν στην παράσταση, που αποτυπώνει την οξύτατη στις μέρες μας κρίση στη σχέση του κράτους με τους πολίτες τη στιγμή που τα μεγάλα λόγια και η απάθεια περισσεύουν και οι πράξεις προσκρούουν στην απελπισία.
«Και τι θες να κάνω, ρε μαλάκα; Νομίζεις ότι μ’ αρέσει, ότι τη βρίσκω, να ζητιανεύω λεφτά απ’ τον πατέρα;» εξομολογείται ένας αγανακτισμένος άνεργος άντρας στον αδερφό του. Το κείμενο, χωρισμένο σε μικρές σκηνές που η μία δίνει τη σκυτάλη στην άλλη και ως εκ τούτου άνισο στη δυναμική του, σου δίνει διαρκώς την αίσθηση πως κρυφακούς τις ιστορίες της διπλανής παρέας. Κάποιες στιγμές­ ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε θέατρο και παρακολουθείς ένα σκηνικό παιχνίδι που θέλει να σε κάνει να προβληματιστείς αλλά­ και να διασκεδάσεις σχολιάζοντας πάθη κοινά σε όλους μας.
Τα πρόσωπα του έργου, μιλώντας με ειρωνεία και χιούμορ, λένε ιστορίες, τσακώνονται, ακούνε τον εθνικό ύμνο, χορεύουν τσιφτετέλι τρώγοντας κεφτέδες και μας οδηγούν με τη στάση και τα λεγόμενά τους στο συμπέρασμα πως: εγώ, εσύ, ο σύγχρονος άνθρωπος, αντικρίζουμε πλέον την αποτυχία των προσπαθειών μας, ζούμε στα όρια, όμως η λύτρωσή βρίσκεται στο τραγικό­ παράδοξο της επίγνωσης αυτής της αποτυχίας.
Ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης είχε στη διάθεσή του μια πολύ καλή ομάδα (Κώστας Μπάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ορέστης Τζιόβας, Ανθή Ευστρατιάδη, Τερέζα Γριμάνη, Αριάδνη Καβαλιέρου και ο μουσικός-περφόρμερ Σπύρος Γραμμένος) για να στήσει αυτό το επίκαιρο σκηνικό παιχνίδι με στοιχεία αυτοσχεδιασμού, επικοινωνιακή ευχέρεια και καλή χημεία, που βοηθά στη δυναμική ρυθμολογία της παράστασης. Διάρκεια 60΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Αλμανάκ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα θεατρικό αλμανάκ όπου παρουσιάζονται οι ιστορίες πολιτικών, ιερωμένων, διανοούμενων αλλά και των απλών ανθρώπων, οι ζωές των οποίων μπερδεύονται, δυσκολεύουν αφόρητα ή χάνονται

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
29/04/2024

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").