Πρεμιέρες: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε όλα τα έργα που σηκώνουν αυλαία από τις 18 έως τις 24/1 και ξεχωρίζουν.

Κολάζ_πρεμιέρες_18-24/1

"Η αξία της ζωής"

Η αξία της ζωής

Το έργο της βραβευμένης με Emmy Τζέιν Άντερσον (γνωστής και για το σενάριο της ταινίας "Το φιλοδώρημα των 2.000.000 δολαρίων" με τον Νίκολας Κέιτζ και την Μπρίτζετ Φόντα) παρουσιάζει ο Σωτήρης Τσαφούλιας. Στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" πρόκειται να δούμε την ιστορία δύο ξαδερφιών, της Τζάνετ (Αθήνα Τσιλύρα) και της Ντίνα (Πέγκυ Σταθακοπούλου), οι οποίες επανενώνονται έπειτα από μακρύ χρονικό διάστημα και μια μεγάλη απώλεια. Μαζί τους οι σύζυγοί τους Νιλ (Βασίλης Ρίσβας) και Μπιλ (Δημήτρης Μαυρόπουλος).
Η πρεμιέρα της παράστασης μεταφέρεται στις 31/1. 

"Θα ξεχιονίσω το σύμπαν"

Θα ξεχιονίσω το σύμπαν
© Βασίλης Γεροντάκος

"Πλάσματα σαν εκείνη είναι σαν τσαλακωμένα κτίρια, που τα προσπερνάμε αλλά κρατούν επίμονα μια μνήμη". Κάπως έτσι περιγράφει ο Ανδρέας Μαντάς την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, τη σημαντική ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, από τη ζωή και το καλλιτεχνικό σύμπαν της οποίας εμπνέεται η παράσταση που σκηνοθετεί στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Την ποιήτρια υποδύεται η Χριστίνη Γεωργανά, ηθοποιός με σύνδρομο Down που επιστρέφει στον ίδιο χώρο 18 χρόνια μετά το "Bella Venezia", ενώ θα ακουστούν μελωδίες του Μάρτιν Ρεβ των Suicide (20, 21, 27, 28/1).

"Ο μικρός Έγιολφ"

Ο Μικρός Έγιολφ
Patroklos Skafidas©

Η ομάδα X-act Art καταπιάνεται με τον Χένρικ Ίψεν, ανεβάζοντας ένα από τα τελευταία έργα του. Σε αυτό, ο "πατέρας του ρεαλισμού" στο θέατρο συνθέτει μια ιστορία για το γκρέμισμα των ψευδαισθήσεων εντός μιας οικογένειας, με επίκεντρο τη σχέση ενός άντρα με τη σύζυγό του και την ετεροθαλή αδελφή του. Τη σκηνοθεσία έχουν αναλάβει ο Γιώργος Χαρατζάς κι η Κορίνα Χρυσάιδου, οι οποίοι και ερμηνεύουν πλάι στους Τίνα Βασιλοπούλου, Κωνσταντίνο Εξαρχόπουλο και Γιάννη Ανδριόπουλο (Από Μηχανής Θέατρο, από 21/1).

"Φαίδρας άτοπος"

Φαίδρας Άτοπος

Από τη Θεσσαλονίκη και το Κρατικό Θέατρο μάς έρχεται αυτός ο δυνατός μονόλογος της Δήμητρας Μήττα, τον οποίο ερμηνεύει η Ηρώ Μουκίου και σκηνοθετεί ο Αντώνης Καραγιάννης. Με αφορμή τον αρχαίο μύθο της βασίλισσας που ερωτεύτηκε τον θετό της γιο, η παράσταση επιχειρεί να παρουσιάσει μια ανατομία της ανθρώπινης επιθυμίας και να ερευνήσει θέματα όπως η μοίρα, η ηθική στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και η θέση της γυναίκας διαχρονικά. Την ερμηνεία της Μουκίου συνοδεύει με την αρχαίας έμπνευσης επτάχορδη λύρα του ο Νίκος Ξανθούλης (Εν Αθήναις, από 21/1).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η αξία της ζωής

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Ο πόνος στη ζωή είναι ουσιαστικά αναπόφευκτος, το να υποφέρεις όμως από αυτόν είναι κάτι προαιρετικό. Κεντρικά πρόσωπα του έργου είναι δύο ξαδέρφες με τους συζύγους τους συναντιούνται μετά από αρκετό καιρό και με τις δύο να έχουν υποστεί μια τρομερή απώλεια. Συνολικά, πρόκειται για ένα έργο το οποίο είναι γεμάτο συμπόνια, ειλικρίνεια αλλά και χιούμορ που εξερευνά σε βάθος την αξία της ζωής και το δικαίωμα του καθενός από εμάς να αποφασίζει ελεύθερα τη μοίρα του. Η συγγραφέας του έργου αυτού, η οποία είναι και ηθοποιός και σκηνοθέτις, έχει βραβευτεί με Emmy.

Θα ξεχιονίσω το σύμπαν

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 55 '

Μια παράσταση αφιερωμένη στην ποίηση και την προσωπικότητα της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, με το κείμενο να είναι ευθέως εμπνευσμένο από το ιδιαίτερο ύφος της μεγάλης ποιήτριας, και με αναφορές σε θραύσματα της ποίησής της. Η παράσταση ανεβαίνει στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου της Κυψέλης τον Ιανούαριο του 2024 -μια επιλογή διόλου τυχαία, αφού στις 21/1 συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο της Ρουκ. Την Κατερίνα “ντύνεται” επί σκηνής, μια γυναίκα με σύνδρομο Down, η οποία (άλλη μια συγκινητική σημειολογική αναφορά) επιστρέφει στο συγκεκριμένο θέατρο 18 χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση, στην περίφημη “Bella Venezia” του Λευτέρη Βογιατζή. Η ηθοποιός, με την αισθαντικότητα που χαρακτηρίζει τα εκφραστικά της μέσα, και την ιδιαίτερη αντίληψή της για τον ποιητικό λόγο, μας ανοίγει διάπλατα ένα ευφάνταστο παράθυρο στο σύμπαν της ποιήτριας. Το κείμενο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη, βασισμένα σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής της Ρουκ. Εν συνόλω, είναι η θύμηση αυτού που ξεχάστηκε, κρύφτηκε, παραλείφθηκε και εν τέλει χάθηκε στη μνήμη.

Φαίδρας άτοπος

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Φαίδρα βασίλισσα, μητέρα ,σύζυγος , ερωμένη. Από την Κρήτη στην Αθήνα. Θύμα και θύτρια. Η παράσταση με αφορμή το μύθο της Φαίδρας επιχειρεί μια ανατομία στα σκοτάδια της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όριά της. Πόσο η μοίρα μάς κατευθύνει; Έχουμε εμείς μερίδιο ευθύνης για τις επιλογές μας τελικά; Τι σημαίνει «ηθική» και πώς διαμορφώνεται ανά τους αιώνες; Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, της αμιγούς λογικής, θα την καταδικάζαμε; Ερωτήματα που η ίδια η αντιηρωίδα θέτει στον εαυτό της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εξηγήσει τα στρεβλά της ζωής της. Μια εξωπραγματική πραγματικότητα αποκαλύπτεται καθώς ξετυλίγει την ιστορία της. Η Φαίδρα μιλά για τη Φαίδρα με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Λυρισμός, χιούμορ, μουσική από μια επτάχορδη λύρα, κυνισμός, ρεαλισμός, τραγωδία σε ρυθμό παραληρηματικό.

Ο μικρός Έγιολφ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Έχοντας ως επίκεντρο τη σχέση ενός συγγραφέα με τη σύζυγό του και την ετεροθαλή αδελφή του το έργο σκιαγραφεί το σπαρακτικό πορτραίτο μιας οικογένειας αντιμέτωπης με το γκρέμισμα όλων της των ψευδαισθήσεων. Είναι μια βαθιά διερεύνηση της κτητικής, μονομανούς αγάπης και της τυφλής εγωκεντρικής προσήλωσης σε έναν απόλυτο σκοπό, ένα δοκίμιο πάνω στις έννοιες του καθήκοντος και της ενοχής, της τιμωρίας και του ελέους. Η κατάρρευση της πλάνης που αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόσμο τους οδηγεί τα πρόσωπα του έργου να συνειδητοποιήσουν ότι η εγκατάλειψη των ονείρων και η παραδοχή της πτώσης ανοίγουν το δρόμο για την ανάσταση και τη λύτρωση.

Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»

Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη

Εν Αθήναις

Ιάκχου 19

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.