Χριστιάνα Γαλανοπούλου: « Στο MIRfestival οι θεατές συν-αποφασίζουν για την εξέλιξη των περφόρμανς»

Το MIRfestival, περιπετειώδες και απρόσμενο, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να δει αλλά και να λάβει μέρος σε παραστάσεις και δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν σε ιδιωτικούς αλλά και ανοιχτούς  χώρους. Η καλλιτεχνική διευθύντρια Χριστιάνα Γαλανοπούλου μας εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το ιδιαίτερο φεστιβάλ.

Χριστιάνα Γαλανοπούλου: « Στο MIRfestival οι θεατές συν-αποφασίζουν για την εξέλιξη των περφόρμανς»

Κάτι πολύ ενδιαφέρον θα συμβεί τις επόμενες μέρες στην πόλη. Το MIRfestival, περιπετειώδες και απρόσμενο, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να δει αλλά και να λάβει μέρος σε παραστάσεις και δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν σε ιδιωτικούς αλλά και ανοιχτούς χώρους της πόλης. Η καλλιτεχνική διευθύντρια Χριστιάνα Γαλανοπούλου μας εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το ιδιαίτερο φεστιβάλ…
Η βασική ιδέα πάνω στην οποία στήνεται το MIRfestival φέτος είναι το μοίρασμα της ευθύνης των αποφάσεων, γι’ αυτό και το κοινό θα συμμετέχει με έναν τρόπο παιχνιδιάρικο και ευχάριστο. Οι θεατές συν-αποφασίζουν για την εξέλιξη των περφόρμανς. Από το 2010 και μετά αποφάσισα ότι δεν μπορώ να ζητάω από το κοινό να παρακολουθεί πράγματα που δεν σχετίζονται με αυτό που ζουν. Το 2014 πια, είναι πιο έντονη από ποτέ η ανάγκη για ανάληψη ευθύνης που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές διαδικασίες ώστε οι φθαρμένες αξίες να αποκτήσουν πάλι νόημα. Ταprojects που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ αποτυπώνουν τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και την ανάγκη των ανθρώπων για αυθόρμητες πρωτοβουλίες.
Η επιλογή των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν γίνεται μέσω ενός δικτύου πληροφοριών αλλά και μέσω της παρακολούθησης παρόμοιων φεστιβάλ. Οι παράγοντες που καθορίζουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι πολλοί. Φέτος πάντως, το πρόγραμμα είναι ακριβώς όπως το ήθελα.
Το φεστιβάλ αν και εντελώς ανεξάρτητο, είναι μέλος δύο ευρωπαϊκών δικτύων ενίσχυσης και καλλιτεχνικής παραγωγής. Ως μέλος λοιπόν του Open Latitudes και της πλατφόρμας SPACE έχει την δυνατότητα να μεσολαβήσει ώστε να ενισχύονται οι Έλληνες καλλιτέχνες με συμπαραγωγές. Δεν υπάρχει σταθερή χρηματοδότηση για το φεστιβάλ και δεν επιχορηγείται από κανέναν κρατικό φορέα. Τα προηγούμενα χρόνια σε μία προσπάθεια να είναι περισσότερο προσιτό στους νέους υπήρχαν έργα με ελεύθερη είσοδο. Δυστυχώς όμως φέτος τα έξοδα της διοργάνωσης είναι μεγαλύτερα και κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο. Η αγορά έχει πολύ λιγότερα χρήματα και δεν υπάρχουν πολλοί χορηγοί. Ωστόσο θα πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που αναλαμβάνουν την φιλοξενία και την εστίαση των συμμετεχόντων.
Όλες οι δράσεις θα συμβούν σε ορατά και…αόρατα σημεία της πόλης. Τι σημαίνει αυτό; Πως θα δούμε έργα σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους, αλλά και σε μέρη «κρυφά». Ένα από τα έργα που θα δείτε σε ανοιχτό χώρο είναι το Reindeer Safari των Φιλανδών Other Space. Οι συμμετέχοντες θα σχηματίσουν μια αγέλη ελαφιών, θα βγουν στην πόλη και θα πρέπει να επιβιώσουν χρησιμοποιώντας τον κώδικα επικοινωνίας των ελαφιών, ζώντας την καταπληκτική εμπειρία του να είσαι ελάφι στην Αθήνα! Το «Lecture for everyone» της Σάρας Φανέε θα παιχτεί «μυστικά» δηλαδή σε ιδιωτικό χώρο, που δεν θα μπορούσε να πάει κανείς αν δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Ο σκοπός αυτός μπορεί να είναι το meeting μιας εταιρίας, μία προπόνηση, ή το μάθημα κάποιων φοιτητών. Η καλλιτέχνης θα διακόπτει ο,τι συμβαίνει στο χώρο- έχοντας πάντα κάποιον «συνένοχο» από τους παρεβρισκόμενους- με μία ομιλία δεκαπέντε λεπτών, με την οποία θα μοιραστεί τους προβληματισμούς της και θα θέσει το ερώτημα τι κάνουμε για τους εαυτούς μας και για τους γύρω μας. Ο σκοπός λοιπόν της συνάντησης θα αναπροσαρμόζεται, δίνοντας την ευκαιρία να συμμετέχουν στο φεστιβάλ, άνθρωποι που, υπό άλλες συνθήκες δεν θα έρχονταν σε εμάς.
Το project «Atlas_ Athina» θα κλείσει το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Η πορτογαλική ομάδα CasaBranca θα φέρει στη σκηνή 100 Αθηναίους επαγγελματίες, ύστερα από ένα εργαστήρι που θα διαρκέσει μια εβδομάδα. Οι επαγγελματίες, θα εκπροσωπούν τους πολίτες, ο καθένας με τη δική του ιστορία, σηκώνοντας το βάρος της οικονομικής τους ζωής, όπως ο Άτλας τον ουρανό. Το έργο έχει ταξιδέψει σε πολλές πόλεις, με τη ίδια φόρμα, παντού όμως είναι διαφορετικό, αφού οι συμμετέχοντες δημιουργούν ένα ετερόκλητο ψηφιδωτό, που απεικονίζει την κατάσταση που επικρατεί και αποδεικνύει πόση δύναμη έχουν οι άνθρωποι όταν δρουν όλοι μαζί.

Βάσια Κυριάκου

Περισσότερες πληροφορίες

MIRfestival 2014

  • Εικαστικά

Το καθιερωμένο φεστιβάλ συνάντησης των παραστατικών τεχνών και των οπτικοακουστικών μέσων με έργα που φωτίζουν το πώς συνυπάρχουμε. Κυρ. 30/11, στις 1-6 μ.μ. «Reindeer Safari», περιπατητική περφόρμανς με την ομάδα Other Spaces για όσους θέλουν να δουν την πόλη ως... ελάφια (συμμετοχή με σνακ € 8.) Δωρεάν παρουσίαση της δράσης, στις 7 μ.μ., στον Χώρο Τέχνης -ισμός. Τετ. 3/12, στις 7 μ.μ. «Lecture for everyone», παρουσίαση της guerilla παρέμβασης της Sarah Vanhee, στο Rabbithole Art & Performance Space (είσοδος ελεύθερη) / στις 9 μ.μ. «Atlas_Athina», συμμετοχική παράσταση από την ομάδα casaBranca κι εκατό Αθηναίους επαγγελματίες, στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας (είσ.: € 10)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.