"Το θέατρο δεν είναι εκκλησία. Ούτε μουσείο": Ο Χρήστος Χωμενίδης για τα "Μαξιλαρώματα" της Επιδαύρου

Όλα εντάξει συνεπώς με την Κιτσοπούλου και με τον Κάστορφ; Γενικά ναι, ένα μόνο τον ενόχλησε, γράφει ο Χρήστος Χωμενίδης.

Μήδεια

Μετά τους "Σφήκες" της Λένας Κιτσοπούλου και η "Μήδεια" που παρουσίασε προχθές και χθες στην Επίδαυρο ο επιφανής Φρανκ Κάστορφ αποδοκιμάστηκε από μερίδα των θεατών. Το θεωρώ καταρχήν ευοίωνο. Δείγμα υγείας.

Στην αρχαία Αθήνα, στις γιορτές όπου παίζονταν τα καινούργια έργα, ο κόσμος σηκωνόταν από τα άγρια χαράματα και κατευθυνόταν, με κάρα και με γαϊδουράκια, κι από τους μακρινότερους δήμους προς το θέατρο. Ο κάθε συγγραφέας (που τελούσε συνάμα χρέη σκηνοθέτη, ίσως και μουσικού και ηθοποιού), είχε στη διάθεσή του μια ολόκληρη μέρα για να παραστήσει τρεις τραγωδίες κι ένα σατυρικό δράμα. Οι Αθηναίοι προσφάιζαν στις κερκίδες με σύκα, με καρύδια και ξερά κρεμμύδια. Εάν όσα έβλεπαν τους δυσαρεστούσαν, εκτόξευαν τα φαγώσιμα στη σκηνή. Απονέμονταν στο τέλος και έπαθλα. Ο μέγας Ευριπίδης ήταν πολύ συχνά μέγας αδικημένος. Τα έργα του κρίνονταν ανάξια βράβευσης.

Δείτε περισσότερα στο capital.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Kill the movement": Η Ίρις Καραγιάν δημιουργεί μια χορογραφία-απάντηση στα βιώματα της εποχής

Για λίγες παραστάσεις θα δούμε στο Palm Tree-MCA τη νέα δουλειά της χορογράφου, η οποία θέτει τους δύο χορευτές της σε ένα φανταστικό περιβάλλον που θυμίζει εικονικό παιχνίδι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/06/2024

Οι "Στρακαστρούκες" του Δημήτρη Σαμόλη σκάνε και την ερχόμενη σεζόν

Το Μικρό Γκλόρια θα φιλοξενήσει και την επόμενη χρονιά το θεατρικό έργο του ηθοποιού και τραγουδοποιού, το οποίο βάζει στο μικροσκόπιο την "αγία ελληνική οικογένεια".

Ο "Μπάρτλεμπι ο γραφιάς" της Σοφίας Φιλιππίδου παίρνει παράταση

Λίγες ακόμη ευκαιρίες θα έχετε ώστε να παρακολουθήσετε στο φιλόξενο Μαγαζάκι της τ3χνης την κωμωδία με δραματικό φινάλε του Χέρμαν Μέλβιλ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

"Respublika": Δείτε πρώτες εικόνες από την παράσταση του Λούκας Τβαρκόφσκι

Ρίχνουμε μια ματιά στις πρόβες της εμβυθιστικής εμπειρίας που ετοίμασε ο σκηνοθέτης του "Rohtko", η οποία ξεκινά σε λίγες μέρες στο Terra Vibe Park στη Μαλακάσα.

Αποκλειστικό: "Μια μέλισσα τον Αύγουστο" ετοιμάζεται για νέες πτήσεις αυτό το καλοκαίρι

Μαθαίνουμε πρώτοι όλες τις λεπτομέρειες για την επιστροφή της κωμωδίας του Θοδωρή Αθερίδη που ξεκίνησε στο θέατρο, συνέχισε ως ταινία και επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι.

Τι θέατρο θα δούμε το καλοκαίρι του 2024 στους open air χώρους της Αττικής;

Χαρτογραφήσαμε και σας παρουσιάζουμε έναν οδηγό για όσα θα δούμε φέτος στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής αλλά και σε σταθερά στέκια. Νέες παραστάσεις αλλά και αγαπημένες επαναλήψεις φιγουράρουν στην ατζέντα, που περιλαμβάνει λίγο απ’ όλα.

Το 5ο Φεστιβάλ Θεάτρου 2510 ξεκινά!

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που διεξάγεται στον χώρο 2510 των Εξαρχείων και περιλαμβάνει θέατρο, improv, περφόρμανς, χορό, Καραγκιόζη αλλά και θεατρικό διαγωνισμό, ζωντανή μουσική και bazaar.