Η σκηνοθέτις Ελένη Παππά, απόφοιτη του πρώτου τμήματος σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου, μαζί με τους ηθοποιούς Μιχάλη Αβρατόγλου, Δάφνη Ατία, Μυρτώ Κουλουρίδη και Δημήτρη Παγώνη, ζωντανεύουν από 30 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το λογοτεχνικό αριστούργημα του Αλμπέρ Καμί "Ο ξένος" μέσα από την παράσταση "Meursault" σε ένα μινιμαλιστικό σύμπαν που συνθέτουν τα σώματα των ηθοποιών, ένα toy piano, άμμος και φως. Ο Γάλλος νομπελίστας φιλόσοφος και συγγραφέας αποτυπώσει το λογοτεχνικό αντίστοιχο των ιδεών του περί παραλόγου στο μυθιστόρημά του αυτό.
Τα τέσσερα παλλόμενα σώματα των ηθοποιών ξετυλίγουν την ιστορία. Ο θάνατος, ο ήλιος, η μητέρα, η απομόνωση, ο χρόνος και η δικαιοσύνη διατρέχουν θεματικά το έργο διαμέσου ενός από τους γοητευτικότερους αντιήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Μερσώ. Ένας απλός υπάλληλος του οποίου η μητέρα πεθαίνει σε ένα γηροκομείο ταξιδεύει για να πάει στην κηδεία, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν κλαίει. Αργότερα, προβαίνει σ’ ένα αναίτιο έγκλημα σε μια παραλία στο Αλγέρι. Δικάζεται σιωπηλός από μια κοινωνία νάρκισσο. Εν μέσω μιας παράλογης δίκης συντελείται μια δημόσια "αυτοκτονία" ενός ανθρώπου που άνοιξε την αγκαλιά του στην "τρυφερή αδιαφορία του κόσμου".
Η σκηνοθέτις Ελένη Παππά σημειώνει
"Ποιος από εμάς μπορεί πράγματι να είναι προσωπικός σε έναν κόσμο που αδημονεί να κατασπαράξει οποιονδήποτε "δεν παίζει το ίδιο παιχνίδι"; Σε έναν κόσμο που ευνοεί τους προνομιούχους; Ποιος από εμάς αντέχει να πορεύεται μόνο με τις αλήθειες του; Ίσως μόνο ο Meursault. Η μοναχική και αδιόρατη επανάστασή του θα μπορούσε να ενσαρκώνει σε μεγάλο βαθμό τη θέση του συγγραφέα "Εξεγείρομαι, άρα υπάρχουμε". Διότι αν προσπεράσουμε σήμερα τον παραλογισμό του κόσμου, τότε θα τον προσπερνούμε πάντα.
Περισσότερες πληροφορίες
Meursault
Βασισμένη στον «Ξένο» του Αλμπέρ Καμί, η παράσταση ξετυλίγει την ιστορία του αντιήρωα της λογοτεχνίας σε ένα μινιμαλιστικό σύμπαν, με όχημα τα σώματα των ηθοποιών, ένα toy piano, την άμμο και το φως.