Ο δεκάλογος της προετοιμασίας του on the road

Τι να προσέξετε, τι να προετοιμάσετε και τα μυστικά που θα κάνουν το road trip πραγματική επιτυχία.

1 Αν το ταξίδι δεν είναι οικογενειακό, αλλά παρεΐστικο, φροντίστε οι θέσεις να αντιστοιχούν σε άτομα με τα οποία είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να περάσετε όλες (μα όλες) τις ώρες της ημέρας και συμπεριλάβετέ τους στο σχεδιασμό της διαδρομής.

2 Αν έχετε μικρούς ταξιδιώτες στο πίσω κάθισμα, το «κουτί της διασκέδασης», που γεμίζει με όσα παιχνίδια μπορούν να κουβαλήσουν μόνοι τους, είναι μια άσκηση υπευθυνότητας, ενώ κρυφές σακούλες με αγαπημένα σνακ ησυχάζουν μουρμούρες και λιγούρες εξίσου.

3 Όταν σχεδιάζετε τη διαδρομή σας, περιορίστε τις ώρες στο τιμόνι σε 3-4 ανά ημέρα και σπάστε την οδήγηση, επενδύοντας όχι μόνο σε βασικά αξιοθέατα αλλά και σε αλλόκοτα μουσεία ή cult τοπόσημα: θα αποτελέσουν το αλατοπίπερο των αναμνήσεών σας.

4 Λίγες ημέρες πριν από την αναχώρηση επισκεπτόμαστε τον ειδικό, τον ενημερώνουμε για τα σχέδιά μας και τσεκάρουμε λάδια, υγρά, λάστιχα και όλα όσα εκείνος κρίνει απαραίτητα βάσει των ημερών και των χιλιομέτρων της απόδρασής μας.

5 Το εξοπλισμένο κουτάκι των πρώτων βοηθειών στο πορτ μπαγκάζ, πάνω από την τσεκαρισμένη ρεζέρβα, και ο φρέσκος πυροσβεστήρας στη θέση του συνοδηγού παρέχουν μια αίσθηση σιγουριάς σχεδόν τόσο πολύτιμη όσο και η ασφάλεια που θα προσφέρουν στην απευκταία χρήση τους.

6 Αναθέστε στον κάθε συνταξιδιώτη να ετοιμάσει την playlist του σε χειροπιαστό μέσο (CD, USB ή κασέτα για τους μερακλήδες) και συμφωνήστε από πριν το χρόνο του καθενός στα decks του οχήματος.

7 Μοιράστε το χώρο στις βαλίτσες σας ανά ημέρα ταξιδιού και βάσει δραστηριοτήτων, για να μπορείτε να βρίσκετε πιο εύκολα τα πράγματά σας και μην τιγκάρετε καλύτερα το πορτ μπαγκάζ γιατί όλο και κάτι θα θελήσετε να φέρετε μαζί σας στην επιστροφή.

8 Οι εθνικές οδοί είναι οι συντομότερες και πιο άνετες για να ταξιδεύει κάποιος, εν προκειμένω όμως το ζητούμενο δεν είναι να φτάσουμε από το σημείο Α στο Β, αλλά να ανακαλύψουμε όλα εκείνα που κρύβονται στο ενδιάμεσο. Δοκιμάστε, λοιπόν, τον λιγότερο προφανή δρόμο.

9 Αν η χαρά της ανακάλυψης είναι η μισή απόλαυση ενός road trip, η άλλη μισή κρύβεται στα μυστικά που έχουν εντοπίσει οι προηγούμενοι. Στον www.alpha-guide.gr θα βρείτε συγκεντρωμένα τα καλύτερα ξενοδοχεία κι εστιατόρια της χώρας, βαθμολογημένα και αξιολογημένα με την εγκυρότητα της ομάδας του «αθηνοράματος» και των Χρυσών Σκούφων.

10 Δεν θα ταξιδέψουμε με μια μίνι μονάδα απολύμανσης μαζί μας, παίρνουμε όμως προμήθειες σε γάντια, μάσκες και αντισηπτικά, σεβόμαστε τα πρωτόκολλα λειτουργίας των χώρων που επισκεπτόμαστε, κρατάμε φορτισμένες τις προπληρωμένες κάρτες διοδίων μας όπου είναι εφικτό κι εν γένει προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Ιωσήφ Πρωϊμάκη -


Ενότητες