"Αντιγόνη": Πρώτες φωτογραφίες από την πρεμιέρα στους Δελφούς

Δείτε φωτογραφίες από την πρεμιέρα της παράστασης που σκηνοθετεί ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, λίγες ημέρες πριν παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Αντιγόνη Γκραουζίνις Εβίτα Σκουρλέτη

Στις 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς η sold out πρεμιέρα της περιοδείας της "Αντιγόνης" του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του καταξιωμένου Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις, ενώ θα παρουσιαστεί στις 5 και 6 Αυγούστου στο  Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Έλλη Τρίγγου (Αντιγόνη), Βασίλης Μπισμπίκης (Κρέοντας), Ιεροκλής Μιχαηλίδης (Κορυφαίος), Γιώργος Παπαγεωργίου (Αγγελιοφόρος), Δανάη Μιχαλάκη (Ισμήνη), Χρήστος Σαπουντζής, Κώστας Κορωναίος, Στρατής Χατζησταματίου, Μαρίνα Αργυρίδου, Edgen Lame, Γιάννης Μαστρογιάννης και Περικλής Σιούντας. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, η σκηνογραφία και ενδυματολογία του Κένι ΜακΛέλαν, η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Θεοχάρη, η χορογραφία του Έντγκεν Λάμε και οι φωτισμοί του Αλέκου Γιάνναρου.

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Λίγα λόγια για το έργο

Πρόκειται για την πιο πολυπαιγμένη και αγαπημένη του κοινού τραγωδία του αρχαίου δράματος, και όχι άδικα. Στην "Αντιγόνη", ο Σοφοκλής δραματοποιεί με μοναδική ένταση τη σύγκρουση μεταξύ μεταξύ των άγραφων, ηθικών νόμων με τους νόμους της κρατικής εξουσίας, μέσα από την ιστορία της Αντιγόνης, που παρακούοντας την εντολή του βασιλιά της Θήβας, Κρέοντα, προχωράει στην ταφή του νεκρού αδερφού της. Το μήνυμα του έργου υπαγορεύει την ανάγκη ηθικής συνείδησης στους νόμους που διέπουν μια Πολιτεία και γι’ αυτό έχει κάτι να πει σε κάθε εποχή. Κάθε νέο ανέβασμα αποτελεί μια πρόταση ανάγνωσης για να αναδειχθούν τα μηνύματα και οι χαρακτήρες του, γι’ αυτό και η παράσταση του Τσέζαρις Γκραουζίνις αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η δράση  ξεκινάει την επόμενη της εμφύλιας διαμάχης στη Θήβα, όπου μονομάχησαν για την εξουσία, και σκοτώθηκαν αμφότεροι, οι δύο αδερφοί, Πολυνείκης και Ετεοκλής. Νέος ηγεμόνας της πόλης ορίζεται ο Κρέοντας, που προκειμένου να εδραιώσει την εξουσία του απαγορεύει την ταφή του Πολυνείκη, καθώς ήταν αυτός που επιτέθηκε στη Θήβα, και ανακοινώνει ότι θα τιμωρηθεί με θάνατο όποιον παραβεί την εντολή. Η νεαρή Αντιγόνη, όμως, αποφασίζει να κηδέψει τον αγαπημένο της αδερφό ενάντια στην κρατική διαταγή, με μια γιορτή ανυπακοής που τη φωτίζει ο ενθουσιασμός της αντίστασης στον πολιτικό πραγματισμό της τυραννίας. 

Διαβάστε Επίσης

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Διαβάστε Επίσης

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Αντιγόνη Γκραουζίνις
©Εβίτα Σκουρλέτη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
18/04/2024

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.