"Άκρως συμπαντικό": Συνεχίζεται με επιτυχία η μαύρη κωμωδία της Σάρλοτ Τζόουνς

Η Μπέσσυ Μάλφα, ο Κώστας Καζανάς, η Φωτεινή Ντεμίρη, ο Μιχάλης Μαρκάτης, η Τζούλι Τσόλκα και ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής συναντιούνται στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρουγια κάτι… Άκρως Συμπαντικό!

Άκρως συμπαντικό

Σε πανελλήνια πρώτη παρουσιάζει η πολυπράγμων και δραστήρια Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, σε δική της μετάφραση, την πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία "Άκρως συμπαντικό" της Σάρλοτ Τζόουνς. Πρόκειται για το πρώτο έργο της συγγραφέα που ανεβαίνει στην Ελλάδα και που από το 2001, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου, απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές και πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων αυτό της Ένωσης Κριτικών ως το καλύτερο νέο έργο.

Άκρως συμπαντικό

Ο πρωτότυπος τίτλος του είναι "Humble Boy" και η ιστορία έχει μακρινές αναφορές στον σεξπιρικό "Άμλετ" αποτελεί, όμως, ένα εξολοκλήρου πρωτότυπο κείμενο. Χρησιμοποιώντας τόσο το δράμα όσο και το κωμικό στοχείο, το "Άκρως συμπαντικό" εκφράζει την ανάγκη να πιστέψουμε στη μοναδικότητα των ανθρώπων και στην ομορφιά της μεταξύ μας συνύπαρξης˙ μέσα από συνεχείς ανατροπές, μυστικά που έρχονται στην επιφάνεια, και εκπλήξεις που αποκαλύπτονται σταδιακά, αποκαλύπτει με μοναδικό τρόπο τις δυσκολίες και την περιπλοκότητα, αλλά παράλληλα την αξία των ανθρώπινων σχέσεων, καθώς και της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Άκρως συμπαντικό

Στην ιστορία παρακολουθούμε έξι εντελώς διαφορετικούς ήρωες που καλούνται να συνυπάρξουν, ενώ πέφτει πάνω τους η σκιά ενός πρόσφατου θανάτου: Μετά το θάνατο του πατέρα του, Τζιμ Χαμπλ, βιολόγου και μελισσοκόμου, ο μοναχογιός του, Φήλιξ, αστροφυσικός ερευνητής στο Κέιμπριτζ, επιστρέφει στο πατρικό του για την κηδεία. Όμως, η σχέση του με τη μητέρα του, Φλώρα, είναι διαλυμένη και το πένθος εντείνει ακόμη περισσότερο τις διαφωνίες τους. Η Μέρσι, φίλη της Φλώρα, προσπαθεί μάταια να κρατήσει τις ισορροπίες, ενώ το ήδη φορτισμένο τοπίο έρχονται να ταράξουν ο επιχειρηματίας Τζορτζ και η κόρη του, Ρόζι. Όλα αυτά εκτυλίσσονται στον ανθισμένο κήπο του σπιτιού των Χαμπλ τον οποίο φροντίζει ένας παράξενος κηπουρός.

Άκρως συμπαντικό

Τους ρόλους ερμηνεύουν εκρηκτικά ο Κώστας Καζανάς, η Μπέσσυ Μάλφα, ο Μιχάλης Μαρκάτης, ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής, η Φωτεινή Ντεμίρη και η Τζούλι Τσόλκα. Μάλιστα, η βραβευμένη συγγραφέας παρακολούθησε την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης στην Ελλάδα έπειτα από πρόσκληση της εταιρίας παραγωγής και μίλησε με ενθουσιώδη λόγια γι’ αυτή: "Αριστοτεχνική παράσταση. Αυτή ήταν μια από τις καλύτερες παραγωγές του έργου που έχω δει. Μου άρεσε ο ρυθμός της και ένιωσα ότι η σκηνοθέτις αποτύπωσε τέλεια το μεταφυσικό σκέλος του έργου. Το έργο έχει μια πρόκληση όσον αφορά τις τονικές αλλαγές, αλλά όλοι οι συντελεστές ανταπεξήλθαν με μαεστρία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους. Δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια τη συγκίνησή μου".

Άκρως συμπαντικό

Η παραγωγή είναι της εταιρείας A PRIORI και στους εκλεκτούς συντελεστές της παράστασης βρίσκουμε τη Μαρία Φιλίππου στα σκηνικά, την Μαντώ Ψυχουντάκη στα κοστούμια, τον Γιάννη Οικονόμου στη μουσική σύνθεση, τη Χριστίνα Φωτεινάκη στην κίνηση και τον Αργύρη Θέο στους φωτισμούς.

Άκρως συμπαντικό

Προπώληση εισιτηρίων, εδώ

Περισσότερες πληροφορίες

Άκρως συμπαντικό

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Κάτι από δράμα, κάτι από κωμωδία και κάτι από… το υπερπέραν έχει το “Άκρως συμπαντικό”, το πολυβραβευμένο έργο της Βρετανίδας Σάρλοτ Τζόουνς που παίζεται στο θερινό θέατρο “Λαμπέτη”. Το έργο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, ακολουθεί την ιστορία της οικογένειας Χαμπλ, που συναντιέται στον ολάνθιστο κήπο της με την αφορμή της κηδείας του πατέρα. Όσο ο γιος του προσπαθεί να διαχειριστεί το πένθος, καλείται να ανταπεξέλθει απέναντι σε μια αυταρχική μητέρα, με την οικονόμο να προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, έναν επιχειρηματία να διατηρεί σχέση με τη μητέρα και την κόρη του τελευταίου να έχει ένα μεγάλο μυστικό.

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.