Στο λαβύρινθο του "Dark", το σκοτάδι είναι το ίδιο με το φως

Γιατί αξίζει να περάσεις από σαράντα κύματα για να ανακαλύψεις το φως που κρύβεται στο φινάλε αυτής της γερμανικής σειράς του Netflix;

Στο λαβύρινθο του «Dark», το σκοτάδι είναι το ίδιο με το φως

Κάθε κείμενο που γράφεται για το "Dark" του Netflix θα πρέπει να ξεκινάει με ένα μεγάλο μπράβο στους δημιουργούς του, τη Γιάντγιε Φρίζε και τον Μπαράν μπο Οντάρ. Διότι το "Dark", η πρώτη γερμανική σειρά του Netflix, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Είναι ό,τι πιο περίπλοκα δομημένο έχει γραφτεί ποτέ για την τηλεόραση και αυτή είναι η μαγεία του. Έχει πέσει σκληρή δουλειά για να είναι αυτό που είναι, γι’ αυτό και απαιτεί από εσένα να το αναγνωρίσεις για να σε ανταμείψει. Αν δεν μπορείς, ας περάσεις στον επόμενο τίτλο του Netflix. Αν όμως αποφασίσεις να μείνεις, τότε χρειάζεσαι τη συγκέντρωσή σου στο 100% της. Δεν είναι τυχαίο ότι η φράση-κλειδί της σειράς είναι "όλα συνδέονται". Αν έστω και για λίγο δεν "ακολουθήσεις το σήμα", τότε η σύνδεση με την ακολουθία της σειράς θα χαθεί.

Στο λαβύρινθο του "Dark", το σκοτάδι είναι το ίδιο με το φως - εικόνα 1

Η ιστορία διαδραματίζεται στη μικρή βιομηχανική πόλη του Βίντεν του 2019, όπου η εξαφάνιση δύο μικρών παιδιών εκθέτει τη διπλή ζωή και τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ τεσσάρων οικογενειών, με μια σπηλιά να ενώνει με υπερφυσικό τρόπο τα πρόσωπα, τα γεγονότα και την πόλη, αρχικά με το 1986 και, αργότερα, με διάφορα χρονικά σημεία στο παρελθόν και το μέλλον.

Όταν η σειρά εμφανίστηκε στα τέλη του 2017, πολλοί βιάστηκαν να τη χαρακτηρίσουν το ευρωπαϊκό ξαδερφάκι του "Stranger Things", το οποίο είχε σαρώσει τα πάντα μόλις πριν από ένα χρόνο και κάτι. Κι όμως, το "Dark" διαφοροποιήθηκε από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Αν άντλησε έμπνευση από κάτι, αυτό ήταν από την ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα από την ιστορία του σοφού της Κρήτης Επιμενίδη, ο οποίος, σύμφωνα με το μύθο, αποκοιμήθηκε για λίγο σε μια σπηλιά. Όταν ξύπνησε, τα πάντα είχαν αλλάξει γύρω του, καθώς είχαν περάσει 57 χρόνια, ενώ εκείνος κατείχε πλέον υπέρτατη σοφία και γνώση.

Σε ελεύθερη απόδοση, κάπως έτσι λειτουργεί και το "Dark". Η μακρά και επίπονη για τους πρωταγωνιστές παραμονή τους στον σκοτεινό του κόσμο δεν επιθυμεί στιγμή να σε εντυπωσιάσει με χολιγουντιανά τρικ, αλλά να σε μυήσει βήμα βήμα. Η διαδικασία αυτή που γίνεται σε συνολικά 26 ωριαία επεισόδια μοιάζει κουραστική και ίσως χρονοβόρα, όμως αν ακολουθήσεις πιστά το "μίτο της Αριάδνης" (η πιο χαρακτηριστική αναφορά της σειράς στην ελληνική μυθολογία), τότε θα βρεις την έξοδο από αυτό τον γεμάτο δίπολα λαβύρινθο. Τι είναι σωστό και τι λάθος; Ποιος αντιπροσωπεύει το σκοτάδι και ποιος το φως; Τι πρέπει να θυσιάσεις για να σώσεις κάτι; Και, τελικά, είναι ο θάνατος το απαραίτητο αντίτιμο για τη ζωή;

Στο λαβύρινθο του "Dark", το σκοτάδι είναι το ίδιο με το φως - εικόνα 2

Οι απαντήσεις ξετυλίγονται στην τρίτη και τελευταία σεζόν του "Dark" που έκανε πρεμιέρα στις 27/6/2020 (ημερομηνία-κλειδί για την πλοκή) περνώντας μας από σαράντα κύματα. Εδώ, ένας δεύτερος κόσμος έκανε την εμφάνισή του, δημιουργώντας δύο επάλληλες πραγματικότητες, που πυροδοτούν η μία την άλλη, με τη σκηνογραφία να καθρεφτίζεται μοναδικά σε κάθε γνώριμο πλάνο. Ξανά, όλα συνδέονται, και οι πρωταγωνιστές έρχονται αντιμέτωποι με τους ίδιους τους τους εαυτούς σε κάθε σημείο του χρόνου και σε κάθε εκδοχή του κόσμου.

"Κάθε απόφαση για κάτι είναι μια απόφαση ενάντια σε κάτι άλλο" ακούγαμε εξ αρχής, και η απάντηση για το ποια είναι αυτή η στιγμή που θα γίνει η αρχή των πάντων έρχεται μόλις στο τελευταίο επεισόδιο του τρίτου κύκλου, ενός κύκλου που μοιάζει να έχει το σχήμα του συμβόλου του απείρου και που σου επισημαίνει ότι "το τέλος είναι η αρχή". Για να πάρεις την ανταμοιβή του "Dark", πρέπει (και αξίζει στο έπακρο) να παλέψεις γι’ αυτήν. Ποιος είπε ότι η τηλεόραση είναι (μόνο) εύκολη;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.