"1899": Ταξίδι στα άδυτα του μυαλού (σου)

Στο «1899» το ταξίδι έχει σημασία. Όχι αυτό του πλοίου «Κέρβερου», αλλά το αφηγηματικό, χαοτικό ταξίδι-τηλεοπτική εμπειρία που προσφέρουν για άλλη μία φορά οι δημιουργοί του «Dark».

1899

Δύο χρόνια πριν, με αφορμή τη σειρά "Dark", γράφαμε ότι η τηλεόραση των Γιάντγιε Φρίζε και Μπαράν μπο Οντάρ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Με το δημιούργημά του, το δίδυμο από τη Γερμανία έκανε ξεκάθαρο ότι απαιτεί θεατή αφοσιωμένο και κυρίως ικανό και πρόθυμο να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του. Εκείνοι ορίζουν την αφήγηση από την αρχή μέχρι το τέλος, εκείνοι θα σε οδηγήσουν στις απαντήσεις που πρέπει να πάρεις, τη στιγμή που πρέπει να τις πάρεις. Μη βιαστείς να επιδοθείς σε εικασίες, μην τρέξεις ένα βήμα μπροστά τους προσπαθώντας να λύσεις πρώτος το μυστήριο, ακόμα κι αν θεωρείς ότι μπορείς – όσο περισσότερη "πείρα" έχεις μπροστά στην οθόνη, τόσο πιο γρήγορα τρέχει το μυαλό σου και ψυλλιάζεσαι σχεδόν τα πάντα. Στο "Dark", όμως, όπως και στη νέα τους σειρά "1899", αυτή η τακτική θα σε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο. Το παιχνίδι είναι καθαρά δικό τους κι εσύ θα το απολαύσεις μόνο αν παίξεις με τους κανόνες τους

1899

Στο "1899" του Netflix, το μυαλό σου γεμίζει εξαρχής με ερωτήσεις. Ποιος, πού, πότε, γιατί και άλλες 1.899 απορίες θα σου δημιουργηθούν βλέποντας τα οκτώ επεισόδια. Κοινωνικό δράμα εποχής με ταξικό σχόλιο, ψυχολογικό θρίλερ, κλειστοφοβικός τρόμος, sci-fi περιπέτεια: Όλα τα είδη επιβιβάζονται στο ατμόπλοιο "Κέρβερος" στην εκπνοή του έτους 1899(;) μαζί με εκατοντάδες Ευρωπαίους που, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, έχουν ανάγκη από μια νέα ζωή στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Από κάθε γωνιά της ηπείρου, από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και μιλώντας ο καθένας τη γλώσσα του σαν σε μια πλωτή Βαβέλ, όλοι τους θα ενωθούν ενάντια στον καπετάνιο όταν εκείνος ανακοινώσει την αλλαγή πορείας με σκοπό να αναζητήσουν τον "Προμηθέα", το για μήνες αγνοούμενο "αδελφό" πλοίο – ναι, το πρώτο καμπανάκι για την αδυναμία των δημιουργών στην ελληνική μυθολογία μόλις χτύπησε από τα συμβολικά ονόματα των πλοίων, αλλά, και πάλι, μη βιαστείς να ανατρέξεις στις αντίστοιχες γνώσεις σου για να μαντέψεις τη συνέχεια. 

Διαβάστε Επίσης

Η αφήγηση τρέχει μέσα από τις ιστορίες περίπου 15 επιβατών και επικεντρώνεται στη δυναμική γιατρό Μόρα, η οποία έχει την πιο στενή σύνδεση με τον εγκαταλελειμμένο "Προμηθέα" και το αινιγματικό αγόρι-μοναδικό επιζήσαντα επιβάτη. Όταν το αγόρι αυτό θα περάσει από τον "Προμηθέα" στον "Κέρβερο", αρχίζει και το αγαπημένο παιχνίδι των δημιουργών με το χωροχρόνο. Όνειρα, εφιάλτες ή αναμνήσεις; Πραγματικότητα ή προσομοίωση; Όλα μπλέκονται και σχηματίζουν έναν ακραίο πειραματισμό με το μυαλό των ηρώων (παραλληλίζονται με τους δέσμιους της αλληγορίας του σπηλαίου του Πλάτωνα), το δικό μας (είπαμε, για να ακολουθήσεις πρέπει να αφεθείς), αλλά και των δημιουργών (είναι αξιοθαύμαστο το πώς δομούν και οργανώνουν τη χαοτική σύλληψή τους). 

1899
© Rasmus Voss
Οι δημιουργοί Μπαράν μπο Οντάρ και Γιάντγιε Φρίζε (αριστερά) με τους πρωταγωνιστές της σειράς "1899"

Με αριστουργηματική ατμόσφαιρα, απρόσμενο soundtrack που λειτουργεί σαν σχόλιο σε κάθε επεισόδιο, αλλά και τεχνική αρτιότητα, στην ιστορία του "1899", που προφανώς θα συνεχιστεί και με νέα σεζόν, τα πάντα είναι ανοιχτά, εφικτά και πιθανά. H κάθε σύγκριση με το πρωτοπόρο, συγκλονιστικό και κυρίως ολοκληρωμένο αφήγημα του "Dark" είναι προς το παρόν μάταιη. Σ’ αυτό το ταξίδι, η λέξη-κλειδί είναι η εμπιστοσύνη. Όπως οι επιβάτες του "Κέρβερου" που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον μπροστά στο τρομακτικό άγνωστο, έτσι κι εμείς συνιστούμε εμπιστοσύνη στους δημιουργούς. Ακολούθησε τους κανόνες, δέξου την ξεχασμένη, απολαυστική τηλεοπτική συνθήκη που δεν σε θέλει παντογνώστη και οι απαντήσεις θα έρθουν. Άλλωστε, οι ίδιοι υπογραμμίζουν σε κάθε επεισόδιο πως "ό,τι χάθηκε, θα βρεθεί"…

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
17/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.

Στην Πάρο τα γυρίσματα της νέας βρετανικής σειράς "Malice"

Την παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων έχει αναλάβει η Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions.

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.

2 βραδιές ελληνικού σινεμά στην ΕΡΤ3

Δύο φεστιβλικά κοινωνικά δράματα από το '80 μέχρι σήμερα έρχονται στην ΕΡΤ3 την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου.