Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε

3

Αστυνομικό θρίλερ με φόνους και μυστήριο αλλά και κωμικό μπουλβάρ που διαδραματίζεται σε ένα θέρετρο των Άλπεων, αυτό το ιδιαίτερο έργο, με την Κάτια Δανδουλάκη να ηγείται ενός πενταμελούς θιάσου γνωστών ηθοποιών, συνδυάζει την ίντριγκα με το χιούμορ.

Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε

Αστυνομικό θρίλερ με φόνους και μυστήριο αλλά και κωμικό μπουλβάρ που διαδραματίζεται σε ένα θέρετρο των Άλπεων, αυτό το ιδιαίτερο έργο, με την Κάτια Δανδουλάκη να ηγείται ενός πενταμελούς θιάσου γνωστών ηθοποιών, συνδυάζει την ίντριγκα με το χιούμορ.

Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε - εικόνα 1

Σας παρακαλούμε θερμά­, μετά την απομάκρυνσή σας από το θέατρο, κρατήστε μυστική την έκβαση της υπόθεσης»: αυτήν τη σύσταση κάνουν οι συντελεστές της παράστασης στις πρώτες σελίδες του προγράμματός τους. Λογικό. Το τέλος του «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε» είθισται να μένει εφτασφράγιστο μυστικό ήδη από τη δεκαετία του ’60, όταν το έργο πρωτοπαίχτηκε στο Παρίσι κάνοντας διά­σημο εν μια νυκτί τον συγγραφέα του Ρομπέρ Τομά (1927-1989), γνωστότερο σήμερα για το αμέσως επόμενο έργο του «Οχτώ γυναίκες κατηγορούνται» (1961).
Δημιουργός ενός ιδιότυπου θεάτρου που αντλεί την πλοκή του από την αστυνομική­ λογοτεχνία και το ύφος του από το γαλλικό μπουλβάρ, ο Τομά κατόρθωσε να δώσει θεατρική μορφή στον ακαταμάχητο για το ευρύ κοινό συνδυασμό μυστηρίου, ανατροπής, ίντριγκας και χιούμορ. Η υπόθεση του «Μάντεψε ποιος…» μας ταξιδεύει σε ένα ειδυλλιακό θέρετρο των Άλπεων. Μια γυναίκα (Κάτια Δανδουλάκη), η οποία βρίσκεται εκεί για διακοπές με τον σύζυγό της, δηλώνει στην τοπική αστυνομία την εξαφάνισή του.
Έπειτα από τρεις ημέρες, κι ενώ ο επιθεωρητής (Τάσος Χαλκιάς) της ανακοινώνει ότι οι έρευνές του απέβησαν άκαρπες, εμφανίζεται ένας άντρας (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος) ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο σύζυγός της. Εκείνη όμως δηλώνει πως της είναι εντελώς άγνωστος. Ο γρίφος περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς μια παπαδιά (Ελένη Κρίτα), ένας πελάτης του συζύγου της (Παντελής Καναράκης) και μια νοσοκόμα (Τζόυς Ευείδη) εμπλέκονται στην υπόθεση… Μολονότι το πρώτο μέρος κυλά αμήχανα και προσχηματικά, κάνοντάς μας την παρουσίαση των προσώπων, η σκηνή του πρώτου φονικού ανεβάζει κατακόρυφα την αδρεναλίνη και δίνει τις πρώτες ενδείξεις για το έξυπνο παιχνίδι γρίφων και πλαστοπροσωπίας που διέπει το έργο του Τομά. Οι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας έφεραν το «Μάντεψε ποιος…» στα μέτρα και τα σταθμά της Κάτιας Δανδουλάκη και του θιάσου που τη συντροφεύει, μετατρέποντας καταρχάς τον πρώτο αντρικό ρόλο σε γυναικείο (στο πρωτότυπο ένας άντρας δηλώνει την εξαφάνιση της συζύγου του).
Κανένα πρόβλημα μέχρις εδώ: ο ρόλος, εξάλλου, της φινετσάτης Παριζιάνας η οποία απελπίζεται από τα αινίγματα που εμφανίζονται μπροστά της ταιριάζει στη γνωστή πρωταγωνίστρια. Τα προβλήματα­ της διασκευής αφορούν βασικά τις δόσεις παλιομοδίτικου «ελληνικού» χιούμορ που παρεισφρέουν στο πρωτότυπο (τόσο στους διαλόγους όσο και στη χαρακτηρολογία), διαλύοντας έτσι το καλοφτιαγμένο και κομψά ραφιναρισμένο ύφος του Τομά. Τέτοια κραυγαλέα παραδείγματα αποτελούν τα καλιαρντά του Παντελή Καναράκη, ο οποίος υπερβάλλει μεν, αλλά με εύστροφο θεατρινισμό, καθώς και ο μονόλογος της Ρωσίδας νοσοκόμας, ο οποίος­ όμως ερμηνεύεται μονοδιάστατα­ και στη διαπασών από την Τζόυς Ευείδη.
Οι επικίνδυνες ισορροπίες και οι μοιραίες δυναμικές που αναπτύσσονται στις συναντήσεις των τριών βασικών πρωταγωνιστών (Κ. Δανδουλάκη, Αλ. Αντωνόπουλος και Τ. Χαλκιάς) θα μπορούσαν να έχουν δουλευτεί περισσότερο, έστω κι έτσι όμως ο καθένας τους ξεχωριστά έχει σκιαγραφήσει ένα ενδιαφέρον πορτρέτο του ρόλου του.

«ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ» Αγίου ­Μελετίου 61Α, Κυψέλη, 2108640414. Διάρκεια: 120΄.

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 05/12/2013

Περισσότερες πληροφορίες

Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Το μυστήριο μιας εξαφάνισης σε ένα ορεινό γαλλικό θέρετρο του ’50 δεν ξεδιαλύνεται παρά μόνο την τελευταία στιγμή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.