"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Ένας εχθρός του λαού © Νίκη Δουλγεράκη

Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί στη σκηνή του θεάτρου Ρεκτιφιέ το έργο "Ένας εχθρός του λαού" του Χένρικ Ίψεν. Πρόκειται για ένα πολιτικό έργο του 1882 που παραμένει επίκαιρο, αποτυπώνοντας με ειλικρίνεια και αιχμηρότητα τα ηθικά́ διλήμματα και τις αποφάσεις που κάθε πολίτης και κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει και να πάρει. Στην παράσταση (από 9 έως 30 Μαΐου) θα παρακολουθήσουμε έξι ηθοποιούς που θα αφηγηθούν και θα αναπαραστήσουν την ιστορία της μικρής παραλιακής πόλης Skien (γενέτειρας του Henrik Ibsen), σαν δραματοποιημένο ντοκουμέντο μιας συνέλευσης, όπου όλο το παρασκήνιο και οι πολιτικοί και προσωπικοί χειρισμοί έρχονται σιγά-σιγά στην επιφάνεια. Στην παράσταση "Ένας εχθρός του λαού" συμμετέχουν μαθητές από το Εργαστήρι Κίνησης και Αυτοσχεδιασμού του Studio Trajectory.

>> Δείτε εδώ το τρέιλερ της παράστασης:

Λίγα λόγια για την υπόθεση

 

Ο Thomas Stockmann, γιατρός μίας μικρής, πρόσφατα αναπτυσσόμενης εξαιτίας των θεραπευτικών λουτρών της, πόλης, ανακαλύπτει πως τα λουτρά́ είναι μολυσμένα. Προκειμένου να ενημερώσει τους συμπολίτες του για το πρόβλημα θα ζητήσει τη βοήθεια του τοπικού́ Τύπου και της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Τύπος θα ενθουσιαστεί́ με το σκάνδαλο και θα τον αποκαλέσει ήρωα. Αντίθετα η πολιτική́ ηγεσία θα τον ενημερώσει πως μια ανακατασκευή́ των λουτρών σημαίνει μια επιπλέον φορολογία για τους πολίτες και ανακοπή́ της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης. Ο γιατρός θα συγκαλέσει συγκέντρωση πολιτών. Στην συγκέντρωση θα βρεθεί́ μπροστά́ σε μια απρόθυμη για την αλήθεια κοινή γνώμη. Οι ισορροπίες αλλάζουν. Ο Τύπος και η ηγεσία θα συνταχθούν με τη γνώμη των πολλών. Ο γιατρός θα αμφισβητήσει το δίκαιο και το ορθό́ της πλειοψηφίας και σύντομα, οι πολίτες θα τον αποκηρύξουν ως "εχθρό της κοινωνίας και του λαού". Το ηθικό́ δίλημμα του γιατρού́ θα ενταθεί́ ακόμα περισσότερο.

Ένας εχθρός του λαού
© Νίκη Δουλγεράκη

Ένας εχθρός του λαού
© Νίκη Δουλγεράκη

Οι συντελεστές

Ερμηνεύουν: Ειρήνη Αδάμου, Βαγγέλης Αμπατζής, Γιώργος Ζυγούρης, Γιάννης Κατσιμίχας, Στέφανος Λώλος, Σταύρος Τσιτσόπουλος. Μαζί τους εμφανίζονται: Ναταλία-Ανδριάνα Ειρηνάκη, Αναστασία Μπόλλα, Γιώργος Νάτσης, Μελίνα Παούρη, Νεφέλη Παούρη, Νάσια Στρατικοπούλου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει η Άρτεμις Φέσσα. Η μουσική είναι του Χάρη Νείλα ενώ το τρέιλερ επιμελήθηκε η Νίκη Δουλγεράκη. Η μετάφραση του έργου έγινε από την Μαργαρίτα Μέλμπεργκ.

Με τα λόγια του Ίψεν

Αποσπάσματα από́ δυο επιστολές του Χένρικ Ίψεν, στον Γκιόργκ Μπράντες,  την περίοδο πριν εκδοθεί ο "Εχθρός του λαού"*

17 Φεβρουάριου 1881 : "Τάσσομαι με την επανάσταση που αξιώνει ως προϋπόθεση για την ένωση των πολίτων την ελεύθερη φρόνηση και την πνευματική́ συγγένεια"

3 Ιανουάριου 1882: "Πιστεύω πως το δίκιο το ‘χει αυτός που συνδέεται βαθύτατα με το μέλλον. Ένας εχθρός του λαού"

*(εισαγωγή – μετάφραση – σχόλια Θ. Παπαδημητρόπουλος / πρόλογος-επιμέλεια -σχόλια Ήρκος Αποστολίδης εκδ. Gutenberg)

Προπώληση μέσω more.com εδώ (από 24/4, 6 μ.μ.)

>> Διαβάστε εδώ την κριτική του "α" για το "Ονειρόδραμα" που σκηνοθετεί η Γεωργία Μαυραγάνη στο Εθνικό Θέατρο:

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.