"Εσύ, η ζωώδης μηχανή": Το βιβλίο της Ελένης Σικελιανός παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο

Πρώτη ματιά στην παράσταση του έργου της αμερικανίδας ποιήτριας και δισεγγονής του Άγγελου Σικελιανού από την ομάδα Νοσταλγία του Γιώργου Σίμωνα και της Τώνιας Ράλλη.

Εσύ, η ζωώδης μηχανή Αναστασία Γιαννάκη©

Η ομάδα Νοσταλγία του Γιώργου Σίμωνα και της Τώνιας Ράλλη, που μετρά 23 χρόνια κοινής πορείας και 13 περίπου χρόνια στο θέατρο Rabbithole, μπαίνει στο 2024 με πυρετώδεις προετοιμασίες για τη νέα της θεατρική παράσταση "Εσύ, η ζωώδης μηχανή”. Μια βουτιά στο πληθωρικό σύμπαν της Ελένης Σικελιανός, της αμερικανίδας ποιήτριας (και δισεγγονής του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ), μέσα από τη σκηνική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου της, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο. 

Στο "Εσύ, η ζωώδης μηχανή", η Σικελιανός γράφει την ιστορία της γιαγιάς της, της Χρυσής Ελληνίδας, της Ελένης Παπαμάρκου, που παντρεύτηκε πέντε φορές, έκανε τρία παιδιά, ήταν χορεύτρια μπουρλέσκ με το ψευδώνυμο "Μελένα, Το Κορίτσι Λεοπάρδαλη”, αλλά και "η πιο σκληροτράχηλη γυναίκα που έφαγε σίδερο και μάσησε ατσάλι επί προσώπου γης". Η ιστορία αυτή περικλείει μορφινομανείς και ηρωινομανείς, πρόσφυγες, ρεμπέτες, αριστοκράτες από το Ιόνιο, Εβραίους από τη Λιθουανία, μουσικούς, γκαρσόνες, έναν ζωγράφο, αρκετούς ποιητές, διακινητές οπίου και έναν νάνο (τον έναν από τους πέντε συζύγους της Ελένης). 

Εσύ, η ζωώδης μηχανή
Αναστασία Γιαννάκη©

Την παράσταση σκηνοθετεί η Τώνια Ράλλη και ένας εξαμελής θίασος στη σκηνή ενορχηστρώνει τη βραδιά αλλάζοντας πρόσωπα: μεταμορφώσεις μέσα σε μια συνθέτη σκηνική εγκατάσταση που παντρεύει την παράδοση με την ψηφιακή τεχνολογία, ξεδιπλώνοντας μια πολυεπίπεδη αφήγηση μέσα σε έναν κόσμο ψυχεδελικό, έναν τόπο όπου οι πρόγονοί μας αποκτούν τρισδιάστατη υφή και μας αποκαλύπτουν τις πιο απρόσμενές τους σκέψεις.

Εσύ, η ζωώδης μηχανή
Πηνελόπη Μωρούτ©
Στιγμιότυπο από την παράσταση

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 16 Φεβρουαρίου. Πρωταγωνιστούν οι Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Νάντια Μαργαρίτη, Έλενα Μεγγρέλη, Κωνσταντίνα Σκανδάλη, Χρυσάνθη Φύτιζα, Athena Wasborn. Τα σκηνικά και την κίνηση υπογράφει η Πηνελόπη Μωρούτ, τα κοστούμια η Χριστίνα Σωτηροπούλου, τους φωτισμούς ο Γιώργος Σίμωνας και την μουσική σύνθεση, την οποία ερμηνεύει ζωντανά, ο Here, Dragon. 

Το βιβλίο της Ελένης Σικελιανός κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

Διαβάστε Επίσης

Όπως είπε ο Γιώργος Σίμωνας σε συνέντευξή του στο "α”: "Η επόμενή μας παραγωγή είναι η μεταφορά από το βιβλίο της Σικελιανός, σε σκηνοθεσία της Τώνιας Ράλλη. Είναι μια υπέροχη πρόταση και εργαζόμαστε πυρετωδώς για το νέο αυτό εγχείρημα, συν του ότι είναι και μια υπέροχη ευκαιρία να συναντήσουμε από κοντά, καλλιτεχνικά αλλά και εκτός χώρου αυτήν την σπουδαία γυναίκα και καλλιτέχνη. Είναι τιμή και ένα σημαντικό momentum για την ομάδα μας. Τώρα, πέρα από αυτό, ετοιμαζόμαστε για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024, ένας προγραμματισμός που δεν έχει λήξει ακόμη μιας και τα πράγματα είναι κάπως ρευστά. Πάντως φιλοδοξούμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά με έντονο το ελληνικό στοιχείο – η αρχή γίνεται με την Σικελιανός. Προχωράμε ακάθεκτοι και αμετανόητοι”.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εσύ, η ζωώδης μηχανή

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 90 '

Πρόκειται για μία σκηνική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου της αμερικανίδας ποιήτριας που ήταν δισέγγονη του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ. Στο βιβλίο της, η Σικελιανός γράφει την ιστορία της γιαγιάς της, της Χρυσής Ελληνίδας, της Ελένης Παπαμάρκου, που παντρεύτηκε πέντε φορές, έκανε τρία παιδιά, ήταν χορεύτρια μπουρλέσκ με το ψευδώνυμο Μελένα, Το Κορίτσι Λεοπάρδαλη, αλλά και «η πιο σκληροτράχηλη γυναίκα που έφαγε σίδερο και μάσησε ατσάλι επί προσώπου γης». Η ιστορία αυτή περικλείει μορφινομανείς και ηρωινομανείς, πρόσφυγες, ρεμπέτες, αριστοκράτες από το Ιόνιο, Εβραίους από τη Λιθουανία, μουσικούς, γκαρσόνες, έναν ζωγράφο, αρκετούς ποιητές, διακινητές οπίου και έναν νάνο (τον έναν από τους πέντε συζύγους της Ελένης).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.