«Το ‘21»: Θούριος που ροκάρει

Ένας «αναρχικός» του ελληνικού θεάτρου, αυθεντικός περφόρμερ και δημιουργός μουσικών θεαμάτων-εμπειρία, ο Άρης Μπινιάρης ξαναστήνει στο Gazarte «Το ‘21», ένα ροκ ορατόριο για την Ελληνική Επανάσταση που έκανε μεγάλη αίσθηση στο Φεστιβάλ Αθηνών.

«Το ‘21»: Θούριος που ροκάρει

Ηλεκτρισμένα μπλουζ για ένα κατασπαραγμένο έθνος, ψυχεδελικές σάμπα για την πείνα και ροκ άριες για την Επανάσταση...Όπως ο Ρήγας Φεραίος τραγουδούσε τον μαινόμενο Θούριό του ξεσηκώνοντας όσους τον άκουγαν, έτσι κι ο Άρης Μπινιάρης, με πολύτιμους συνεργάτες τους δύο μουσικούς του, καταθέτει μια εξίσου μαινόμενη παράσταση-συναυλία, «Το ‘21». Εκείνο που τραγουδιέται είναι αποσπάσματα από τα πρακτικά των Εθνοσυνελεύσεων και απομνημονεύματα αγωνιστών, άρθρα της εφημερίδας του Μεσολογγίου «Ελληνικά Χρονικά» αλλά και μαρτυρίες των ετών 1816-1834.

Ανάγοντας σε παραστατική φόρμα το κλασικό τρίο της ροκ –ο ίδιος στη φωνή και την κιθάρα, ο Τάκης Βαρελλάς στο μπάσο και ο Βασίλης Γιασλακιώτης στα ντραμς – και ενδύοντας την επαναστατική γλωσσολαλιά με την ηλεκτρική ένταση του garage-punk ήχου, επιτυγχάνεται ένας «άλλος» ξεσηκωμός: εκείνον της ιστορικής και εθνικής συνείδησης του σημερινού θεατή-ακροατή αυτού του ιδιόμορφου ορατορίου. Ο αχός του ’21 φτάνει στ’ αυτιά μας σαν αέναο εγερτήριο και, συνάμα, σαν ελεγεία. Γιατί εμείς, οι σημερινοί, γνωρίζουμε καλά τι συνέβη στους μετεπαναστατικούς χρόνους όσο και στους σημερινούς.

«Το ‘21»: Θούριος που ροκάρει - εικόνα 1

Ο ιστορικός Ν. Σβορώνος το έχει θέσει ως εξής: «Η επανάσταση των Ελλήνων κατέληξε στη δημιουργία ενός μοναρχικού κράτους, που η διοργάνωσή του αφέθηκε σε ξένο πρίγκιπα και σε ξένη κυβέρνηση». Κι ο Μπινιάρης αφήνει ελεύθερους εθνικούς και προσωπικούς συνειρμούς όταν τραγουδά σαν παροξυσμικό μπλουζ στίχους όπως αυτός: «Μαρτυρούν οι κάμποι, μαρτυρούν τα όρη, μαρτυρούν κι οι λίθοι. Ο καιρός της ολιγαρχίας επέρασεν!...»

Λεπτομέρεια: ο Φεραίος προσέδωσε το 1797 στο πατριωτικό του άσμα τον χαρακτηρισμό «θούριος» (= ορμητικός), το οποίο χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι ποιητές ως προσωνύμιο του θεού του πολέμου, του Άρη. Με εξίσου …πολεμοχαρή διάθεση, ο Άρης Μπινιάρης ερμηνεύει τα προαναφερθέντα κείμενα ανάγοντάς τα σε εμπρηστικά μανιφέστα, με μια επική δεινότητα και μια ορμητική ενέργεια που συνεπαίρνουν. Η παράστασή του ίδιου και των συνεργατών του δημιούργησε μεγάλη αίσθηση όταν πρωτοπαίχτηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Αθηνών. Έχοντας υπάρξει sold-out σε χρόνο ρεκόρ, βρίσκει ξανά τώρα το δρόμο της για τη σκηνή και δη για το live stage του Gazarte.

Ο γνωστός πολυχώρος στο Γκάζι εγκαινιάζει τη θεατρική του δραστηριότητα με αυτήν την πολύ ιδιαίτερη φεστιβαλική παραγωγή και με τη ρηξικέλευθη σκηνοθετική ματιά στην Ελληνική Επανάσταση του νέου αυτού δημιουργού, τον οποίο πρωτογνωρίσαμε προ τετραετίας με το «Θείο Τραγί» του Γιάννη Σκαρίμπα.

«Το 21» θα παρουσιαστεί στο Gazarte σε περιορισμένες παραστάσεις, με πρώτες ημερομηνίες τις17, 18, 25, 26, 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2015. Προπώληση: Gazarte, Public, Iανός, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Reload Stores και τηλεφωνικά στο 11876.

Φωτό: Εύη Φυλακτού

Περισσότερες πληροφορίες

Το ’21

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Punk ορατόριο με θέμα την Επανάσταση του 1821. Έγγραφα των εθνοσυνελεύσεων, μαρτυρίες των ετών 1816-34 αλλά και κείμενα εναντίον της επανάστασης ακούγονται και τραγουδιούνται σε αυτό το ροκ μάθημα Ιστορίας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
04/05/2024

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.