"Αντιγόνη": Πρώτες φωτογραφίες από την πρεμιέρα στους Δελφούς

Δείτε φωτογραφίες από την πρεμιέρα της παράστασης που σκηνοθετεί ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, λίγες ημέρες πριν παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Αντιγόνη Γκραουζίνις Εβίτα Σκουρλέτη

Στις 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς η sold out πρεμιέρα της περιοδείας της "Αντιγόνης" του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του καταξιωμένου Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις, ενώ θα παρουσιαστεί στις 5 και 6 Αυγούστου στο  Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Έλλη Τρίγγου (Αντιγόνη), Βασίλης Μπισμπίκης (Κρέοντας), Ιεροκλής Μιχαηλίδης (Κορυφαίος), Γιώργος Παπαγεωργίου (Αγγελιοφόρος), Δανάη Μιχαλάκη (Ισμήνη), Χρήστος Σαπουντζής, Κώστας Κορωναίος, Στρατής Χατζησταματίου, Μαρίνα Αργυρίδου, Edgen Lame, Γιάννης Μαστρογιάννης και Περικλής Σιούντας. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, η σκηνογραφία και ενδυματολογία του Κένι ΜακΛέλαν, η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Θεοχάρη, η χορογραφία του Έντγκεν Λάμε και οι φωτισμοί του Αλέκου Γιάνναρου.

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Λίγα λόγια για το έργο

Πρόκειται για την πιο πολυπαιγμένη και αγαπημένη του κοινού τραγωδία του αρχαίου δράματος, και όχι άδικα. Στην "Αντιγόνη", ο Σοφοκλής δραματοποιεί με μοναδική ένταση τη σύγκρουση μεταξύ μεταξύ των άγραφων, ηθικών νόμων με τους νόμους της κρατικής εξουσίας, μέσα από την ιστορία της Αντιγόνης, που παρακούοντας την εντολή του βασιλιά της Θήβας, Κρέοντα, προχωράει στην ταφή του νεκρού αδερφού της. Το μήνυμα του έργου υπαγορεύει την ανάγκη ηθικής συνείδησης στους νόμους που διέπουν μια Πολιτεία και γι’ αυτό έχει κάτι να πει σε κάθε εποχή. Κάθε νέο ανέβασμα αποτελεί μια πρόταση ανάγνωσης για να αναδειχθούν τα μηνύματα και οι χαρακτήρες του, γι’ αυτό και η παράσταση του Τσέζαρις Γκραουζίνις αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η δράση  ξεκινάει την επόμενη της εμφύλιας διαμάχης στη Θήβα, όπου μονομάχησαν για την εξουσία, και σκοτώθηκαν αμφότεροι, οι δύο αδερφοί, Πολυνείκης και Ετεοκλής. Νέος ηγεμόνας της πόλης ορίζεται ο Κρέοντας, που προκειμένου να εδραιώσει την εξουσία του απαγορεύει την ταφή του Πολυνείκη, καθώς ήταν αυτός που επιτέθηκε στη Θήβα, και ανακοινώνει ότι θα τιμωρηθεί με θάνατο όποιον παραβεί την εντολή. Η νεαρή Αντιγόνη, όμως, αποφασίζει να κηδέψει τον αγαπημένο της αδερφό ενάντια στην κρατική διαταγή, με μια γιορτή ανυπακοής που τη φωτίζει ο ενθουσιασμός της αντίστασης στον πολιτικό πραγματισμό της τυραννίας. 

Διαβάστε Επίσης

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Διαβάστε Επίσης

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός": Από τη Νάξο στον Βοτανικό

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου πρωταγωνιστεί στο έργο "Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός" που κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο του εορτασμού του "Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης" στη Νάξο και το χειμώνα θα παιχτεί στο Vault.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/08/2022

Δυο θεατρικά ραντεβού στο City Theater

Ανάμεσα στις πολλές μουσικές προτάσεις που μας χαρίζει το City Garden Festival by Christmas Theater υπάρχουν δυο θεατρικές που δεν πρέπει να χάσετε. Ποιες είναι αυτές;

"Αντιγόνη" η εν βαρβάροις: Τελικά ποια Επίδαυρο θέλουμε;

Ποδοβολητά, λογομαχίες, φωνές και αναμένες οθόνες μετέφεραν την τραγωδία από την ορχήστρα στο κοίλον στο πρόφατο ανέβασμα της "Αντιγόνης".

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

Η μοντέρνα "Ελένη" του ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο

Ήρθε η στιγμή να δούμε την "Ελένη"-Έμιλυ Κολιανδρή στην Επίδαυρο. Η τραγωδία του Ευριπίδη είναι παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου και την σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

Νέος Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Η Πρύτανις κυρία Ελένη Αρβελέρ αποχώρησε από την θέση της ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και την διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Ροϊλός.