Στρίβουμε νοτιοδυτικά και φύγαμε για... Πελοπόννησο!

Από τον κάμπο της Μαντίνειας και την όαση της Νέδας μέχρι τα παράλια του Ιονίου, ας εμπνευστούμε από την αγαπημένη συνήθεια των Ευρωπαίων αυτοκινητιστών και ας κάνουμε το δικό μας Grand Tour στην Πελοπόννησο.

Νεμέα, Μαντίνεια και Αρχαία Μεσσήνη

Από τους αμπελώνες της Νεμέας, τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού μας έως τον κατάφυτο με ελαιόδεντρα μεσσηνιακό κάμπο, βαμμένο με ασήμι έτσι όπως το ελαφρύ αεράκι ανεμίζει τα φύλλα των λιόδεντρων, όπου θα καταλήξουμε σε λίγες ώρες, δύο εμβληματικά τοπικά προϊόντα της Πελοποννήσου και της γευστικής μας κουλτούρας εν γένει, το κρασί και το λάδι, δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στην εκκίνηση του οδοιπορικού μας.

Φτάνοντας στην περιοχή της Νεμέας, αμπελώνες και οινοποιεία στέκουν σαν φάροι των Δρόμων του Κρασιού. Μία από τις δύο πιο σημαντικές ερυθρές ποικιλίες της Ελλάδας καλλιεργείται εδώ, το Αγιωργίτικο, και το καλοκαίρι η βόλτα στο αμπέλι σού δίνει την αίσθηση ότι βουτάς στο νερό της θάλασσας κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα… Το Κτήμα Σκούρα (2751023688) διαθέτει σύγχρονο οινοποιείο για να υποδέχεται τους φίλους του κρασιού, με ένα κελάρι ιδανικό για τις πρώτες γουλιές· στο Κτήμα Παλυβού (2746024190) τριακόσια στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα κι ένα μικρό αυθεντικό οινοποιείο περιμένουν τους επισκέπτες για να αποκαλύψουν τη διαδικασία της καλλιέργειας, της συγκομιδής και της οινοποίησης. Στα διαχρονικά must και το Κτήμα Παπαϊωάννου (2746023694), του γκουρού της Νεμέας, επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης, αλλά και το εντυπωσιακό «Semeli Estate» (2746020360), που διαθέτει και σουίτες για τους οινόφιλους.

Περνώντας από τον κάμπο της Μαντίνειας, οδηγούμαστε στο ναό της Αγίας Φωτεινής. Ένα εμβληματικό αρχιτεκτόνημα δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1970 με αρχιτέκτονα τον Κώστα Παπαθεοδώρου, μαθητή του Πικιώνη, προσομοιάζει περισσότερο σε έργο τέχνης παρά σε συμβατικό οικοδόμημα. Πέτρες, μάρμαρα, κολόνες και άλλα περισσεύματα από οικοδομές των γύρω χωριών (και όχι αρχαία της περιοχής, όπως μπορεί να σκεφτεί κάποιος) μοιάζουν να κύλισαν το ένα πάνω στο άλλο για να συνθέσουν ένα σύνολο στο οποίο ο Τσαρούχης δεν δίστασε να αναφερθεί με τη φράση «φλέβα νερού για τους διψώντες».

Στη γειτονιά της Αρχαίας Μεσσήνης, τώρα, ανάμεσα στα περιβόλια, η σκέψη μοιραία μάς οδηγεί σε ένα θαύμα που συντελείται εδώ με επικεφαλής τον σπουδαίο αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη. Η ανάδειξη του αρχαιολογικού πάρκου της Αρχαίας Μεσσήνης, μέσα από υποδειγματικές αναστυλώσεις των μνημείων και του θεάτρου στο ψηλότερο σημείο της πόλης, δίνουν ξεκάθαρη εικόνα του αρχαίου οικισμού, ενώ δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κάποιος σε έναν αυτοσχέδιο αγώνα όταν φτάσει στο αρχαίο στάδιο. Η συνέχεια γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα στο χώρο των ιερών, όπως του Δία, αλλά και στο επιβλητικό, δωρικού ρυθμού ηρώο-μαυσωλείο της οικογένειας των Σαιθιδών.

Στα παράλια του Ιονίου

Ξημερώνοντας στη Μεσσηνία στο πλάι του Ιονίου, στο παράκτιο δάσος με τη μαύρη πεύκη, η καταγάλανη θάλασσα απαιτεί μια βουτιά. Η ατελείωτη αμμουδιά, που ξεκινάει από το Βουνάκι Μεσσηνίας και καταλήγει στο Κατάκολο Ηλείας μοιάζει με καλά κρυμμένο θησαυρό. Τα αποτυπώματα στην άμμο από τις θαλάσσιες χελώνες Καρέτα-Καρέτα, που κάνουν το μεγάλο ταξίδι από τη Δυτική Μεσόγειο κι έρχονται σε αυτήν την παραλία για να γεννήσουν τα αβγά τους, μας οδήγησαν στον περιβαλλοντικό σταθμό για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Βρίσκεται στον Αγιαννάκη, μιαν ανάσα από την Κυπαρισσία, στο κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού, όπου μάθαμε ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία του θαλάσσιου θηλαστικού και τους τρόπους προστασίας του.

Παράκαμψη στη Νέδα

Το πιο διάσημο θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας, η Νέδα, αποτελεί φυσικό σύνορο της Μεσσηνίας και της Ηλείας. Βλέποντάς τη, σκέφτομαι αυτόματα ένα ταξίδι πριν από μερικά χρόνια στο φαράγγι και στον καταρράκτη της. Η διά­σχιση του φαραγγιού ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία που εντυπώθηκε στο μυαλό μου, ενώ το μπάνιο στο παγωμένο νερό, στη φυσική πισίνα που δημιουργεί ο μεγάλος καταρράκτης, μία από τις πιο αναζωογονητικές παρακάμψεις στη γύρω περιοχή.

Μαγική Αρχαία Ολυμπία

Όπως κάθε road trip, έτσι και αυτό στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο σχεδιάστηκε αντίστροφα: η Αρχαία Ολυμπία ήταν ο προορισμός και όλα τα υπόλοιπα ήρθαν για να δημιουργήσουν ένα ιδανικό διήμερο. Κάθε φορά συμβαίνει το ίδιο. Είναι αυτή η μοναδικότητα της Αρχαίας Ολυμπίας και η συμπαντική της γοητεία που μας τυλίγουν με τρόπο τελεσίδικο.

Σημείο συνάντησης λαών και πολιτισμών, στη σκιά του Κρόνιου λόφου, εκεί όπου γίνεται η αφή της ολυμπιακής φλόγας, το ταξίδι αλλάζει διάσταση και γίνεται κάτι πάνω και πέρα από μια απλή περιήγηση. Αυτή η φλόγα που ταξιδεύει ανά τον κόσμο ευελπιστεί ακόμη και σήμερα στη συμφιλίωση και την κατάπαυση του πυρός. Στεκόμαστε να ξαποστάσουμε στο εργαστήριο του γλύπτη Φειδία, που μετατράπηκε σε πρωτοβυζαντινή βασιλική, και ήταν αυτή η λεπτομέρεια που ήρθε για να μας θυμίσει το νήμα που μας συνδέει με το παρελθόν.

Λίγο πιο πέρα ένας άλλος μοναδικός ναός της περιοχής μάς καλεί: αυτός του Επικούριου Απόλλωνα, στα ορεινά της Πελοποννήσου, στις Βάσσες Φιγαλείας, ο οποίος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1986. Σε υψόμετρο 1.130 μ., το δεύτερο μισό του 5ου αι. π.Χ. ο Ικτίνος, ο αρχιτέκτονας του Παρθενώνα, δημιούργησε αυτόν το ναό προς τιμήν του Απόλλωνα, καθώς βοήθησε τους Φιγαλείς να ξεπεράσουν την επιδημία της πανώλης. Θυμάμαι ξεκάθαρα ένα πρωινό του περασμένου Νοεμβρίου με ομίχλη να πλησιάζω τον σκεπασμένο με ειδικό περίβλημα ναό. Άραγε θα ξεκλέψουμε ακόμη μία ημέρα για να τον δούμε ξανά; Το ταξίδι συνεχίζεται…

Πού να φάτε

Με ιδανική θέα στον αρχαιολογικό χώρο, η ταβέρνα «Ιθώμη» ξεχωρίζει για τους νόστιμους σπιτικούς μεζέδες, τα άγρια χόρτα αλλά και τα κλασικά καλοκαιρινά μαγειρευτά με ελαιόλαδο παραγωγής τους. Η γουρνοπούλα, ο παραδοσιακός μεζές της Μεσσηνίας, μαγειρεύεται στο φούρνο επί 7 ολόκληρες ώρες. Μια ανάσα από την ακτή, στη σκιά των πελώριων δέντρων δίπλα στο παράκτιο δάσος με τη μαύρη πεύκη και στο σιδηροδρομικό σταθμό που φιλοξενεί τον περιβαλλοντικό σταθμό, στον «Σταθμό Αγιαννάκη» (Αγιαννάκης Μεσσηνίας, 6934890176), θα δοκιμάσετε νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες, γευστικό ταλαγάνι, παραδοσιακά μαγειρευτά της ημέρας και πεντανόστιμα ψητά, με τη μοσχαρίσια μπριζόλα να ξεχωρίζει. Περίπου 15 λεπτά από την Αρχαία Ολυμπία, κάτω από έναν πλάτανο και με θέα στον καταπράσινο κάμπο, το «Θυμάρι» (Κρέστενα, 2625025106) σερβίρει μαγειρευτά, εναλλασσόμενα πιάτα ημέρας και νόστιμα ψητά της ώρας.

Πού να μείνετε

Έξω από την Κυπαρισσία το περιποιημένο «Apollo Resort Art Hotel», με θέα στο κάστρο και περικυκλωμένο από κάμπο με ελιές, εκπέμπει mood ηρεμίας και χαλάρωσης κοντά στο διαχρονικό μπλε του Ιονίου. Ένα παλιό οινοποιείο της δεκαετίας του 1920 έχει μετατραπεί στο εντυπωσιακό «Dexamenes Seaside Hotel» (2622025999) στην παραλία της Κουρούτας στην Ηλεία, με τις γήινων τόνων και μοντέρνας λιτότητας εγκαταστάσεις να κουβαλούν με μαεστρία την οινική ιστορία της περιοχής.

Τα διεθνή

«Entre dos aguas» Paco de Lucía

«Clandestino» Rodrigo y Gabriela

«Kila» The Cat Empire

«Istanbul (Not Constantinople)» They Might Be Giants

«Somos Pacifico» Choquibtown

«Jumpin’ in the Morning» Jools Holland. Ruby Turner

«Tequila (Swing Patrol Mix)» Tape Five

«Doo Wop - That thing» Quantic, Ana Tijoux

«De mar a mar» Ondatrópica

«Tango del fuego» Parov Stelar, Georgia Gibbs

«Morenita» Sotomayor

Ακούστε την playlist της διαδρομής στο spotify εδώ

Ακούστε την playlist της διαδρομής στο Youtube εδώ

Δημήτρης Σταθόπουλος


Ενότητες