Ρήγος, Κατρανίδης, Βλαντή συνεχίζουν τις αναγνώσεις

Οι συντελεστές της άπαιχτης κωμωδίας του Άκη Δήμου «Το κενό αυτοπροσώπως» ξεκίνησαν τις αναγνώσεις στο θέατρο Πόλη.

Ρήγος, Κατρανίδης, Βλαντή συνεχίζουν τις αναγνώσεις

Ρομαντικός, ρεαλιστής και κάποιες φορές κυνικός, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, ο Άκης Δήμου, ανήκει στο βαρύ πυροβολικό των σύγχρονων ελλήνων δραματουργών. Το έργο του «Το κενό αυτοπροσώπως» επέλεξε να ανεβάσει αυτό το χειμώνα ο Δάνης Κατρανίδης στο θέατρο του, με σκηνοθέτη τον Κωνσταντίνο Ρήγο και συμπρωταγωνίστρια την Παναγιώτα Βλαντή. Είναι μια επίκαιρη «κωμωδία για την ήττα» και διαδραματίζεται σε ένα αθηναϊκό διαμέρισμα τον ιλαροτραγικό Αύγουστο του 2015.

Ένας χαρακτηριστικός διάλογος από το έργο:

ΛΟΥΙΖΑ Καλύτερα να περάσω αύριο. Δεν είναι η κατάλληλη μέρα.

ΜΙΛΛΗ Μα, όχι. Θα χαρεί πολύ που θα σας δει. Έχετε να βρεθείτε τόσα χρόνια.

ΛΟΥΙΖΑ Μιλάμε στο τηλέφωνο.

ΜΙΛΛΗ Στο τηλέφωνο δεν έχεις εικόνα.

ΛΟΥΙΖΑ (ψάχνοντας την τσάντα της) Δε νομίζω ότι του λείπει η εικόνα μου. (στιγμιαία παύση)

ΜΙΛΛΗ Αν θέλετε να καπνίσετε

ΛΟΥΙΖΑ (βγάζει μια βεντάλια) Το ‘χω κόψει.

ΜΙΛΛΗ Και ‘γω. Εδώ και δυο μήνες. Μερικές φορές μου λείπει αλλά βάζω και βλέπω Βουλή. Έτσι απασχολώ τα χέρια μου.

ΛΟΥΙΖΑ Τα χέρια σας;

ΜΙΛΛΗ Ναι. Τους βλέπω και τους μουντζώνω. Την ξέρετε την κατάστασή μας.

ΛΟΥΙΖΑ Τα διαβάζω.

ΜΙΛΛΗ Στην Ισπανία πώς είναι;

ΛΟΥΙΖΑ Το παλεύουν.

ΜΙΛΛΗ Τι να κάνουν κι αυτοί; Μας έχει πνίξει ο Βορράς. Για κατιμά μας έχει. Τι θέλουν, μου λέτε; Να μεταναστεύσουμε και να τους αφήσουμε τη χώρα οικόπεδο; Και πού να πάμε δέκα εκατομμύρια άνθρωποι; Εδώ πρέπει να μείνουμε! Να κλειδώσουμε και να τους μαντρώσουμε απέξω. Τι τους θέλουμε τους ξένους; Αν είναι να καταστραφούμε, έχουμε τους δικούς μας.

Ρήγος, Κατρανίδης, Βλαντή συνεχίζουν τις αναγνώσεις - εικόνα 1

Τα πρόσωπά του έργου συναντιούνται με το μοιραίο και παλεύουν να το ανατρέψουν. Μια διάσημη σχεδιάστρια μόδας που αποστρέφεται το μαύρο χρώμα. Ένας νευρωτικός παραλίγο σκηνοθέτης με ροπή στις αινιγματικές σχέσεις. Δίπλα τους, μια πρώην σύζυγος εκδότη εφημερίδας και δεξιοτέχνης του μουσακά κι ένας νεαρός με αδυναμία στις Ιταλίδες τραγουδίστριες της δεκαετίας του ’60. Και μετά; Ένα drug show σ’ ένα κλαμπ της Μαδρίτης την Πρωτοχρονιά του ‘14. Μια θανατηφόρα γραβάτα δεμένη στο λαιμό ενός άτυχου άντρα και μια άλλη, λυμένη για το χατίρι μιας γυναίκας. Ένας καναπές στα σκουπίδια κι ένας δεύτερος στα σαλόνι. Ένα ιατρικό ανακοινωθέν που καθυστερεί, ένα δείπνο με τηγανητά χέλια, η ανάμνηση ενός πυρπολημένου τροχόσπιτου στη Σαρωνίδα και οι συνέπειες της βραδιάς των εκλογών του ’93… Και μετά; Η πρεμιέρα της παράστασης αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.