Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού κερνάει "Μπατόν σαλέ" και συνεντεύξεις σε ελαφριά ατμόσφαιρα

Η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη μάς καλούν σε μια σειρά από ζωντανές συνεντεύξεις γυναικών που θαυμάζουν, θέτοντας ερωτήματα για τη γυναικεία εμπειρία, τετριμμένα αλλά και αναπάντητα.

Μπατόν σαλέ Θεόφιλος Τσιμάς©

Το γαλλικό κέρασμα "Μπατόν σαλέ" χαρίζει τον τίτλο του στη νέα παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Για πέντε Κυριακές, η Ευδοξία Λαμπροπούλου (που εμπνεύστηκε αλλά και σκηνοθετεί το εγχείρημα) μαζί με τη Μαρία Φιλίνη (συνεργάτιδα της πρώτης στη σκηνοθετική επιμέλεια) συντονίζουν ισάριθμες συζητήσεις με γυναίκες που θαυμάζουν. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις σε χαλαρή ατμόσφαιρα τίθενται στο μικροσκόπιο οι γυναικείες εμπειρίες με τρόπο που αγκαλιάζει το ιδιωτικό και το κοινωνικό, το υψηλό και το ευτελές. 

Πρώτη καλεσμένη στις 7/1 είναι η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του επιστημονικού φορέα Orlando LGBT+, που εστιάζει στην ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Μέρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και η ίδια, έχει ιδιαίτερα ενεργό δημόσιο λόγο για ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας και των κοινωνικών προβληματισμών της εποχής μας. Οι δυο "οικοδέσποινες" ανοίγουν το "σαλόνι" τους, σερβίρουν τσάι, συζητούν με την καλεσμένη και μοιράζονται με το κοινό τις εμπειρίες από τις ζωές τους: συνομιλούν για τα coming out και τα πρώτα ραντεβού, για σειρές και ταινίες με τις οποίες ταυτίστηκαν, για τις σύγχρονες μορφές οικογένειας και πώς μεγάλωσαν εκείνες, το επίμαχο νομοσχέδιο για τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου και την τεκνοθεσία, την έλλειψη ΛΟΑΤΚΙ αναπαραστάσεων και άλλες καθημερινές και θεσμικές διακρίσεις, την αορατότητα που βιώνουν οι λεσβίες αλλά και το πλούσιο βίωμα της λεσβιακής ταυτότητας, τα social media και το cancel culture, τη σύγχρονη κοινωνία και τους αποκλεισμούς της. "Είναι σημαντικό μέσα από τη συζήτηση - συνέντευξη αυτή να αναδειχθούν, με παιγνιώδη και ανάλαφρο τρόπο, οι συνθήκες επισφάλειας που βιώνουμε καθημερινά, η κανονικοποίηση του συντηρητικού και ακροδεξιού λόγου, η ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου αριστερού φεμινιστικού λόγου και η σημασία της διαθεματικότητας σε καθημερινό και πολιτικό επίπεδο" σημειώνουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

Οι καλεσμένες που ακολουθούν στο "Μπατόν σαλέ"

Στις 4/2 η Εύα Στεφανή (σε guest εμφάνιση η Αντιγόνη Φρυδά) 

Στις 3/3 η Κλειώ Παπαπαντολέων (σε guest εμφάνιση ο Βασίλης Βηλαράς)

Στις 31/3 η Kassandra El Najjar (σε guest εμφάνιση ο Βασίλης Σαφός)

Στις 28/4 η Ελίζα Τριανταφύλλου (σε guest εμφάνιση η Γωγώ Παπαϊωάννου)

Η μουσική σύνθεση είναι του Γιώργου Ραμαντάνη και η σκηνογραφική - ενδυματολογική επιμέλεια της Έλενας Σκουλά.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μπατόν σαλέ

  • Performance

Η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη μαζί με τη Μαρία Φιλίνη μάς καλούν σε μια σειρά από «ζωντανές συνεντεύξεις σε ελαφριά ατμόσφαιρα», στις οποίες συνομιλούν με γυναίκες που θαυμάζουν και τους θέτουν μια σειρά από ερωτήσεις για την επαγγελματική τους πορεία, τις επιλογές τους, το πώς αυτές διασταυρώνονται με τα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία αλλά και για τις καθημερινές τους συνήθειες σε μια προσπάθεια να (μας) τις γνωρίσουν καλύτερα και να συζητήσουν για όλα όσα μας απασχολούν. Πέντε Κυριακές, πέντε η ώρα το απόγευμα, πέντε γυναίκες καλεσμένες (28/4: Ελίζα Τριανταφύλλου, σε guest εμφάνιση η Γωγώ Παπαϊωάννου). Πώς μπορούμε να μιλήσουμε για τις γυναικείες εμπειρίες μιας κοινής ζωής που διαπερνά και αγκαλιάζει το ιδιωτικό και το κοινωνικό, το υψηλό και το ευτελές, τα τετριμμένα ερωτήματα της καθημερινότητας και αυτά που εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.