«Τάβλι»: Καλή ζαριά για τους Κουρή - Παπαδημητρίου

Ρολίστες και οι δύο και από τους πιο άξιους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, ο Νίκος Κουρής και ο Μάκης Παπαδημητρίου συμπρωταγωνιστούν στο «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, που ανεβαίνει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-«Λευτέρης Βογιατζής». 

«Τάβλι»: Καλή ζαριά για τους Κουρή - Παπαδημητρίου

Ρολίστες και οι δύο και από τους πιο άξιους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, ο Νίκος Κουρής και ο Μάκης Παπαδημητρίου συμπρωταγωνιστούν στο «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, που ανεβαίνει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-«Λευτέρης Βογιατζής».

«Τάβλι»: Καλή ζαριά για τους Κουρή - Παπαδημητρίου - εικόνα 1

Νίκος Κουρής και Μάκης Παπαδημητρίου Διαφορετικού ταμπεραμέντου ηθοποιοί, ισοδύναμης όμως ευαισθησίας και δεινότητας, συνυφασμένος κυρίως με δραματικούς ρόλους ο πρώτος και με κωμικούς ο δεύτερος, ενώνουν φέτος τις δυνάμεις τους συν-σκηνοθετώντας και συμπρωταγωνιστώντας στο περίφημο μονόπρακτο του Δημήτρη Κεχαΐδη «Το Τάβλι» (1972), στο θέατρο του αξέχαστου δασκάλου τους Λευτέρη Βογιατζή.
Έργο-λίβελος για το νεοελληνικό σύμπλεγμα μαγκιάς και κουτοπονηριάς, το «Τάβλι» έχει για ήρωες δύο… αντιήρωες. Ο ψευτόμαγκας Φώντας ονειρεύεται να κάνει μπίζνες στην Αφρική ως δουλέμπορος και ο κουνιάδος του, ο λαχειοπώλης Κόλιας, αν και δωσίλογος, παριστάνει τον ήρωα της Αντίστασης. Το έργο -λαϊκή κωμωδία χαρακτήρων αλλά και μετεμφυλιακή προφητεία- δεν έχει σταματήσει να παίζεται εδώ και 42 χρόνια, από όταν πρωτο-ανέβηκε, μεσούσης της δικτατορίας, στο Θέατρο Τέχνης από τον Κάρολο Κουν, με πρωταγωνιστές τους Νικήτα Τσακίρογλου (Φώντας) και Γιάννη Μόρτζο (Κόλιας).

«Τάβλι»: Καλή ζαριά για τους Κουρή - Παπαδημητρίου - εικόνα 2

Ο Παπαδημητρίου αφήνει πίσω του τον ερωτευμένο μελισσοκόμο που ερμήνευε φέτος στους «Αστερισμούς» για να γίνει ο Φώντας, ενώ ο Κουρής, ο καλός μπάτσος στον φετινό «Πουπουλένιο», γίνεται ο Κόλιας. Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Επίδαυρο το 2011, στους «Σκηνοβάτες» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, ενώ πέρυσι έπαιξαν μαζί στον -κατά Διονύση Σαββόπουλο- «Πλούτο». Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εμπρός και πρωταγωνιστής στον «Γυάλινο Κόσμο» που ανέβασε εκεί το 1998 ο Δημήτρης Μαυρίκιος, ο Κουρής έγινε σταρ εν μια νυκτί χάρη στην ταινία «Αυτή η νύχτα μένει» (2000) του Νίκου Παναγιωτόπουλου, στη συνέχεια εντάχτηκε στα θέατρα Αμόρε και Οδού Κυκλάδων αλλά και στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου, ενώ συνεργάστηκε στενά τόσο με τον Λευτέρη Βογιατζή όσο και με τον Γιάννη Χουβαρδά. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ο Παπαδημητρίου είχε αντίστοιχη πορεία. Κατεξοχήν θεατρικός ηθοποιός, κάτοχος βραβείου κοινού του «α» για την ερμηνεία του στον «Υπολοχαγό του Ίνισμορ» το 2007 και από τους βασικούς πρωταγωνιστές του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, έγινε ευρέως γνωστός χάρη στο τηλεοπτικό σίριαλ «Μαύρα μεσάνυχτα».

Η παράσταση -μια συμπαραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Ακροπόλ και της Εταιρείας των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου- έχει avant premiere για τους αναγνώστες του έντυπου «α» την Τετάρτη 23/4 στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-«Λευτέρης Βογιατζής». Περισσότερες πληροφορίες για την avant premiere στο τεύχος που κυκλοφορεί τη Μεγάλη Πέμπτη 17/4.

Περισσότερες πληροφορίες

Το τάβλι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Σε μια αυλή της Αθήνας οι δύο ήρωες του έργου αναμετριούνται στο ελληνικό «σπορ», το τάβλι, και ξεδιπλώνουν τα πάθη, τις επιθυμίες και τα όνειρά τους

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.