Ο Ιούλιος κλείνει με μια φεστιβαλική εβδομάδα στην ΕΡΤ2

Βραβευμένες ταινίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο μεταδίδει η ΕΡΤ2, από τη Δευτέρα 24 έως την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, για να μας κρατήσουν συντροφιά, τις νύχτες του καλοκαιριού.

Ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Βραβευμένες ταινίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο μεταδίδει η ΕΡΤ2 από τη Δευτέρα 24 έως την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, στις 10 μ.μ. Κομεντί, κοινωνικά δράματα, θρίλερ που απέσπασαν σημαντικές διακρίσεις σε φεστιβάλ κινηματογράφου με συγκλονιστικές ερμηνείες ηθοποιών έρχονται στη μικρή οθόνη για να μας κρατήσουν συντροφιά, τις νύχτες του καλοκαιριού. Κάθε Πέμπτη στις 22:00 ραντεβού με μια ελληνική ταινία. 

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023, στις 22:00

"Η Γειτονιά των Ανθρώπων"
(A Ciambra)

Δράμα, συμπαραγωγής Ιταλίας-ΗΠΑ-Γαλλίας-Γερμανίας 2017
Σκηνοθεσία-σενάριο: Τζόνας Καρμπινιάνο
Πρωταγωνιστούν: Πίο Αμάτο, Γιολάντα Αμάτο, Κούντους Σεϊόν, Νταμιάνο Αμάτο, Φραντσέσκο Πίο Αμάτο
Διάρκεια: 110΄
Υπόθεση: Ο Πίο Αμάτο ζει σε μια μικρή κοινότητα Ρομά, στην ιταλική περιφέρεια, ανυπομονώντας να μεγαλώσει. Στα 14 του, πίνει, καπνίζει και είναι από τους λίγους που μπορούν εύκολα να κινούνται ανάμεσα στις διάφορες φατρίες της περιοχής – τους Ιταλούς ντόπιους, τους Αφρικανούς και τους Ρομά. Ο Πίο ακολουθεί παντού τον μεγάλο του αδερφό Κόσιμο, μαθαίνοντας τις απαραίτητες δεξιότητες για τη ζωή στους δρόμους της πατρίδας τους. Όταν ο Κόσιμο θα εξαφανιστεί και τα πράγματα θα αρχίσουν να πηγαίνουν στραβά, ο Πίο θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Σύντομα, όμως, έρχεται αντιμέτωπος με μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση, όπου θα κριθεί αν είναι πραγματικά έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν σε ενήλικο.

Ηταν η επίσημη Υποψηφιότητα της Ιταλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας 2018, Επίσημη Συμμετοχή, Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών, στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο Europa Cinemas Label, στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Καννών.

A CIAMBRA

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, στις 22:00

"Καπερναούμ"
(Capernaum / Capharnaum) 

A΄ Τηλεοπτική Μετάδοση

Κοινωνικό δράμα, συμπαραγωγής Λιβάνου-Γαλλίας-Κύπρου-Κατάρ-Ηνωμένου Βασιλείου 2018
Σκηνοθεσία: Ναντίν Λαμπακί
Σενάριο: Ναντίν Λαμπακί, Τζιχάντ Χοτζέιλι, Μισέλ Κεσεργουάνι
Παίζουν: Ζάιν Αλ Ραφέα, Γιορντάνος Σιφερό, Καουσάρ Αλ Χαντάντ, Φαντί Γιουσέφ
Διάρκεια: 116΄
Υπόθεση: Λίβανος, αίθουσα δικαστηρίου. Ο Ζάιν, ένας δωδεκάχρονος πρόσφυγας από τη Συρία, παρουσιάζεται ενώπιον του δικαστή, ο οποίος τον ρωτάει γιατί θέλει να μηνύσει τους ίδιους του τους γονείς. "Επειδή με έφεραν στον κόσμο!", απαντάει o μικρός, κάνοντας έτσι τη δική του επανάσταση απέναντι στους γονείς του για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, για την παντελή αδυναμία τους να του παρέχουν ελάχιστη φροντίδα, βοήθεια και προστασία. Αντιμέτωπος με αδιανόητες δυσκολίες και εμπόδια, ο μικρός Ζάιν θα ξεκινήσει ένα απίστευτο, γεμάτο δυσκολίες ταξίδι για να αναζητήσει τη δική του ταυτότητα, μέσα στον αμείλικτο κόσμο που έχουν φτιάξει γι’ αυτόν οι μεγάλοι.

Με πρωταγωνιστές μη επαγγελματίες ηθοποιούς, οι ζωές των οποίων καθρεφτίζουν τη ζοφερή πραγματικότητα της ταινίας, το τρίτο φιλμ της Ναντίν Λαμπακί, μετά τις βραβευμένες επιτυχίες "Caramel" και "Where Do We Go Now?", κοιτά στα μάτια έναν κόσμο αόρατο στους περισσότερους από εμάς, αλλά οδυνηρά αληθινό σε όσους ζουν σ’ αυτόν – έναν κόσμο όπου δεν χωράει η αθωότητα.

Η ταινία κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το Οικουμενικό Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών 2018. Επίσης, ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2019.

Διαβάστε εδω την κριτική της ταινίας

Capernaum Capharnaum

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, στις 22:00

"Ένα Αξέχαστο Καλοκαίρι"
(Summer 1993 / Verano 1993 / Estiu 1993) 

Δράμα, παραγωγής Ισπανίας 2017
Σκηνοθεσία-σενάριο: Κάρλα Σιμόν
Πρωταγωνιστούν: Λάγια Αρτίγκας, Πάουλα Ρόμπιες, Νταβίντ Βερνταγκουέρ, Μπρούνα Κούζι
Διάρκεια: 97΄
Υπόθεση: Η εξάχρονη Φρίντα κοιτάζει σιωπηλά τα τελευταία αντικείμενα που μπαίνουν σε κουτιά στο διαμέρισμα της μητέρας της που έχει πεθάνει. Αποχαιρετώντας την, οι φίλοι της ακολουθούν το αυτοκίνητο, κουνώντας τα χέρια τους. Αν και η οικογένεια του αγαπημένου θείου της την υποδέχεται με ανοιχτή αγκαλιά, η Φρίντα χρειάζεται πολύ καιρό να συνηθίσει το νέο της σπίτι στην εξοχή, μακριά από τη Βαρκελώνη. Οι στιγμές παιδικού ενθουσιασμού και ξεγνοιασιάς, εναλλάσσονται με μοναχικές σκέψεις. Το βράδυ, η Φρίντα προσεύχεται για τη μητέρα της, που της λείπει τόσο πολύ, ενώ την ημέρα προσπαθεί να βρει τη θέση της σ’ αυτή τη νέα ζωή.

Η ταινία από την Ισπανία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2017, όπου απέσπασε δύο βραβεία: το Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας ανάμεσα σε όλες τις πρώτες ταινίες σε όλα τα προγράμματα του Φεστιβάλ Βερολίνου, καθώς και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Generation Kplus. Ήταν η επίσημη πρόταση Ισπανίας για το Βραβείο Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Επιπλέον, κέρδισε και τρία Βραβεία Γκόγια από την Ισπανική Ακαδημία Κινηματογράφου, τα Βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Γυναικείας Ερμηνείας (Μπρούνα Κούζι) και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας Β΄ Ρόλου για τον γοητευτικό Νταβίντ Βερνταγκουέρ. Επίσης, έχει κερδίσει το Βραβείο Καλύτερης Ισπανικής Ταινίας στο Φεστιβάλ της Μάλαγα 2017, καθώς και το Βραβείο Σκηνοθεσίας και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Bafici της Αργεντινής.

Διαβάστε εδώ την κριτική της ταινίας

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023, στις 22:00

"Η Διακριτική Γοητεία των Αρσενικών"

Κομεντί, παραγωγής 1998
Σκηνοθεσία: Όλγα Μαλέα
Σενάριο: Όλγα Μαλέα, Απόστολος Αλεξόπουλος
Παίζουν: Ναταλία Δραγούμη, Λήδα Ματσάγγου, Ναταλία Στυλιανού, Φίλιππος Σοφιανός, Σωκράτης Αλαφούζος, Κλέων Γρηγοριάδης, Κώστας Κρομμύδας, Χάρης Μαυρουδής, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Σωτήρης Σκάντζικας, Ευτυχία Γιακουμή, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Θόδωρος Πολυζώνης, Κάρμεν Ρουγγέρη, Μισέλ Βάλεϊ, Λίνα Τριανταφύλλου, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Μάνος Αγγελίδης, Ηλίας Αντζουλάτος, Μάνος Αντωνίου, Ανδρέας Βαρούχας, Χρήστος Βασιλόπουλος, Myleen Brios, Μάκης Γαζής, Γιώτα Γαργαλά, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Estrella Gelacio, Ζωή Ζάππα, Νίκος Κανάκης, Στέλιος Καλαθάς, Μαρία Κατσουλίδη, Δημήτρης Κίτσος, Μαρία Μπελιβάνη, Τριαντάφυλλη Μπουτεράκου, Ruth Mamay-Montero, Δέσποινα Ξανθοπούλου, Στέλλα Παπαχρήστου, Ελένη Πολυδωροπούλου, Mari Polintang, Φωτεινή Σαββάκη, Άρης Σαπουτζόγλου, Ιφιγένεια Τζόλα, Στέφανος Τσακιράκης, Στέργιος Νένες, Παύλος Μίχας
Διάρκεια: 89΄

Η διακριτική γοητεία των αρσενικών

Υπόθεση: Η Αιμιλία, μια 32χρονη χρηματίστρια, φλερτάρει με πολλούς άνδρες, αλλά δεν καταφέρνει να σταυρώσει ερωτική σχέση. Αντίθετα, η Έλενα, η 23χρονη αδελφή της, τελειόφοιτη της Αρχιτεκτονικής, σχετίζεται με όποιον της αρέσει, αλλά οι δεσμοί της δεν κρατάνε πολύ. Η Λάουρα, η 30άχρονη τρίτη αδελφή, γυμνάστρια, συνδέεται μ’ έναν παντρεμένο, τον Δημοσθένη, ο οποίος επιδίδεται σε φετιχιστικά παιχνίδια.
Κάθε τόσο οι τρεις αδελφές συνωμοτούν ανά δύο, προκειμένου να αλλάξουν τη ζωή της τρίτης. Η Αιμιλία και η Έλενα προσπαθούν να ξεκολλήσουν τη Λάουρα από τον Δημοσθένη και να τη στρέψουν στον φωτογράφο Τάσο, ο οποίος είναι ερωτευμένος μαζί της. Η Λάουρα και η Έλενα προσπαθούν να αποτραβήξουν την Αιμιλία από έναν συνεργάτη της χρηματιστή, τον Βασίλη, ο οποίος τη βλέπει μόνο σαν καλή φίλη, αλλά και να την αποτρέψουν να ξανοιχτεί με τον νεαρό γιατρό, τον Δημήτρη, από φόβο μήπως και τον τρομάξει. Η Αιμιλία και η Λάουρα προσπαθούν να σπρώξουν την Έλενα στην αγκαλιά του αστυνομικού Χρήστου, ώστε να ξεφύγει από τον αμοραλιστή Τζώνη. Όμως, οι συνωμοσίες δεν καταλήγουν πουθενά, επομένως η κάθε κοπέλα καλείται να λύσει μόνη το πρόβλημά της… Μοντέρνα και αρκετά διασκεδαστική κομεντί, η οποία εστιάζει στην ασυνεννοησία που διέπει τις σχέσεις των δύο φύλων.

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, στις 22:00

"Ο Ένοχος"
(The Guilty / Den Skyldige) 

Αστυνομικό δραματικό θρίλερ, παραγωγής Δανίας 2018
Σκηνοθεσία: Γκούσταβ Μέλερ
Σενάριο: Γκούσταβ Μέλερ, Εμίλ Νίγκααρντ Άλμπερτσεν
Πρωταγωνιστούν: Γιάκομπ Σέντεργκρεν, Τζέσικα Ντίναντζε, Ομάρ Σαργκάουι, Γιόχαν Όλσεν
Διάρκεια: 85΄
Υπόθεση: Ο Άσγκερ Χολμ, αστυνομικός, τηλεφωνητής στα επείγοντα περιστατικά της Άμεσης Δράσης, απαντάει το ένα μετά το άλλο τηλεφωνήματα ρουτίνας και κλήσεις σε βοήθεια σε μια βάρδια που μοιάζει τυπική. Μέχρι που η κλήση μιας γυναίκας που πιθανά έχει απαχθεί θα δώσει στη βραδιά μια αναπάντεχη τροπή, αποκαλύπτοντας ένα έγκλημα πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που νόμιζε αρχικά. Μαζί θα φέρει στην επιφάνεια τα δικά του τραύματα.

Γυρισμένο αποκλειστικά στους χώρους ενός κέντρου της Άμεσης Δράσης και με όπλο ένα ευφυές σενάριο και μια μοναδική σε σύλληψη ιδέα, "Ο ένοχος" συνιστά μια ξεχωριστή, γεμάτη ανατροπές και σασπένς καθηλωτική δημιουργία που απέσπασε 38 βραβεία σε 43 συνολικά συμμετοχές, μεταξύ αυτών το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Σάντανς, το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας (Γιάκομπ Σέντεργκρεν) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε εδώ την κριτική της ταινίας

THE GUILTY

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.