«Αντιγόνη» από τη Ρωσία

Ποιος είπε πως μόνο εγχώριες παραγωγές αρχαίου δράματος παίζονται φέτος στη χώρα; Ένας μοσχοβίτικος θίασος, το Luna Theater, καταφθάνει στις 30 και 31 Ιουλίου στην Αθήνα με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε ελληνορώσικη συμπαραγωγή.

«Αντιγόνη» από τη Ρωσία

Δυο έλληνες ηθοποιοί ερμηνεύουν τους πρώτους ρόλους, η Δώρα Γιαννίτση (Αντιγόνη) και ο Ευκλείδης Κιουρτζίδης (Κρέων), ενώ ένας έλληνας συνθέτης, ο Νίκος Ξανθούλης υπογράφει τη μουσική της παράστασης. Κάποια, μάλιστα, αποσπάσματα της σοφόκλειας τραγωδίας, θα απαγγέλλονται στην αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα, το δε μεγαλύτερο μέρος της θα αποδοθεί στη ρωσική γλώσσα. Κι αυτό, γιατί κατά βάση, η «Αντιγόνη» που θα παιχτεί στον Βύρωνα (30/7), την Πετρούπολη (31/7) κι έπειτα στην Καλαμάτα είναι μια παραγωγή του ΗECUCENTER (Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας), του οποίου πρόεδρος είναι η Δώρα Γιαννίτση, σε συνεργασία με το Luna Theater της Μόσχας, ενώ στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε συνεργασία με την LPart και την καλλιτεχνική εταιρεία ΑΡΓΩ της Αιμιλίας Υψηλάντη, στη σκηνοθεσία του Αλεξάντρ Σμολιακώφ. Η ελληνορωσική αυτή «Αντιγόνη» άνοιξε τον περασμένο Απρίλιο το Φεστιβάλ «Ημέρες Ευρώπης» της πόλης Ουλιάνοβσκ, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πρεσβείας της Ε.Ε. στη Μόσχα. Η παράσταση τιμήθηκε στο 11ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Εθνικών Θεάτρων «Μόσχα-πόλη του κόσμου» με τρία βραβεία: η Δώρα Γιαννίτση βραβεύθηκε για το ρόλο της Αντιγόνης, ο Кωνσταντίν Ρόζανοβ για τα σκηνικά της παράστασης, ενώ το Luna Theater τιμήθηκε με το βραβείο παραγωγής.

Περισσότερες πληροφορίες

Αντιγόνη

  • Τραγωδία

Η σύγκρουση της απολυταρχικής εξουσίας με τα μεγάλα ιδανικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.