Οι Besuch και το συλλογικό τους εγχείρημα στην τέχνη

Τα μέλη της ομάδας Besuch μιλούν για την κοινή τους εμπειρία στη δημιουργία της παράστασης που θα παρουσιάσουν στο 8ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης

Οι Besuch και το συλλογικό τους εγχείρημα στην τέχνη

Ο Δημήτριος Μυτιληναίος, ο Ευθύμιος Μοσχόπουλος, η Ξένια Βλάχου-Κογχυλάκη, η Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη και η Νεφέλη Αστερίου δημιούργησαν την ομάδα besuch για να λάβουν μέρος στο 8ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης. Το έργο που ετοίμασαν έχει το τίτλο «Besuch» και είναι ένα κολάζ, ετερόκλητων μονόλεπτων βίντεο. Πριν το δούμε στις 21 Μαρτίου μέσα από το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση, το Onassis.org και τα social media θελήσαμε να μάθουμε περισσόετρα για την παράσταση αλλά και για το πώς κατάφεραν να φέρουν σε έναν κοινό «χώρο» τις ατομικές τους καλλιτεχνικές και χορογραφικές μεθόδους.

Οι Besuch και το συλλογικό τους εγχείρημα στην τέχνη - εικόνα 1

Στην τρέχουσα συνθήκη κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπου η παραστατική φύση της τέχνης του χορού αλλάζει, εμείς καλούμαστε να επανατοποθετηθούμε σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία μας, έτσι ώστε να διατηρήσουμε τη σχέση μας με την πρακτική μας. Στόχος μας είναι να ερευνήσουμε πώς νοηματοδοτείται εκ νέου το μοίρασμα, ποια μορφή μπορεί να πάρει τώρα, καθώς και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την συλλογική παραγωγή ενός έργου. Επιλέξαμε, λοιπόν, να φέρουμε σε έναν κοινό «χώρο» τις ατομικές μας καλλιτεχνικές και χορογραφικές μεθόδους, και να προσκαλέσουμε η μία τον άλλον σε μία επίσκεψη σε αυτές. Μας ενδιαφέρει να μελετήσουμε τι είναι αυτό που προκύπτει από τη σύνδεση των πέντε αυτών ανεξάρτητων πρακτικών και τι νόημα αποκτά για εμάς η λειτουργία μιας ομάδας. Μεταξύ μας, συνυπάρχουμε σε διαφορετικά πλαίσια εντός και εκτός της καλλιτεχνικής μας δραστηριότητας. Η πιο καθοριστική κοινή μας εμπειρία, ήταν η σπουδή στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης την ίδια περίοδο, η οποία αποτέλεσε ορόσημο για την ομάδα μας.

Το ⅕ του Βesuch ήταν άμεσα συνδεδεμένο με έναν ιδιαίτερο τύπο σωματικής ακοής. Δοκιμάσαμε να χορέψουμε τηλεπαθητικά μεταξύ μας, βρισκόμενες/οι σε διαφορετικούς φυσικούς χώρους, μόνοι/ες ή και με παρέα. Τα αποτελέσματα αποτυπώνονται στο έργο ενώ η διαδικασία χαρτογραφείται στο site.

Οι Besuch και το συλλογικό τους εγχείρημα στην τέχνη - εικόνα 2

«I am afraid. I might ruin it.» Σε μία πρεμιέρα όπως τις γνωρίζαμε προ covid, οι καλλιτέχνες, αμέσως μετά το τέλος της παράστασης έρχονται σε επαφή με το κοινό, συζητούν για τις εντυπώσεις, ακούν κριτικές. Όλα αυτά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρακτικής «πάω θέατρο» και στην παρούσα συνθήκη, φυσικά, δεν ενεργοποιούνται. Το γεγονός ότι έχουμε ετοιμάσει ένα βίντεο που θα δούμε και εμείς μαζί με το κοινό από τα σπίτια μας, είναι πρωτόγνωρο και ίσως αμήχανο. Απαντώντας στην παραπάνω συνθήκη, το «Βesuch» δε φέρει τα χαρακτηριστικά αυτού που αναγνωρίζουμε ως παράσταση, με την έννοια της παραστατικής τέχνης που απαιτεί τη φυσική παρουσία τόσο των καλλιτεχνών, όσο και των θεατών. Πρόκειται για ένα κολάζ, ετερόκλητων μονόλεπτων βίντεο, που δε θα μπορούσαν να αναπαρασταθούν στη σκηνή ως έχουν, ούτε έχουν βιντεοσκοπηθεί ως ενιαία χορογραφία που εκτυλίσσεται σε μία χρονική και χωρική ενότητα.

Το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης υπάρχει, όπως λέει και ο τίτλος του, για να ενθαρρύνει τη δουλειά νέων δημιουργών και την ανάδειξη της χορογραφικής διάστασης των έργων τους. Καθώς στην Ελλάδα παρατηρούμε ανισορροπία ανάμεσα σε χορευτικό και χορογραφικό ανθρώπινο δυναμικό, η ενίσχυση νέων δημιουργών είναι απαραίτητη. Κάθε τέτοιου είδους φεστιβάλ γίνεται ιδιαίτερα πολύτιμο για τον προσανατολισμό των καλλιτεχνών χορού προς τη χορογραφία και τον εμπλουτισμό του έως τώρα μικρού πλήθους χορογράφων που δραστηριοποιείται στον κλάδο μας.

Μεγάλος εχθρός της τέχνης αποτελεί ο ελλιπής πολιτιστικός σχεδιασμός και η απουσία σχετικού οράματος που να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα. Ταυτόχρονα, η τέχνη δεν υπάρχει χωρίς τους ανθρώπους της (κοινό-καλλιτέχνες-εργαζόμενοι/ες) οπότε και κάθε εχθρός αυτών είναι αδιαμφισβήτητα και εχθρός της τέχνης εν γένει.

Ευχόμαστε οι πόλεις να είναι ξανά ελεύθερες και οι δρόμοι γεμάτοι, χωρίς φόβο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Νατάσα Εξηνταβελώνη - Λητώ Τριανταφυλλίδου: Το "Girls & Boys" μας καλεί να μιλήσουμε για το τραύμα χωρίς φίλτρα

Το "Girls & boys" του διάσημου θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου Ντένις Κέλι κοιτά κατάματα την κανονικοποίηση της βίας. Εμείς μιλήσαμε για το καθόλα επίκαιρο θεατρικό έργο με την ηθοποιό Νατάσα Εξηνταβελώνη και τη σκηνοθέτρια Λητώ Τριανταφυλλίδου και αναμεταδίδουμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
12/05/2025

Ο "Δον Ζουάν" Πάνος Βλάχος βγαίνει σε περιοδεία το καλοκαίρι του 2025

Μετά την χειμερινή επιτυχία του "Δον Ζουάν" που δημιούργησαν ο Πάνος Βλάχος και η σκηνοθέτις Λητώ Τριανταφυλλίδου, η παράσταση ταξιδεύει στα ανοιχτά θέατρα της Ελλάδας, κάνοντας πολλές στάσεις και στην Αττική.

4ο Διεθνές Πολυθεματικό Φεστιβάλ Dare Dance: "Η έννοια του κενού"

Το 4ο Dare Dance Festival επιστρέφει, με μια πολυδιάστατη συνάντηση τέχνης και επιστήμης σε τέσσερις χώρους στην Αθήνα και για πρώτη φορά συνεργάζεται με την την Cheapart. Με κεντρική θεματική "Η έννοια του κενού", το φεστιβάλ συνδυάζει videodance, ζωντανές performances, εκθέσεις και σεμινάρια.

Το "Relic" του Ευριπίδη Λασκαρίδη έρχεται στο Πτι Παλαί

10 χρόνια. 40 διεθνή φεστιβάλ. 19 χώρες. H περφόρμανς "Relic" του Ευριπίδη Λασκαρίδη που άφησε το αποτύπωμά της στον παγκόσμιο χάρτη του σύγχρονου θεάτρου, επιστρέφει για τελευταία φορά στην Αθήνα.

"Πρόσεξε μην νυχτωθείς": Θρύλοι, ήχοι και έντονη ψευδαίσθηση φυσικής παρουσίας στο σκοτάδι

Μια αλλιώτικη παράσταση μας περιμένει στο Άβατον. Το "Πρόσεξε μην νυχτωθείς εις την Παλαιόχωρα μια κυθηραϊκή εμπειρία" είναι μια ηχητική τελετουργία στο…σκοτάδι.

"Τα σκυλιά" του Ανέστη Αζά: Μια φωνή αντίστασης απέναντι στον αυταρχισμό

Σε μια εποχή που ο αυταρχισμός επανεμφανίζεται με διάφορες μορφές, ο Ανέστης Αζάς επιλέγει να απαντήσει μέσα από τη θεατρική πράξη και την επανάληψη της παράστασή "Τα σκυλιά" στο θέατρο Κιβωτός. Με αφορμή την απαγόρευση εξόδου του Τούρκου ηθοποιού Τζεμ Ουζούμογλου, ο οποίος συμμετέχει στην παράσταση, ο σκηνοθέτης μιλά για τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην τέχνη και την καταγγελία, τη λογοκρισία και την ελευθερία, τον πόνο και την ελπίδα.

Η "Θελεστίνα" ταξιδεύει από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα

Η επιτυχημένη παράσταση του ΚΘΒΕ "Θελεστίνα" του Φερνάντο ντε Ρόχας έρχεται στο Θέατρο Ήβη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στον ομώνυμο ρόλο και σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη.