Καλησπέρα 2023, αντίο Netflix;

Τι δείχνει η απρόσμενη ακύρωση της συνέχειας της γερμανικής sci-fi σειράς «1899» για το μέλλον της πλατφόρμας;

1899

Παρά την αρχική συμφωνία των δημιουργών με την πλατφόρμα, αλλά και όσα όλοι οι τηλεθεατές περιμέναμε, το "1899" δεν θα συνεχιστεί με νέο κύκλο επεισοδίων στο Netflix, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 2/1 ο δημιουργός της σειράς Μπαράν μπο Οντάρ στον λογαριασμό του στο Instagram, γνωστοποιώντας έτσι την πρώτη μεγάλη και απογοητευτική τηλεοπτική είδηση του 2023.

"Με βαριά καρδιά πρέπει να σας πούμε ότι το "1899” δεν θα ανανεωθεί. Θα θέλαμε να τελειώσουμε αυτό το απίστευτο ταξίδι με μια δεύτερη και τρίτη σεζόν όπως κάναμε με το "Dark”. Αλλά μερικές φορές τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα σχεδιάζεις. Έτσι είναι η ζωή. Ξέρουμε ότι αυτό θα απογοητεύσει εκατομμύρια θαυμαστές εκεί έξω. Αλλά θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας που ήσασταν μέρος αυτής της υπέροχης περιπέτειας. Σας αγαπάμε. Μην το ξεχνάτε", γράφει στην ανακοίνωση την οποία συνυπογράφει και η συνδημιουργός της σειράς Γιάντγιε Φρίζε

Διαβάστε Επίσης

Μέχρι στιγμής, το Netflix δεν έχει πάρει επίσημα θέση σχετικά με την ακύρωση του "1899", όπως όμως δείχνει η γεμάτη πικρία ανακοίνωση των δημιουργών, η απόφαση είναι μάλλον μονομερής και σίγουρα τελεσίδικη.

Η έκπληξη που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση ήταν μεγάλη, καθώς η σειρά, που έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις 17 Νοεμβρίου 2022, τα πήγε εξαιρετικά καλά: την πρώτη εβδομάδα προβολής της, η διεθνής παραγωγή βρέθηκε στη δεύτερη θέση του top 10, πίσω από την 5η σεζόν του "The Crown", ενώ μέσα σε τέσσερις μόνο ημέρες κατάφερε να συγκεντρώσει 79,27 εκατομμύρια ώρες τηλεθέασης. Νούμερα εξαιρετικά ικανοποιητικά για την πλατφόρμα, που εδώ και καιρό χάνει έδαφος στον σκληρό ανταγωνισμό του streaming, τόσο σε επίπεδο ποιότητας όσο και περιεχομένου. Εξάλλου, έχοντας μια σειρά σαν το "1899" στον κατάλογό του, το Netflix, πέρα από τα νούμερα, κέρδιζε και τα εύσημα ως μία πλατφόρμα που δεν φοβάται τις τολμηρές, ακριβές παραγωγές μακριά από τα mainstream πρότυπα.

1899
"1899"

Η αρχή για αυτό το ρίσκο του Netflix, που μόνο με θετικό πρόσημο μπορεί να αποτιμηθεί, έγινε το 2017 με το εξίσου απαιτητικό "Dark", την πρώτη σειρά του διδύμου Μπαράν μπο Οντάρ - Γιάντγιε Φρίζε. Ήταν ένα άκρως πετυχημένο στοίχημα για το Netflix, μια γερμανική σειρά τριών σεζόν που έγινε ορόσημο για το άνοιγμα του αμερικανικού κολοσσού στο ευρωπαϊκό έδαφος. Οι κριτικές του ήταν διθυραμβικές, ενώ το στόρι του, αυτό που τόσο μας μπέρδεψε και μας γοήτευσε ταυτόχρονα, "δέθηκε" και ολοκληρώθηκε στην κυριολεξία στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς, τον Ιούνιο του 2020. 

Διαβάστε Επίσης

Έτσι, δύο χρόνια αργότερα, με τα ίδια μυαλά να υπογράφουν και το "1899", όλοι ανέμεναν άλλη μια ιστορία που θα απαιτούσε χρόνο και αφοσίωση για να φτάσει στο φινάλε. Σε σενάριο της Γιάντγιε Φρίζε, σκηνοθεσία του Μπαράν μπο Οντάρ και από κοινού διεύθυνση παραγωγής, το δίδυμο από τη Γερμανία είχε γνωστοποιήσει εξαρχής ότι η ιστορία του "1899" θα ολοκληρωθεί σε τρεις σεζόν, γι’ αυτό και δεν μας έκανε εντύπωση το σοκαριστικό και τόσο "ανοιχτό" σε εικασίες και αναλύσεις φινάλε της πρώτης σεζόν. Αυτό που κανείς δεν περίμενε, όμως, ήταν ότι αυτό που θεωρούσαμε μια άνω τελεία στην πολυεπίπεδη ιστορία τους, θα ήταν εντέλει και η οριστική αυλαία του "1899".

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν ξέρει γιατί το Netflix αποφάσισε να αφήσει μια εξαιρετική τηλεοπτική δημιουργία να πλανάται στο απόλυτο (διαστημικό) κενό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, με την ακύρωση του "1899", το Netflix αφήνει ξεκρέμαστους δημιουργούς και συντελεστές, αλλά και μια σοβαρή μερίδα των συνδρομητών του. Διότι οι φαν του "1899" δύσκολα θα βρουν κάτι αντίστοιχο που θα τους πείσει να ανανεώσουν τη συνδρομή τους. Και αν στον "πόλεμο" των streaming υπηρεσιών δεν λογαριάζουμε τόσο την ποσότητα όσο την ποιότητα του περιεχομένου, το 2023 ξεκινά με το Netflix ανεπανόρθωτα (αυτο)τραυματισμένο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.